
Nyt fra overenskomstudvalget: Vi forbereder OK 26
I GL’s overenskomstudvalg er vi i fuld gang med at forberede de kommende overenskomstforhandlinger. I den forbindelse er det først og fremmest på sin plads at takke alle de medlemmer, som valgte at møde frem for at fortælle, hvad der fylder ude på skolerne. Den medlemsdemokratiske proces er vigtig for vores arbejde og hjælper os med at prioritere både vores overenskomstkrav og vores strategiske indsatser i GL.
Krav om forbedringer på arbejdstid og arbejdsmiljø
Også ved OK 26 er det tydeligt, at arbejdstid og arbejdsmiljø er et centralt tema for GL. Alt for mange medlemmer oplever arbejdspres og manglende tid til forberedelse, øvrige aktiviteter og kompetenceudvikling. Arbejdet beskrives af jer som stadig mere intensivt og komplekst, og der er et stort behov for i højere grad at rammesætte tilrettelæggelsen af arbejdet.
Ved medlemsmøderne har det desuden været gennemgående, at årsnormen i kombination med tidsregistrering som redskab er problematisk, og der er behov for at se på, hvordan de efterhånden mange deltidsansatte bedre kan beskyttes.
På den baggrund er det for os positivt at se, hvordan der på industriens område netop er landet en 3-årig overenskomstaftale, som bl.a. har fokus på at få arbejde og privatliv til at hænge bedre sammen.
Vi oplevede allerede ved OK 24, at de øvrige AC-organisationer sammen med os ønsker at lægge det nødvendige pres for at skabe forbedringer på arbejdstid, og det er vores forventning, at det prioriteres højt ved OK 26 at få skabt forbedringer på tværs af sektorer på dette område.
Manglende udmøntning af lokalløn
Endelig fylder lokalløn, både den manglende udmøntning, men også lokalløn som system til effektiv lønudvikling, en del for medlemmerne. Det er beskæmmende, at der trods både partsprojekter aftalt ved overenskomst og en ihærdig indsats fra vores tillidsrepræsentanter på erhvervsgymnasierne ikke udmøntes på niveau med de øvrige AC-organisationer. Det vil vi også tage med os videre i kravsudtagelsesprocessen.
Vi har i nogle år været i gang med et lokallønsprojekt, der skal forbedre de lokale lønforhandlinger, og lige nu er fokus på åbenhed og mandattagning, så TR står stærkt, og løn bliver en fælles sag, som lærerne aktivt tager stilling til.
I de kommende måneder vil vi opfordre til, at I holder møder med fokus på lønnen med udgangspunkt i GL’s lønstatistik, og vi sender et materiale ud til TR, som har til formål at styrke jeres organisering. Det håber vi, at I tager godt imod, så vi står så stærkt som muligt inden en OK 26, hvor arbejdsgiver forventes at have ønsker til en endnu større fleksibilitet på løndannelsen.
Vi skal ikke betale med vores overenskomstmidler for politisk bestemte ændringer.
Regeringens uddannelsespolitiske planer
På vores medlemsmøder prioriterede vi også at give tid og plads til at drøfte de massive uddannelsespolitiske ændringer, som undervisningsministeren lægger op til. Det var der behov for, ikke mindst fordi de skaber utryghed ude på skolerne. Det er klart, at der vil være afledte effekter af et nyt uddannelseslandskab, som er relevante i overenskomstsammenhæng. Lige så klart er det, at vi ikke skal betale med vores overenskomstmidler for politisk bestemte ændringer.
I starten af marts samles GL’s tillidsrepræsentanter til ekstraordinært repræsentantskabsmøde, og her vil kravene blive drøftet og vedtaget. Herefter vil vi i overenskomstudvalget fortsætte processen internt i GL og sammen med de øvrige arbejdstagerorganisationer frem mod de egentlige forhandlinger i starten af 2026.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode