Artikel
Drenge dumper i metamatisme
No image

Drenge dumper i metamatisme

Drenge dumper i metamatisme

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Drenge har sværere ved matematik end piger, og hver tredje dumper i matematik B (Gymnasieskolen 16/2011). Det er dog ikke matematik, de dumper i, men meta-matisme, en blanding af meta-matik og matema-tisme.
Metamatik er matematik, der definerer begreber oppefra som eksempler på abstraktioner, hvor de historisk opstod nedefra som abstraktioner fra eksempler. Således defineres “funktion” som et eksempel på en mængderelation, noget, de unge hører som “bublibub er et eksempel på bablibab”, hvilket de fleste hovedrystende opgiver at forholde sig til. Derimod lærer alle gerne den oprindelige definition, “en funktion er en formel med både tal og bogstaver”. Begreberne funktion og mængde opstod omkring år 1750 og 1900. Og når et begreb defineres ved et 150 år senere begreb, så vendes faget på hovedet til metamatik.

Matematisme er matematik, der er sandt i biblioteket, men ikke i laboratoriet. “2 * 3 = 6” er matematik, da 2 3’ere kan omtælles til 6 1’ere. Derimod er “2 + 3 = 5” matematisme, da der findes utallige modeksempler: 2 uger + 3 dage = 17 dage, 2 m + 3 cm = 203 cm og så videre. I gymnasiet optræder matematisme i brøkregning, der hævder, at 1/2 + 2/3 = 7/6, noget, mange protesterer over: Hvis jeg har 1/2 af 2 colaer og 2/3 af 3 colaer, så har jeg da 3/5 af 5 colaer og ikke 7 colaer af 6?

Matematik opstod som en naturvidenskab, der beskriver det naturlige faktum “mange” ved at tælle og regne. Hvilket da også fremgår af fagets hovedområder geometri og algebra, som betyder jordmåling og genforening på græsk og arabisk. Der er fire måder at forene tal på: Plus og gange forener uens og ens styk-tal, medens integration og potens forener uens og ens per-tal. De omvendte regnearter bruges ved opdeling af tal, også kaldet tilbageregning eller ligningsløsning: minus, division, differentiation og rod/logaritme. Det er regnearternes evne til at forudsige tal, der gør matematik til et effektivt talsprog. Med rette dimensioner skal man ikke bygge mange broer, i håbet om at én af dem holder.

De nye grafregnere gør faget endnu lettere. Mennesket indtaster formlen, som maskinen så kan beregne og tegne. Ved samarbejde med regneteknologien nås pensum på halv tid, så der er god tid til at arbejde med talsprogets kvantitative litteratur, der har samme genrer som kvalitativ litteratur: fakta, fiktion og fidus.

Skiftes metamatisme ud med matematik, lærer alle alt, uanset køn, social og etniske baggrund, selv på hf fællesfag. Kompendier til både niveau A, B og C kan hentes gratis på Mellemskolen.net.

Allan Tarp
VUC Århus

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater