
En time er ikke bare en time
Som gymnasielærere er vores arbejdsmiljø presset som aldrig før. Sektoren mangler ressourcer og høje følelsesmæssige krav gør arbejdet krævende. Som underviser er man utrolig meget på og det at stå i et klasselokale er væsensforskelligt fra andre akademiske jobs. Som docent ved KP Nana Vaaben konkluderer i sin rapport Gymnasielæreres arbejdsliv under lup, så er vi som gymnasielærere grundlæggende stolte af og glade for vores arbejde, men der er nogle faktorer som har gjort os stadig mere pressede og arbejdet stadig mere komplekst.
Vaaben peger blandt andet på, at gennemsigtighed i planlægningen af arbejdet og krævende relationsarbejde er afgørende for vores arbejdsglæde.
Efter OK 13 har et tema til hver overenskomstforhandling selvfølgelig været vores arbejdstid. Hvis der er usikkerhed omkring, hvor meget en opgaver fylder, og der kan komme opgaver dumpende, som det er vanskeligt at sige nej til, så skaber det ustyrlighed og utryghed i arbejdet. Ligeledes skaber det grobund for mistillid til ledelsen, hvis ikke denne tør være åben om udregningen og fordelingen af arbejdsopgaver. GL skal i de kommende OK 26-forhandlinger arbejde endnu mere målrettet for en tydelighed i sammenhængen mellem opgaver og tid! Skolemøderne viste også med al tydelighed at der er brug for, at vi endelig får om ikke værn så i hvert fald åbenhed og gennemsigtighed i planlægningen på alle skoler med inddragelse af TR for at sikre et kollektivt spor i arbejdstilrettelæggelsen.
Derfor skal GL ved næste overenskomst have sat arbejdstid allerøverst på dagsordenen!
Relationsarbejdet kan være lidt sværere at sætte på formel, men tryghed og god stemning i klasserummet er en forudsætning for læring, så det er ikke en opgave, vi hverken kan eller vil skrue ned for eller vælge fra. Relationsarbejdet er sjældent sat på tid og derfor bliver det hurtigt en usynlig opgave oven i alt det andet. Det vigtige her er, at relationsarbejdet viser, at det ikke duer kun at tale om timer, da en time ikke bare er en time, vi er simpelthen nødt til at have en bedre monitorering af arbejdsbelastningen.
Et godt lokalt samarbejde på den enkelte skole er uomgængeligt, hvis vi som gymnasielærere skal lykkes med arbejdet, men stadig flere af de problemstillinger, der udfordrer vores arbejdsliv, kræver også central politisk handling. Vi oplever i gymnasieskolen, ligesom andre medarbejdere i den offentlige sektor, sparekrav, markedsliggørelse, reformer og bureaukrati, hvilket resulterer i mindre tid til kerneopgaven. Derfor skal GL ved næste overenskomst have sat arbejdstid allerøverst på dagsordenen!
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode