Annonce
Skip to content
Artikel
Hver sjette gymnasieelev benytter chatbot til snyd
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Alle
  • Arbejdsmiljø
  • OK 21
  • Undervisning

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdstid AT Besparelse Brobygning Corona Dannelse Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse
  • Digital eksamensovervågning Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Eux Faglighed Feedback Finanslov 2023 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog
  • Fremmedsprogsstrategi GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Hf Historie Idræt Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Karakterer Karakterkrav
  • Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kompetenceudvikling Køn Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerliv Lectio Ledelse Lektier Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik
  • Matematik B Min gymnasietid Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 Ordblind Overenskomst Pension Præstationskultur Praktikant Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø regeringens gymnasieudspil
  • Repræsentantskabsmøde Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde tidsregistrering
  • Tillidsrepræsentant Tværfaglighed Uddannelsespolitik Undervisningsdifferentiering Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 OK 13 Corona Elevfordeling Fremmedsprog Digitalisering Nedskæringer Eksamen Besparelse Uddannelsespolitik
luk
Computer-aspect-ratio-348-234
12. januar 2023

Hver sjette gymnasieelev benytter chatbot til snyd

Undervisning Kunstig intelligens
Indhold
Tekst_ Simon Skovhus, Frederik Dupont og Henriette Szocska
Link er kopieret

Danske gymnasieelever er allerede flittige brugere af den nye sprogmodel ChatGPT, der er baseret på kunstig intelligens, ofte blot benævnt AI fra det engelske Artificial Intelligence.

En undersøgelse foretaget på 11 af landets gymnasier viser, at hver sjette gymnasieelev har brugt chatbotten til at formulere tekster, som de efterfølgende har kopieret ind i skriftlige afleveringer. Undersøgelsen blev gennemført fra den 14. til den 19. december 2022 og bygger på 365 elevers besvarelser fra ungdomsuddannelserne stx, hhx, htx og hf på gymnasier i Jylland, på Fyn og på Sjælland.

“Det er potentielt den største presbold, der nogensinde har været mod vores uddannelsessystem”, siger formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) Tomas Kepler. Han mener, at brugen af ChatGPT kan udfordre hele uddannelsessystemets fundament.

“Hvis legitimiteten forsvinder, har det konsekvenser for såvel eleverne som samfundet i den betydning, at de bagefter kommer ud og ikke har opnået den viden og de kompetencer, som skulle være i overensstemmelse med deres karakterer. Det gør det mere usikkert for den enkelte elev at skulle søge videre uddannelse eller job i konkurrence med andre, hvis karaktererne ikke er retvisende”, siger Tomas Kepler.

grafik undersøgelse chatGPT
Gymnasieelevernes svar på, hvad de har brugt ChatGPT til.

Udfordrer evalueringen
Også ude på gymnasierne er der anledning til bekymring på de nuværende forhold på uddannelsesinstitutionerne. Rektor på Frederikshavn gymnasium, Thomas Svane, mener, at det særligt er de skriftlige eksamener, der bliver udfordret.

”De almindelige skriftlige eksamener bliver sat under pres ved den her teknologi. Jeg er ikke nervøs for, at kunstig intelligens kommer til at erstatte, det vi kan som både underviser og elev, men det kommer til at udfordre den måde, vi evaluerer vores elever på”, siger Thomas Svane.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), der hører under Børne- og Undervisningsministeriet, fastslår, at det er snyd, hvis eleverne bruger ChatGPT i eksamens- eller afleveringsopgaver.

“En opgavebesvarelse skal være selvstændig og elevens egen. Hvis en chatbot enten bidrager til eller leverer hele elevens besvarelse, er der ikke længere tale om en selvstændig besvarelse”, oplyser STUK.

Styrelsen har desuden ikke intentioner om at udforme nye retningslinjer i forbindelse med ChatGPT, da den mener, at de nuværende retningslinjer er tilstrækkelige. Men styrelsen er samtidig godt klar over, at ChatGPT ikke er en døgnflue og meddeler derfor også, at Børne- og undervisningsministeriet vil følge udviklingen på området.

Blyant og papir
Formodningen er, at platformen i 2023 vil tiltrække mange flere brugere. Ifølge Demand Sage, der tilbyder dataorienterede markedsføringsstrategier, runder chatbotten en milliard brugere i det sidste kvartal af 2023. Undersøgelsen fra gymnasierne viser også, at eleverne i stigende grad har tænkt sig at tage ChatGPT’s funktioner i brug. Næsten 60 procent af de adspurgte vil i fremtiden få chatbotten til at formulere tekststykker, som efterfølgende kopieres ind i skoleopgaverne.

Det kommer til at udfordre den måde, vi evaluerer vores elever på.
Thomas Svane, rektor
Frederikshavn Gymnasium

Bag tallene gemmer der sig en bekymrende tendens, mener Tomas Kepler.

“Det er et kæmpemæssigt problem, at vi har et uddannelsessystem, hvor så mange er villige til at gribe til snyd”, siger han.

Snyd på gymnasierne er ikke et nyt fænomen, men ChatGPTs indtog sætter ifølge GL-formanden spørgsmålstegn ved strukturen for afleveringer og eksamener.

“Det taler ind i, om vi har de rigtige prøveformer i dag. Det er en diskussion, vi egentlig har været på i noget tid, og vi er derfor nødt til at kigge på, om det er den rigtige måde, vi afholder prøver på”.

En kortsigtet løsning kan muligvis findes i at lægge de digitale værktøjer på hylden og i stedet tage de mere traditionelle værktøjer i brug. Sådan mener rektor Thomas Svane og uddyber:

“Eleverne kan for eksempel få opgaver, som de skal løse med blyant og papir eller opgaver i undervisningen, hvor vi som undervisere kan have et bredere overblik over, hvilke værktøjer eleverne benytter.”

ChatGPT

ChatGPT er en avanceret kunstig intelligens (AI), der er trænet til at udføre samtale mellem mennesker. ChatGPT er designet til at kunne simulere menneskelig samtale på en realistisk måde og kan anvendes til en lang række formål. ChatGPT er i stand til at forstå og generere sprog på en meget avanceret måde, hvilket gør den til et værdifuldt værktøj inden for sprogteknologi. Den er blevet trænet på et enormt datamængdesæt, herunder bøger, artikler, websteder og sociale medieindlæg, hvilket gør den i stand til at forstå og generere sprog på en meget naturlig måde.

Kilde: ChatGPT og Johannes Bjerva, Aalborg Universitet

Sådan gjorde vi

Undersøgelsen tog udgangspunkt i en stikprøve på et gymnasium i Jylland for at få bekræftet hypotesen: Danske gymnasieelever bruger ChatGPT til at formulere tekster, som efterfølgende bliver kopieret ind i skriftlige afleveringsopgaver.

Undersøgelsen bygger på en spørgeskemaundersøgelse, der er blevet eksponeret for elever på 11 af landet gymnasier, hvoraf 365 elever har besvaret spørgeskemaet. I undersøgelsen er eleverne indledningsvist blevet spurgt om, hvilken type af ungdomsuddannelse, de er tilknyttet. Herefter er fulgt en række spørgsmål om deres kendskab til ChatGPT, opfulgt af en klargørelse af deres brug af chatbotten.

ChatGPT blev lanceret, omkring 14 dage inden undersøgelsen fandt sted. Derfor havde en række af eleverne med stor sandsynlighed ikke kunnet nå at bruge chatbotten til en skriftlig opgave. Derfor retter et af spørgsmålene sig mod elevernes fremtidige brug af ChatGPT - om de kunne finde på at kopiere tekst fra ChatGPT ind i en opgave i fremtiden. Det viste sig, at en endnu større procentdel har tænkt sig at bruge tekststykker fra chatbotten end antallet af elever, der allerede havde benyttet den.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • computer undervisning shutterstock_175318004
    Uddannelsespolitik Undervisning Ungdomskultur

    Elever om snyd: Vi mangler digital dannelse

  • Alma Tynell DGS
    Undervisning

    DGS-forkvinde om snyd: Karakterer er blevet vigtigere end læring

  • Rikke Taber Graverholt
    Uddannelsespolitik Undervisning

    Rikke fik nok af snyd: Nu taler lærere og elever åbent om problemet

Indhold Kunstig intelligens og undervisningen

Udviklingen af kunstig intelligens går stærkt, og den nye sprogmodel ChatGPT har rystet mange i undervisningssektoren. Gymnasieskolen zoomer ind på den nyeste teknologis udfordringer og muligheder i forhold til undervisningen i gymnasiet.

  • Kapitel 1

    Hver sjette gymnasieelev benytter chatbot til snyd

  • Kapitel 2

    Gymnasielærere: Forbud af ChatGPT giver ikke mening

  • Kapitel 3

    Ny chatbot udfordrer gymnasier: "Det kommer til at ændre fundamentalt på den læring, der er i undervisningen"

  • Kapitel 4

    Professor: Problemerne er større end snyd

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2023

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater