
Gennemsigtighed, planlægningstal og arbejdsmiljø – (Også på epx)
I min tid som gymnasielærer har jeg overordnet set været heldig. På de steder, jeg har været og er ansat i skrivende stund, er der gennemsigtighed i planlægningstallene. Når jeg er på kursus, til et GL-arrangement eller andet, så møder jeg kolleger, der fortæller, at de ikke i samme grad har denne gennemsigtighed. Det synes jeg, vi skal gøre noget ved.
I GL vil jeg kæmpe for, at den del af vores overenskomst, der beskriver vores arbejdstid ( s. 48 Bilag 10 – Underviserarbejdstid), bliver endnu mere præcis. I princippet som det er nu, er der en vis sikring i formuleringen:
”Lederen og TR drøfter efter normperiodens udløb en samlet opgørelse af timeforbrug ud fra medarbejdernes tidsregistreringer inden for forhandlingsområdet. Drøftelsen skal give TR indsigt i det samlede timeforbrug sammenholdt med ledelsens planlægningstal inden for dennes område.”
Jeg mener ikke, der er nogen god grund til, at drøftelsen mellem ledelse & TR først bør finde sted EFTER normperiodens udløb. Den bør (og gør ofte alligevel) også finde sted FØR normperioden, så man kan nå at tage højde for forskellige scenarier. Min erfaring er, at de fleste spidsbelastninger ikke er et resultat af ond vilje, men nærmere af mangel på overblik eller forståelse for uhensigtsmæssigheder i meget specifikke fagkombinationer eller dele af årshjulet. Der er mange bolde at holde i luften i en opgavefordeling, og det må forventes, at der skal justeres til. Dette kræver dialog. Og netop denne dialog understøttes rigtig godt af gennemsigtige planlægningstal.
At have gennemsigtighed, når lærer, ledelse & TR diskuterer arbejdsbelastning, giver et godt fundament for en fælles dialog og forståelse for arbejdets tilrettelæggelse.
At have gennemsigtige arbejdstal sikrer også, at arbejdsopgaverne budgetteres ens. Det får os tættest på ligeløn for lige arbejde efter min mening. At lighed ikke altid er retfærdigt f.eks. når den erfarne lærer og den spritnye kandidat fra universitetet får samme forberedelsesfaktor for et danskhold, kan imødekommes ved at lægge nogle timer ind i opgavefordelingen for nyansatte. Det har jeg oplevet flere steder i mine ansættelser. Pointen her er selvfølgelig, at selv når der gøres forskel, kan den tydelige og sympatiske grund ses af alle og er derfor ikke noget, der giver anledning til splid på lærerværelset. Det er lidt ligesom at se en gyserfilm, hvor monstret står i fuldt dagslys. Ikke så farligt.
At have gennemsigtighed, når lærer, ledelse & TR diskuterer arbejdsbelastning, giver et godt fundament for en fælles dialog og forståelse for arbejdets tilrettelæggelse. Det synes jeg, vi skylder alle medlemmer af GL især på den kommende epx-uddannelse, hvor der formentligt vil være flere forskellige overenskomster i spil. Forhåbentligt kan en klar gennemsigtighed her sikre, at personalegrupperne har et fælles grundlag at arbejde sammen på – det, tror jeg, bliver afgørende for det gode kollegaskab på epx!
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode