
Er vi helt OK i GL?
Selvom debatten i de seneste par uger med god grund har handlet om AI og epx, så mener jeg at det er vigtigt at se fremad – mod næste uge. I næste uge mødes landets tillidsrepræsentanter, og de suppleanter som har fået lov(tid) af deres ledelser, i Kolding til det årlige TR-seminar. Inden et par dage med relevante oplæg og netværksmøder står programmet på et ekstra kort repræsentantskabsmøde, hvor der skal godkendes en lille biting der hedder overenskomstkrav til OK 26. Det føles lidt som i går, at vi fik overstået OK 24, og årsagen til dette er nok, at vores makroledelse, som hedder staten, i januar i år(!) endelig gad at skrive under på vores OK 24-aftale. Tilbage står vi nu som fagforening med et ”mindre” slagsmål, om hvorvidt vi har krav på manglende pensionspenge.
I Kolding mødes som sagt hovedbestyrelsen og landets tillidsrepræsentanter og skal på hele to timer drøfte oplægget til OK 26 fra hovedbestyrelsen. Skønt, at der kan bruges så lang tid på at drøfte krav, især i en tid med øget usikkerhed for især htx- og VUC-lærerne. Det kan umiddelbart virke som for lidt tid, men det skyldes nok forarbejdet fra hovedbestyrelsen. Kører man ”banalitetstesten” igennem på punkterne, virker det også som en formssag at få punkterne vedtaget og samtidig have tid til en ekstra kaffepause. Når punkterne er pløjet igennem, så skal der bagefter vedtages, at man overdrager næsten alt ansvar til vores veninde Lisbeth Lintz, som er formand for AC. Det kan lige nævnes, at AC også repræsenterer bl.a. DM, DJØF, IDA, Præsteforeningen, Billedkunstnernes Forbund og mange andre statsansatte akademikere, så jeg tænker vi nok skal komme igennem med vores krav. Personligt mener jeg, det har været godt, at GL sammen med medlemmer fra hovedbestyrelsen og overenskomstudvalget har været på Danmarksturné og har fået gode ideer fra kollegaer rundt omkring i landet. Desværre står indtrykket tilbage, at der ikke har været så mange til møderne, som man har kunnet ønske. Jeg kunne godt frygte lidt, at det også bliver tendensen til det kommende hovedbestyrelsesvalg, som også starter i næste uge. Årsagerne til den manglende opbakning til møder og valg er desværre ikke noget nyt, og årsagerne er helt sikkert mange. Men måske skulle vi som fagforening begynde at kigge lidt indad, og her kunne vi f.eks. starte med at kigge på vores overenskomstkrav.
Jeg vil dog tillade mig at være skeptisk overfor de seneste OK-resultater.
Som jeg skrev tidligere, er de overordnede krav jo banaliteter. Hvem går ikke ind for mere i løn og bedre arbejdsforhold? Men hvor er de lidt mere hårde krav? Hvad med vi blev lidt mere modige og troppede op med offensive krav, som f.eks. mindst to lærerrepræsentanter i bestyrelserne, en bestemt lærer-elev ratio grænse, ret til alle barnets sygedage (også de længere forløb), at et flertal af lærerne vil kunne fyre en dårlig rektor i f.eks. Århus (tænkt eksempel, naturligvis) eller krav som faktisk vil kunne mærkes ude på skolerne. De krav, som helt sikkert bliver vedtaget i næste uge, er meget generelle. Jeg kunne være kynisk og antyde, at det er med vilje, så vi ikke kan risikere at støde de andre i AC og at hovedbestyrelsen derfor ikke kan klandres for resultatet, uanset hvordan det bliver. Jeg er også klar over, at visse andre kandidater til hovedbestyrelsen sikkert vil kritisere mig for at være urealistisk og at vi endelig ikke må komme med mærkelige arbejdstagerkrav. De vil nærmest idolisere samarbejdet med den nærmeste leder, men i dette tilfælde er det staten, vi skal forhandle med. Jeg vil dog tillade mig at være skeptisk overfor de seneste OK-resultater. Tidsregistrering, de fire ligegyldige ”dialoger” og mistede centrale tillæg tror jeg, de færreste vil kalde episke resultater.
Men uanset vil det være naivt at tro, at rektorforeningen ikke vil komme med krav om øget ledelsesret og øget sikkerhed i deres stilling som høvding. Især ledelsesretten er blevet øget markant under de sidste overenskomster og har efterhånden skåret vores særegne rettigheder ned til en pixibog. Så jeg håber, at tillidsrepræsentanterne kommer med konkrete hårde krav på tirsdag, for det kunne være tiltrængt og forfriskende.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode