Artikel
Overenskomstkrav uden overraskelser
Aftalehænder shutterstock_128351045

Overenskomstkrav uden overraskelser

Finansministeren og CFU tog i dag fat på overenskomstforhandlingerne med en kravsudveksling. Fredag gælder det AC, mens GL*s specielle krav følger efter i januar.

Tekst_ Morten Jest
Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Torsdag lød det officielle startskud til forhandlingerne om OK15, da finansministeren og CFU (centralt samarbejdsorgan, hvor GL er med via tilknytningen til Akademikerne, red.) udvekslede generelle krav.

Der er umiddelbart ikke lagt op til hverken større festfyrværkeri eller kontroversielle handlinger, afhængigt af synsvinklen. I de generelle krav fra staten – som gælder alle ansatte i staten – er finansministerens hovedkrav således, at det skal være billige overenskomstforhandlinger – i officielle termer "inden for en  ansvarlig økonomisk ramme for den kommende overenskomstperiode".

"Lad mig sige det sådan, at der ikke er de store overraskelser i arbejdsgiverkravene. Men AC-kravene og GL's specielle krav bliver først udvekslet henholdsvis i morgen og den 14. januar, så det er endnu for tidligt at sige noget om, hvad vi kan forvente," lyder GL-formand Annette Nordstrøm Hansens første reaktion på finansministerens krav.

Det ser dog ud, som om arbejdsgiverne har bemærket utilfredsheden og de praktiske problemer omkring implementeringen af OK 13. Det er i hvert fald et prioriteret krav fra ministeren at styrke indsatsen for et effektivt og tillidsfuldt samarbejde med fokus på kerneopgaven lokalt på statens arbejdspladser.

Helt specifikt stilles der følgende krav til lærere og pædagogiske ledere på hf og stx:
– Indførelse af fleksible regler for forhandling af lokale tillæg
– Modernisering af tillægsstruktur
– Ophævelse af overenskomstens §4 om tidsbegrænset ansættelse
 
På lønmodtagersiden står det højt på dagsordenen at sikre medlemmernes realløn, så de væsentligste krav er generelle lønstigninger og krav til lønsystemet om bedre lokale forhandlingsregler. Derudover er der en vigtig dagsorden om arbejdsmiljø, tillid, medindflydelse og bedre vilkår for tillidsrepræsentantens arbejde.

Alle kravene kan ses på www.gl.org – GL's krav til overenskomsten for stx/hf kan ses under Akademikernes specielle krav til OK 15.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater