Blog: Jul betyder fællesskab og hygge

Selvom julen formentlig er en af de travleste måneder på året, er det klart en af mine favoritter. Allerede fra jeg møder ind om morgenen, bliver jeg mødt af elever med nissehuer og nissetrøjer på, og humøret må siges at være højere end det ellers plejer at være. I klasserne er der pyntet op med guirlander og julehjerter. Der er glæde, der er hygge; selv det sociale synes at være opprioriteret i denne måned. Jeg oplever  i hvert fald flere elever, der i hærdigt prøver at flette julestjerner sammen og i det hele taget lære af hinanden. Og jeg må indrømme, at stemningen smitter af. 

Snart skal lærerne til den årlige julefrokost, og det glæder mig, at størstedelen af mine kollegaer kommer til arrangementet. For det er vigtigt, at vi giver os tid til at nyde en aften sammen, hvor vi kan synge fjollede julesange, danse og for en stund slippe tøjlerne lidt. Travlhed er vi vant til at navigere i, men det er vigtigt også at lære sig selv at turde slappe af. Sagen er den  - har man det godt sammen kollegialt, bliver det langt nemmere at samarbejde fremadrettet, og jo bedre et samarbejde er, desto mere tilfredse bliver vores elever, for  også vores engagement smitter.

Det er vigtigt for mig at understrege, at en julefrokost for mig ikke handler om druk eller at blive til de sene nattetimer. Bare det at dukke op og sidde med viser, at man er villig til at gøre en indsats.

På vores gymnasium gør vi en del for at skabe et godt socialt miljø for både lærere og elever. Fx har vi fået en årlig klippeklister time, og tutorerne deler ud af småkager og andet godt til 1.g'erne, hvilket jeg rent faktisk oplevede gav bifald. Og nej det er ikke kun de kristne, der nyder godt af december -også elever med anden religion deltager aktivt i at skabe den gode julestemning. Kort sagt julen samler på tværs af klasse, alder, profession og etnicitet.