Annonce
Skip to content
Artikel
Forskere ­bekymrede over gymnasie­læreres stigende arbejdspres
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Gymnasiereform 2030
  • Kunstig intelligens
  • Eksamen

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Akademikerne Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdspres Arbejdstid AT Autisme Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse
  • Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digital krænkelse Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk EOP Epx
  • EU Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Finanslov 2024 Finanslov 2025 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion
  • gambling GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gruppearbejde Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Gymnasiereform 2030 Hf Hhx Historie Høje følelsesmæssige krav Htx Idræt Indeklima Indflydelse
  • Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Kandidatreform Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kollegial supervision Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn
  • Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerens dag Lærerliv læring Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Litteraturkanon Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon
  • Mødekultur Motivation Musik Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 OK 26 Ordblind Overenskomst Pension politik Præstationskultur
  • Praktikant privatundervisning Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø Psykologisk tryghed regeringens gymnasieudspil Religion Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 2023 Repræsentantskabsmøde 2024 Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning Selvcensur Seniorarbejdsliv serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning
  • Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Sygdom Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde Tekst Tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tilsyn Tværfaglighed
  • Uddannelsespolitik Udveksling Undervisningsdifferentiering Undervisningsevaluering ungdomskultur valg Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Vikar Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Eksamen Kunstig intelligens Corona Elevfordeling Fremmedsprog Gymnasiereform 2030 OK 13 Tidsregistrering Nedskæringer
luk
16. september 2024

Forskere ­bekymrede over gymnasie­læreres stigende arbejdspres

ArbejdsmiljøUndervisning Arbejdspres Høje følelsesmæssige krav
Indhold
Tekst_ Malene Romme-Mølby
Illustration_ Creative Zoo
Link er kopieret

Fokus: Arbejdsliv

Hvad giver arbejdsglæde? Hvad skaber frustrationer? Og hvad med fremtiden? Vi zoomer ind på gymnasielærernes arbejdsliv.

Mange gymnasielærere oplever en uforudsigelighed og magtesløshed i arbejdet, viser ny undersøgelse. Det skyldes især et stigende arbejdspres med høje kvantitative krav, modstridende krav og høje følelsesmæssige krav. Ledere bør reagere på advarslerne, mener forskere.

 

Forskere fra Københavns Professionshøjskole var godt klar over, at mange gymnasielærere er pressede. Men alligevel kom resultatet af deres seneste undersøgelse bag på dem.

“Undersøgelsen dokumenterer, hvor travlt gymnasielærerne har. Man kan sige, at undersøgelsen sætter en stor, fed streg under noget, som vi fornemmede i forvejen,” siger docent og ph.d. Nana Vaaben.

Nana Katrine Vaaben

  • Docent, ph.d.
  • Københavns Professionshøjskole

Hun har sammen med to kolleger lavet undersøgelsen Gymnasielærernes arbejdsliv under lup: Arbejdsglæde, frustrationer og tanker om fremtiden. 702 gymnasielærere har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen. Derudover har 15 gymnasielærere deltaget i fokusgruppeinterview.

Arbejdspres er det tema, som går igen flest gange i undersøgelsen, hvor lærere har skullet beskrive deres arbejdsliv med egne ord. Gymnasielærerne oplever, at deres travlhed og arbejdspres længe har været stigende, og det frustrerer mange. Arbejdspresset skyldes især høje kvantitative krav, modstridende krav og høje følelsesmæssige krav. Arbejdsmængden stiger og stiger, samtidig med at kompleksiteten af deres arbejde stiger.

Det er ­vigtigt, at der er åbenhed om ­opgavefordelingen, så man kan planlægge sit arbejde.
Nana Vaaben, docent og ph.d.
Københavns Professionshøjskole

Men det er ikke kun travlheden og mængden af arbejdsopgaverne, der udgør et problem, siger Nana Vaaben.

”Den uforudsigelighed og magtesløshed, som mange gymnasielærere føler, har især gjort indtryk på mig. Mange skriver, at de faktisk ikke har mulighed for at langtidsplanlægge deres arbejde. De oplever, at de ikke kan få enderne til at mødes, og deres erfaring fortæller dem, at det altid kun bliver værre med travlheden. Så de kan ikke øjne en udvej eller en løsning,” siger hun.

GS_Arbejdsliv_Artikel-illustration-faces-01-01-aspect-ratio-1920-1080

Mangel på gennemsigtighed
Hun ser tydelige tegn på, at der med overenskomsten i 2013 forsvandt et loft over mængden af arbejdsopgaver, og at arbejdstid og opgaver nu skal forhandles med den lokale leder. Derfor er det forskelligt fra gymnasium til gymnasium, hvordan tid og opgaver planlægges.

”Det er tydeligt, at den måde, som arbejdstiden bliver styret på, er helt afgørende for lærernes arbejdsliv. Nogle lærere beskriver, hvordan de kan blive væltet omkuld af øvrige opgaver, som pludselig dukker op ud af ingenting, så deres arbejdsplan helt vælter. Det gør mig meget bekymret,” siger Nana Vaaben og uddyber:

”Det er ret betydningsfuldt, at man som arbejdstager til en vis grad selv kan bestemme over sin tid og har styr på, hvor mange og hvilke opgaver man skal nå. Men hvis der hele tiden er et usikkerhedsmoment, hvor man pludselig kan få opgaver, man ikke regnede med, så skaber det en ustyrlighed i arbejdet og en følelse af, at man ikke mestrer arbejdet og ikke kan lykkes. Det kan være virkelig stressende.”

Et af de helt store problemer, som undersøgelsen dokumenterer, er, at mange gymnasielærere oplever manglende gennemsigtighed i måden, hvorpå mængden af arbejdsopgaver udregnes og fordeles. Den manglende åbenhed skaber bekymring hos lærerne og grobund for mistillid til ledelsen, fortæller Nana Vaaben.

”Fordelingen af arbejdsopgaver sker på meget forskellige måder, og nogle gange opleves fordelingen som uretfærdig. Det er meget problematisk, da vi ved fra forskningen, at oplevelsen af retfærdighed er sindssygt vigtig i forhold til at have et godt psykisk arbejdsmiljø,” forklarer Nana Vaaben.

GS_Arbejdsliv_Artikel-illustration-faces-01-02-aspect-ratio-1920-1080

Krævende relationsarbejde
Gymnasielærerne er gennemgående glade for at undervise, og deres primære drivkraft og store motivation er glæden ved at formidle deres fag og have et fagligt udviklende samspil med elever og kolleger. Men de er bestemt ikke positive, når det kommer til arbejdsvilkår eller fremtidsudsigter. Mange overvejer brancheskift, ikke fordi de er trætte af at være lærer, men fordi de er i tvivl om, hvorvidt de kan holde til det stigende arbejdspres.

Den største kilde til arbejdsglæde, som gymnasielærerne angiver i undersøgelsen, er eleverne. Gymnasielærerne skriver igen og igen om, hvor utrolig tilfredsstillende det er, når undervisningen lykkes, og når de formår at rykke eleverne. Men omvendt skriver de skriver også om, hvor frustrerende det er, når de oplever, at de mislykkes med at undervise eleverne.

Gymnasielærerne er ret enige om, at relationsarbejdet i forhold til eleverne er en central del af jobbet og en forudsætning for, at undervisningen lykkes. Men relationsarbejdet gør også, at arbejdet opleves mere og mere komplekst blandt andet på grund af en ændret elevgruppe, hvor flere unge har det svært. De fleste gymnasielærere ønsker at hjælpe elever, der har diverse udfordringer, men problemet er, at arbejdet er betydeligt mere tidskrævende i forhold til andre elevgrupper, og det er der ikke taget højde for i arbejdstilrettelæggelsen, fortæller lærerne i undersøgelsen.

Det er derfor kombinationen af at stå med ansvaret for nogle unge mennesker med svære problemer og samtidig at skulle klare større mængder arbejdsopgaver på kortere tid, der bringer lærerne under et stort pres.

GS_Arbejdsliv_Artikel-illustration-faces-01-03-aspect-ratio-1920-1080
GS_Arbejdsliv_Artikel-illustration-faces-01-03-aspect-ratio-1920-1080
GS_Arbejdsliv_Artikel-illustration-faces-01-03-aspect-ratio-1920-1080

Øget stressrisiko
Kombinationer af flere negative påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø kan forstærke konsekvenserne for de ansattes helbred. Ifølge forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har ansatte, der både oplever høje følelsesmæssige krav og stor arbejdsmængde og tidspres, større risiko for langvarigt sygefravær og depressive symptomer end ansatte, der blot oplever én eller ingen af disse påvirkninger i arbejdsmiljøet. Samme konsekvenser ses for ansatte, der oplever kombinationen af uklare krav og modstridende krav og stor arbejdsmængde og tidspres.

”Det er lige præcis det, gymnasielærerne står i. De står med høje følelsesmæssige krav, fordi vi har en ungdomsgeneration, som har nogle udfordringer, og som har brug for, at nogle tager sig af dem og hjælper dem. Samtidig oplever lærerne nogle meget høje kvantitative krav, blandt andet flere elever, lektioner og opgaver. Derudover kommer det førnævnte usikkerhedsmoment oveni,” siger Nana Vaaben.

Relationsarbejdet opleves som både givende og krævende, og noget tyder på, at det ikke er ensartet fordelt. Det ser ud, som om nogle gymnasielærere har mere relationsarbejde end andre.

”Gymnasielærerne fortæller, at hvis ikke de tager sig af relationsarbejdet som for eksempel at opbygge gode klassedynamikker og få en god relation til eleverne, så kan de ikke lykkes med undervisningen. Så de kan faktisk ikke fravælge det krævende relationsarbejde. Det bliver lidt en Catch 22,” siger Nana Vaaben.

Usynlige arbejdsopgaver
For at læsset ikke vælter for gymnasielærerne, vil der være behov for at afvikle nogle af opgaverne.

”Men gymnasielærerne bekymrer sig oprigtigt og holder af de unge mennesker, derfor kan de ikke få sig selv til at slippe ansvaret, medmindre de er sikre på, at der er nogle andre, der tager over,” siger Nana Vaaben.

Derfor opfordrer hun de enkelte gymnasier til at have snakke om, hvem der samler op på de unge, og hvordan man sørger for at passe på de lærere, der tager en ekstra tørn i forhold til det relationelle arbejde med eleverne.

Lærerne udtrykker i undersøgelsen, at de faktisk ikke ønsker at være foruden relationsarbejdet, men blot ønsker at have tid til det.

For på trods af vigtigheden af relationsarbejdet så oplever gymnasielærerne, at der ikke bliver afsat nok tid til det.

”Relationsarbejdet fylder rigtig meget, men det er, som om det ikke rigtig tæller med i opgavefordelingen. Det bliver altså til en masse usynlige arbejdsopgaver, som ikke rigtig figurerer i arbejdsplanen,” påpeger Nana Vaaben.

Hun mener, at det er meget vigtigt, at gymnasieledelser tager initiativ til samtaler, der kan bringe de mange usynlige opgaver frem i lyset, så de fremover bliver tænkt med, når man fordeler opgaver.

Gymnasielærernes arbejdsliv under lup: Arbejdsglæde, frustrationer og tanker om fremtiden

Nana Vaaben, Niels Borch Rasmussen og Sofie Skovdal Mouritzen fra Københavns Professionshøjskole har lavet undersøgelsen.

Den er finansieret af Gymnasieskolernes Lærerforening og Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø for Velfærd og Offentlig Administration.

  • 702 gymnasielærere har deltaget i spørgeskemaundersøgelsen, hvor lærerne selv har sat ord på, hvad der giver dem arbejdsglæde, hvad der frustrerer, og hvad de tænker om resten af deres arbejdsliv.
  • Derudover har 15 gymnasielærere deltaget i én af i alt tre afholdte fokusgrupper.
  • Se undersøgelsen her eller på GL’s hjemmeside. 

Ledelser bør reagere

Nana Vaaben håber i det hele taget, at gymnasieledelserne vil bruge undersøgelsens resultater til at forbedre arbejdsmiljøet for de pressede gymnasielærere.

Hun synes især, at det er oplagt, at rektorerne tager udfordringen op med den manglende gennemsigtighed i forhold til fordelingen af arbejdsopgaver på de gymnasier, hvor det ikke allerede er transparent. De bør reagere på de følelser af uforudsigelighed og uretfærdighed, som nogle lærere udtrykker.

”Det er vigtigt, at der er åbenhed om opgavefordelingen, så man kan planlægge sit arbejde, og så der ikke opstår mistanke om, at den foregår på måder, der ikke tåler dagens lys. Sådan en uretfærdighedsfølelse gavner hverken ledere eller lærere,” siger Nana Vaaben.

En af konsekvenserne af, at det centrale loft over arbejdsopgaver for lærerne forsvandt med overenskomsten i 2013, er, at det er blevet et anliggende mellem leder og medarbejdere på det enkelte gymnasium. Derfor er en tillidsfuld relation mellem leder og medarbejdere helt afgørende, og det kræver åbenhed, påpeger Nana Vaaben.

Hun opfordrer rektorerne til at arbejde for nogle synlige begrundelser for fordelingen af arbejdsopgaver.

”Det betyder ikke, at alle lærere skal undervise lige meget. Der kan jo være forskel på, om man for eksempel er erfaren eller nyuddannet, og nogle er måske lige kommet tilbage efter sygdom eller tager sig ekstra meget af nogle af de unge, der har det svært. Det vigtige er at være åben omkring begrundelserne,” siger Nana Vaaben.

Relationsarbejdet fylder rigtig meget, men det er, som om det ikke rigtig tæller med i opgavefordelingen.
Nana Vaaben, docent og ph.d.
Københavns Professionshøjskole

Hun understreger dog også, at nogle af de problemstillinger, der udfordrer lærernes arbejdsliv, ikke kan løses på den enkelte skole, men kræver central politisk handling. Gymnasielærerne i undersøgelsen beskriver – som andre medarbejdere i den offentlige sektor – politisk styring, projekter, omstruktureringer, reformer og bureaukrati, der resulterer i mindre tid til kerneopgaven.

Gymnasielærernes pressede arbejdsliv kan blandt andet ses som en konsekvens af, at man i en del år har skåret ned på den offentlige sektor, mener Nana Vaaben. Det bekræfter ifølge hende også den amerikanske økonom William Baumols tanker om, at det ikke er alle former for arbejde, man kan sætte hastigheden op på uden at ødelægge arbejdet. Det drejer sig blandt andet om uddannelse og sundhed. Baumol sammenligner de job med en strygekvartet.

”Generelt i samfundet er vi jo blevet mere produktive, men når strygekvartetten spiller et stykke af Mozart, så kræver det stadig fire mennesker og lige så lang tid som for 100 år siden. Det er det nødt til, ellers ødelægger man musikken,” forklarer Nana Vaaben.

”Der er jo en stor del af gymnasielærernes arbejde, som er lige som strygekvartettens: Hvis hastigheden sættes i vejret, så ødelægger man arbejdet.”

Læs kapitel 3

Vi skal passe bedre på de ­lærere, der ­løfter en stor del af relations­arbejdet

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Fokus
    Arbejdsmiljø Undervisning

    Lærere skal ikke føle, at de står alene med svære udfordringer

  • Fokus
    Arbejdsmiljø Undervisning

    Trine elsker at være lærer – men kan kun holde til det på deltid

  • Fokus
    GS_Arbejdsliv_Banner-Artikel_MajaBodtcherHansen-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø Undervisning

    Vi skal passe bedre på de ­lærere, der ­løfter en stor del af relations­arbejdet

Indhold Arbejdsliv

Hvad giver arbejdsglæde? Hvad skaber frustrationer? Og hvad med fremtiden? Vi zoomer ind på gymnasielærernes arbejdsliv.

  • Kapitel 1

    Trine elsker at være lærer – men kan kun holde til det på deltid

  • Kapitel 2

    Forskere ­bekymrede over gymnasie­læreres stigende ­arbejdspres

  • Kapitel 3

    Vi skal passe bedre på de ­lærere, der ­løfter en stor del af relations­arbejdet

  • Kapitel 4

    Lærere skal ikke føle, at de står alene med svære ­udfordringer

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2025

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater