Artikel
Danske konger på Vestbredden
No image

Danske konger på Vestbredden

Danske konger på Vestbredden?

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

I en række artikler i Gymnasieskolen nummer 19 beskrives et rektornetværks og nogle gymnasielæreres oplevelser på Vestbredden.

?Jeg har rejst tre gange på Vestbredden og nikker genkendende til mange af rektorernes og gymnasielærernes iagttagelser:?

Moderne israelske veje, der forbinder jødiske bosættelser på Vestbredden med Israel, mens palæstinenserne må tage til takke med simple grusveje. Jødiske bosættere med maskinpistoler i Hebron og Kiryat Arba.?

I udkanten af Kiryat Arba så jeg også lægen Baruch Goldsteins grav. Under ramadanen i 1994 gik den ortodokse jøde ind i den muslimske del af Abrahams gravmæle i Hebron og dræbte 29 bedende muslimer med sit maskingevær, inden de resterende dræbte ham. Goldsteins grav er valfartssted for ekstremistiske jøder. ?

Så billedet af palæstinensere som underdogs og af visse jøder som militante ekstremister er på mange måder dækkende. Alligevel er gymnasiedeputationens fremstilling af konflikten enøjet. For eksempel har artiklen om de religiøse bosættere i Hebron overskriften Til kamp med Biblen. Havde den danske delegation været afbalanceret, havde der været stof til en artikel i mit fagforeningsblad med overskriften Til kamp med Koranen. ?

De religiøse nationalister i Hamas, den Islamiske Modstandsbevægelse, der er en gren af Egyptens Muslimske Broderskab, som er på vej til at få magten i Egypten med mulige negative følger for kvinder og ikke-muslimer, er lige så fanatiske som deres jødiske modparter, som det fremgår af dens 1988-charter.?

Artikel 6: “Den Islamiske Modstandsbevægelse … stræber efter at rejse Allahs banner over hver centimeter af Palæstina”. Det vil sige, Israel skal nedlægges. Af art. 12 fremgår, at “Ifølge den Islamiske Modstandsbevægelse er nationalisme en integreret del af dens religiøse trosbekendelse. Intet er ædlere eller mere dyrebart i nationalisme end [udkæmpelse af] en hellig krig mod fjenden og konfrontere ham, når han sætter foden på muslimernes land”.?Hamas nævnes på de 10 sider i Gymnasieskolen kun i forbindelse med israelernes drab på højtstående Hamasfolk, men der er intet om Hamas? raketangreb på Israel.?

Mere skævvredet indhold i artiklerne: Af artiklen om Hebron må man tro, at der først i 1979 flyttede jøder til byen, men der har boet jøder i byen i umindelige tider. Det fik en ende i 1929, hvor arabere massakrerede byens jøder. 59 blev dræbt.?

De jødiske bosættere i Hebron har indrettet et museum over 1929-massakren, men gymnasiedelegationen har ikke besøgt museet. ?

Efter læsning af de enøjede artikler tænkte jeg:?

“I de blindes rige er den enøjede konge”.

Jørgen Grimstrup?Viborg Katedralskole

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater