Annonce
Skip to content
Artikel
Elever på Marselisborg Gymnasium strejker for bedre arbejdsmiljø og ledelse
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Pædagogikum
  • Elevfordeling
  • Kunstig intelligens
  • Arbejdsmiljø

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdstid AT Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse Dansk Deltid DGS
  • Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023
  • Finanslov 2024 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016
  • Hf Historie Idræt Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kommunikation og it Kompetenceudvikling
  • Køn Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerliv Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon Motivation Musik
  • Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 Ordblind Overenskomst Pension Præstationskultur Praktikant Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø regeringens gymnasieudspil Repræsentantskabsmøde
  • Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Taxameter Taxameterordning
  • Teamsamarbejde Tekst tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tværfaglighed Uddannelsespolitik Undervisningsdifferentiering Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Elevfordeling Eksamen Corona OK 13 Fremmedsprog Kunstig intelligens Nedskæringer Digitalisering Besparelse
luk
31. august 2023

Elever på Marselisborg Gymnasium strejker for bedre arbejdsmiljø og ledelse

Arbejdsmiljø
Indhold
Tekst_ Malene Romme-Mølby
Foto_ Malene Romme-Mølby
Link er kopieret

Eleverne har mistet tilliden til rektor på Marselisborg Gymnasium. Derfor droppede de i dag undervisningen og strejkede.

 

“Hvor er vores lærer?” “Færre lærerskift.” “Nok er nok!”

Torsdag morgen råbte eleverne i takt foran Marselisborg Gymnasium i Aarhus.

På trods af silende regn var pladsen foran hovedindgangen fyldt til randen med elever. De strejkede for bedre ledelse og arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium.

For efter en lang periode med et hårdt arbejdsmiljø for lærerne, kan også eleverne mærke konsekvenserne. Især rammes de af mange lærerskift, fordi lærere siger op, og det påvirker undervisningen, fortæller de.

Det er især elever fra klassen 3.MS1, der har taget initiativ til strejken.

“Der er en konflikt mellem ledelsen og lærerne, som vi ufrivilligt er blevet en del af,” siger elev Mads-Emil Søby og tilføjer:

“Konflikten skal løses, for den påvirker vores undervisning og har varet alt for længe.”

Klassen har godt kunnet mærke rektors frustration over strejken, fortæller flere elever.

“Stemningen på skolen har været lidt presset på grund af konflikten. Der er blandt andet blevet sendt beskeder på Lectio, og rektor har haft samtaler med klasser på skolen,” fortæller elev Thomas Moe.

Lærere siger op pga. ledelsen
Flere af de fremmødte elever fortæller om mange lærerskift i løbet af året. Det har de også oplevet i 3.MS1, blandt andet har de haft tre forskellige dansklærere – den ene dansklærer sagde sidste år op på grund af ledelsen, fortæller eleverne.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over hos 3.MS1, var da klassens matematiklærer gennem snart tre år sagde op.
Gymnasieskolen.dk har tidligere talt med ham, Per Selmann Andreassen, der bekræfter, at han har sagt op, fordi han ikke tror på, at arbejdsmiljøet kan forbedres, så længe skolen har den samme øverste ledelse.

Læs, hvad han tidligere har fortalt til Gymnasieskolen her

Portræt

Flere elever tager ordet og taler i den medbragte megafon, der gør det muligt at overdøve regnens trommen på paraplyer og skilte.

“Strejken er et symbol på, at nok er nok. Vi elever går ikke længere fri, men bliver også ramt af det dårlige arbejdsmiljø og den dårlige ledelse, der hærger vores gymnasium,” siger en elev.

“Strejken handler om os og vores undervisning, men også om alle dem, der kommer ind efter os. Det handler helt grundlæggende om, at vi som elever har krav på stabilitet, indsigt og god og kvalificeret undervisning. Men forholdet mellem lærere og ledelse er så betændt, at disse basale krav er meget langt fra at blive opfyldt,” råber en anden elev i megafonen.

Eleverne hujer, klapper og buher ivrigt ved hvert et budskab.

Pas på vores lærere. Pas på vores uddannelse.
Elever
Marselisborg Gymnasium

Rektor Kirsten Skov har både overfor eleverne og TV2 Østjylland afvist, at der er en større udskiftning af lærere på Marselisborg end på andre gymnasier.

Som bekendt fik Marselisborg Gymnasium tidligere i år et påbud af Arbejdstilsynet på at undersøge arbejdsmiljøet på grund af mistanke om krænkelser. Gymnasieskolen.dk har søgt aktindsigt i rapporten, der blandt andet beretter om i hvert fald 13 krænkelser inden for det seneste år. Erhvervspsykologerne har også set på den såkaldte personaleomsætning, som erhvervspsykologerne vurderer “umiddelbart høj, dog er der ikke sammenlignelige data,” skriver de i rapporten.

Læs: Ny rapport afslører 13 krænkelser på Marselisborg Gymnasium

Eleverne har også selv undersøgt rektors påstand, fortæller to elever til forsamlingen:

“Vi har fundet ud af, at tallene er offentligt tilgængelige,” starter de, men holder så en lille kunstpause, indtil klapsalverne har lagt sig.

“Landsgennemsnit på nyansættelser er 5,3 procent, men på Marselisborg er den på 11,3 procent,” siger de.
De fremmødte elever kvitterer med buhråb.

Portræt

I baggrunden står rektor Kirsten Skov med korslagte arme sammen med resten af ledelsen. Gymnasieskolen.dk forsøger igen at få et interview med Kirsten Skov, men da hun hører, hvilket medie vi kommer fra, har hun ingen kommentarer. Kort efter udtaler hun sig dog til DR, der også er mødt op.

Kirsten Skov udtalte i går til TV2 Østjylland, at der har været en stor mediekampagne fra blandt andet Gymnasieskolen.

Hun har dog også selv været i gang med sin egen kampagne om konflikten til skolens elever. I går skrev hun blandt andet til eleverne:

“Som I ved, har en klasse på skolen opfordret til at strejke i morgen torsdag. Jeg vil gerne kort fortælle jer lidt om baggrunden for strejken. En række artikler i især gymnasielærernes fagblad Gymnasieskolen og Århus Stiftstidende fortæller om et konfliktfyldt miljø på Marselisborg. Det er rigtigt, at en gruppe lærere igennem længere tid har været i konflikt med ledelsen. Imidlertid har skolens bestyrelse i foråret bedt et konsulentfirma, Human Act, undersøge arbejdsmiljøet på skolen, og det er der kommet en rapport ud af, som blev afleveret til skolen i juni. Rapporten fortæller, at lærere har oplevet krænkende opførsel fra ledelsen. Ledelsen kan ikke genkende beskrivelserne af krænkelserne, men oplever til gengæld, at en gruppe lærere lægger meget stærkt pres på ledelsen, blandt andet ved løbende igennem et år at gå til medierne”. 

Vi har mistet tilliden til, at rektor kan løse konflikten.
Elever
Marselisborg Gymnasium

Men alle rektors beskeder og besøg har ikke gjort et stort indtryk på eleverne:

“Vi har mistet tilliden til, at rektor kan løse konflikten,” understreger de, mens de pakker de fugtige plakater sammen med påskrifter som: “O2 i ledelse.” “Pas på vores lærere. Pas på vores uddannelse.”

IMG_2256

Tidslinje: Marselisborg Gymnasiums udfordringer med det psykiske arbejdsmiljø

Februar 2016
Kirsten Skov tiltræder som rektor.

Juni 2016
Ulrik Vestergård tiltræder som uddannelsesleder.

Juni 2016
Vicerektor Per Andreasen omplaceres mod sin vilje til almindelig lærer. Læs hans historie: Tidligere vicerektor modsiger rektor på Marselisborg Gymnasium: “Arbejdsmiljøet er stadig meget dårligt”

Senere får uddannelsesleder Ulrik Vestergård stillingen som vicerektor.

2017
Der gennemføres APV via GL’s system Professionel Kapital. Resultatet er alarmerende rødt for lærerne, gult for Tap-gruppen og grønt for ledelsen i forhold til psykisk arbejdsmiljø.

2018
Der gennemføres igen APV - denne gang i Lectio, da ledelsen ikke vil bruge GL’s system. Lærernes APV er blevet endnu mere rød, Tap-gruppen har nu en blanding af gul og rød, ledelsesgruppen har ikke svaret.

2019-2020
Flere afskedigelser på skolen.

Januar 2020
Lærerne nedlægger arbejdet og sender brev til bestyrelsen, hvor de udtrykker mistillid til rektor og vicerektor på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø.

Februar 2020
Lærerne nedlægger igen arbejdet i protest mod det psykiske arbejdsmiljø og får endelig bestyrelsesformanden i tale. Han lover at tage hånd om sagen og sender ledelsen til coach.

Juni 2020
Arbejdsmiljørepræsentant, lærer og repræsentant i bestyrelsen afskediges - ifølge ledelsen på grund af timemangel. Ifølge ham og kolleger fordi han længe har forsøgt at gøre opmærksom på det dårlige arbejdsmiljø. GL gjorde indsigelse mod beslutningen overfor Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Udfaldet blev, at Marselisborg Gymnasium måtte betale ham kompensation for afskedigelsen. Læs hans og lærernes historie: Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium

November 2021
Der gennemføres APV i et helt andet format - en såkaldt dialogisk arbejdspladsvurdering (APV). Oprindeligt havde medarbejderne ønsket at fortsætte med at måle arbejdsmiljøet og trivslen ved hjælp af det udbredte begreb professionel kapital, som de tidligere havde brugt på skolen, så det var muligt at sammenligne fra tidligere år. Men ledelsen havde kategorisk afvist det, og valget var faldet på en “positiv APV“, som den blev præsenteret.
Selvom det ikke er muligt at sammenligne fra tidligere, er det tydeligt at det psykiske arbejdsmiljø stadig er meget dårligt.

September 2022
Gymnasieskolen udkommer med første ud af en serie artikler om det dårlige psykiske arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium. Godt 30 tidligere og nuværende lærere har fortalt deres historier til Gymnasieskolen om det hårde arbejdsmiljø med hårdt arbejdspres og skideballer og kontante irettesættelser fra rektor og vicerektor. Kun to lærere - en nuværende og en tidligere - tør stå frem, resten af lærerne vil være anonyme af frygt for ledelsens repressalier.

Oktober og december 2022
Arbejdstilsynet udfører to tilsynsbesøg på Marselisborg Gymnasium.

November 2022
Bestyrelsen på Marselisborg Gymnasium beslutter selv at undersøge arbejdsmiljøet ved at tale med hver enkelt lærer. Læs: Nu undersøger bestyrelsen arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium

December 2022
Bestyrelsen overleverer sine vurderinger af arbejdsmiljøet ved et møde med lærerne. Konklusionen er blandt andet, at man stadig har tillid til rektor, da bestyrelsesmedlemmerne  ikke har identificeret ledelsesmæssigt svigt fra rektors side, og at lærerne oplever et stort arbejdspres. Bestyrelsesformanden mener desuden, at der er en splittelse mellem lærerne, der resulterer i det dårlige arbejdsmiljø. Lærerne er chokerede over konklusionerne. Læs: Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium

Januar 2023
Arbejdstilsynet giver Marselisborg Gymnasium påbud om at undersøge det psykiske arbejdsmiljø via autoriseret rådgivningsfirma. Påbuddet gives efter konkret mistanke om problemer i det psykiske arbejdsmiljø og krænkende handlinger, der ikke er forebygget tilstrækkeligt. Læs: Arbejdstilsynet giver påbud til Marselisborg Gymnasium.

Februar-juni 2023
Humac Act undersøger og udfærdiger rapport om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium.

Juli 2023
Arbejdstilsynet modtager rapport om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium.

August 2023
Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium udsætter medarbejderne for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko. Tilsynet giver derfor Marselisborg Gymnasium påbud om at sikre, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger ikke forringer ansattes og lederes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt, inden marts 2023.

Kommentar til artiklen
  1. Bjørn Simonsen siger:
    1. september 2023 kl. 14:07

    Udover at skabe en konfliktfyldt arbejdsmiljø, virker det til at ledelsen har set sig sur på en del af sine ansatte og den fagforening som størstedelen af de ansatte er medlem af. Hvad får bestyrelsen dog ud af, at holde hånden over sådan en inkompetent ledelse? #ledelseskrise-i-konkurrencestaten

    Log ind for at svare

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Marselisborg-sep-23-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Så faldt hammeren – Arbejdstilsynet giver nyt påbud til Marselisborg Gymnasium

  • Tomas-Kempler-01-1-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø Uddannelsespolitik

    GL-formand kritiserer bestyrelsen på Marselisborg Gymnasium: “Den har fejlet”

  • Marselisborg2-1-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Ny rapport afslører 13 krænkelser på Marselisborg Gymnasium

  • elev-trist-ensom-shutterstock-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø Undervisning

    Unges problemer bliver også et arbejdsmiljøproblem for lærerne

  • Magasin3_Tema-Banner-shadow-Baggrund-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø Undervisning

    Faglig spredning og umotiverede elever presser mange lærere

Indhold Dårligt arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet har i flere år været kritisk på Marselisborg Gymnasium. Det fortæller mange lærere, og det dokumenteres af de seneste arbejdspladsvurderinger.

  • Kapitel 1

    Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 2

    Tidligere vicerektor modsiger rektor på Marselisborg Gymnasium: "Arbejdsmiljøet er stadig meget dårligt"

  • Kapitel 3

    GL-formand om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium: “Stærkt bekymrende, at det kan få lov til at stå på så længe”

  • Kapitel 4

    Nu undersøger bestyrelsen arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 5

    Ledelsesekspert undrer sig over proces på Marselisborg Gymnasium: Det virker absurd

  • Kapitel 6

    Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 7

    Marselisborg Gymnasiums bestyrelsesformand bekymret for lærerne

  • Kapitel 8

    Arbejdstilsynet giver påbud til Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 9

    Ny rapport afslører 13 krænkelser på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 10

    Elever på Marselisborg Gymnasium strejker for bedre arbejdsmiljø og ledelse

  • Kapitel 11

    Så faldt hammeren – Arbejdstilsynet giver nyt påbud til Marselisborg Gymnasium

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2023

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater