Annonce
Skip to content
Artikel
Arbejdstilsynet giver påbud til Marselisborg Gymnasium
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Alle
  • Arbejdsmiljø
  • Kunstig intelligens
  • Undervisning

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdstid AT Besparelse Brobygning Corona Dannelse Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse
  • Digital eksamensovervågning Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk Eux Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022
  • Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Hf Historie Idræt Innovation Integration It It i undervisning It-forbud
  • Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerliv Læsevejledning Lectio Ledelse Lektier
  • Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 Ordblind Overenskomst Pension Præstationskultur
  • Praktikant Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø regeringens gymnasieudspil Repræsentantskabsmøde Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur
  • Sverige Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tværfaglighed Uddannelsespolitik Undervisningsdifferentiering Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 OK 13 Corona Elevfordeling Fremmedsprog Nedskæringer Digitalisering Eksamen Kunstig intelligens Besparelse
luk
IMG_0274-aspect-ratio-348-234
9. februar 2023

Arbejdstilsynet giver påbud til Marselisborg Gymnasium

Arbejdsmiljø
Indhold
Tekst_ Malene Romme-Mølby
Foto_ Malene Romme-Mølby
Link er kopieret

Dårligt psykisk arbejdsmiljø med krænkende handlinger. Sådan lyder en del af Arbejdstilsynets mistanke om arbejdsforholdene på Marselisborg Gymnasium. Derfor skal skolen nu have ekstern hjælp.

 

Marselisborg Gymnasium skal i gang med at undersøge det psykiske arbejdsmiljø. Skolen har fået et påbud, da Arbejdstilsynet har en konkret mistanke om, dels at der er problemer med arbejdsmiljøet på skolen, og dels at krænkende handlinger ikke er forebygget tilstrækkeligt.

Det viser en aktindsigt, som gymnasieskolen.dk har søgt.

Påbuddet kommer på baggrund af to tilsynsbesøg på det aarhusianske gymnasium i oktober og december sidste år. Arbejdstilsynet kræver desuden, at skolen skal bruge en “autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljøområdet” til at foretage undersøgelsen af arbejdsforholdene. Påbuddet fik Marselisborg Gymnasium i sidste måned.

Arbejdstilsynet kræver dermed, at det er et eksternt firma, der skal undersøge forholdene, hvilket står i modsætning til den anbefaling, som skolens bestyrelse kom med inden jul. Her anbefalede bestyrelsen, blandt andet at rektor skulle tage en samtale med alle lærerne for at finde løsninger til at forbedre arbejdsmiljøet. En anbefaling, der chokerede lærerne, fordi de ikke længere har tillid til rektor eller er tryg ved, at hun ville kunne igangsætte tiltag, der kunne forbedre arbejdsmiljøet.

Læs: Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium

3 dårlige APV’er
Det dårlige arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium kan spores helt tilbage til 2017 og er sidenhen igen blevet dokumenteret i arbejdspladsvurderinger (APV) i 2018 og 2021. I APV’erne er der især røde tal på måling af social kapital, tillid, samarbejde med ledelse, ledelseskvalitet, retfærdighed, stress, udbrændthed, søvnbesvær og arbejdsmængde.

Derudover har gymnasieskolen.dk været i kontakt med 29 nuværende og tidligere lærere, der alle fortæller om et arbejdsmiljø med stort arbejdspres og en hård tone fra rektor Kirsten Skov og vicerektor Ulrik Lyng Vestergaard, der i mange tilfælde er resulteret i skideballer og kontante irettesættelser. Kun to lærere – en nuværende og en tidligere – har turdet stå frem med navn og har fortalt om det hårde arbejdsmiljø. De øvrige lærere har bidraget til og bakket op om fortællingerne, men har ellers ønsket at være anonyme af frygt for ledelsens repressalier.

Per Andreassen Marselisborg komprimeret
Tidligere vicerektor og nuværende lærer på Marselisborg Gymnasium Per Selmann Andreassen stod frem i efteråret og fortalte om, at ledelsen uddeler skideballer, og at der er kommet en kultur på skolen, hvor mange lærere er kede af det.

Men lærerne har længe følt, at de talte for døve øren, da de gjorde bestyrelsen og ledelsen opmærksom på det kritisable arbejdsmiljø. I 2020 nedlagde lærerne endda arbejdet, men heller ikke det fik bestyrelsen eller ledelsen til at reagere mærkbart, fortæller lærerne. Først da lærerne i efteråret 2022 gik til medierne, besluttede bestyrelsen at se nærmere på lærernes kritik ved at afholde interview med hver enkelt lærer. En metode, der vakte undren blandt andet hos en ledelsesekspert, der stillede spørgsmål ved bestyrelsesmedlemmernes kompetencer i forhold til at foretage sådan en undersøgelse og ved, om der overhovedet kunne komme noget brugbart ud af sådanne interview. På baggrund af disse interview konkluderede skolens bestyrelse, blandt andet at mange af skolens lærere ikke trives, men at bestyrelsen har tillid til rektor. Bestyrelsen bad desuden rektor om at arbejde videre med problemstillingerne.

Til grund for Arbejdstilsynets påbud ligger samtaler med ledelsen, arbejdsmiljørepræsentanter og lærere samt artiklerne fra blandt andet Gymnasieskolen.

De ansatte har fået at vide af ledelsen, at de ikke må snakke med deres kolleger om det psykiske arbejdsmiljø.
Kommentar fra lærere
Arbejdstilsynets påbud

Arbejdstilsynet skriver i påbuddet, at den har mistanke om forekomst af krænkende handlinger på skolen. I sagsakterne er personnavne streget over, men lærerne har blandt andet fortalt om en fra ledelsen, der “skælder de ansatte ud ved at hæve stemmen, tale vredt, pege ud i luften, sukke og ryste på hovedet”. Noget der ifølge de ansatte cirka forekommer en gang månedligt og særligt i situationer, hvor ledelsen bliver udsat for kritik. Beskrivelserne ligner dem, som gymnasieskolen.dk har hørt fra mange af lærerne, der har kritiseret rektor Kirsten Skovs ageren.

Derudover har lærerne fortalt til gymnasieskolen.dk, at rektor ignorerer og undlader at hilse på ansatte, som hun er vred på. Samme opførsel nævnes også i Arbejdstilsynets sagsakter, hvor personen dog er anonymiseret.

“Dovne og forkælede lærere”
De ansatte har også fortalt Arbejdstilsynet om ledelsens usaglige kritik og nedvurdering af lærernes arbejdsindsats, hvor en eller flere fra ledelsen for eksempel insinuerer, at de ansatte er dovne, får for høj løn eller er forkælede. I sagsakterne beskrives desuden, at de ansatte ved flere lejligheder er blevet beskyldt for eller kritiseret for manglende løsning af opgaver, som de ansatte ikke vidste, de skulle løse, for eksempel administrative opgaver.

Lærerne har også fortalt Arbejdstilsynet om, hvordan ledelsen sår tvivl om andre ansattes meninger og hensigter, for eksempel ved at kolleger tror, at andre kolleger er sure på dem, fordi ledelsen har oplyst dem om det. De ansatte har desuden fået at vide af en eller flere fra ledelsen, at de ikke må snakke med deres kolleger om det psykiske arbejdsmiljø.

Det var tydeligt, at rektor ledte efter fejl. Det føltes som mobning og var så hårdt, at jeg til sidst sagde hvervet som arbejdsmiljørepræsentant op. Jeg kunne ikke holde til det.”
Anders Damsgaard
Tidligere lærer og arbejdsmiljørepræsentant på Marselisborg Gymnasium

Derudover findes der i sagsakterne en længere beskrivelse, der er overstreget, men indledes med: “De ansatte oplyser til Arbejdstilsynet, at de oplever arbejdsmæssige og personlige konsekvenser”.
Lærerne har tidligere fortalt til gymnasieskolen.dk, hvordan de oplever, at det kan få konsekvenser for ens ansættelse på Marselisborg Gymnasium, hvis de ytrer sig kritisk eller ikke er enig med ledelsen. Lærerne har blandt andet nævnt som eksempel den afskedigede lærer og arbejdsmiljørepræsentant, Anders Damsgaard, som stod frem i gymnasieskolen.dk. Her fortalte han om, hvordan hans arbejde pludselig blev gransket grundigt af rektor, efter han flere gange havde forsøgt at gøre opmærksom på det dårlige arbejdsmiljø på skolen.

“Det var tydeligt, at rektor ledte efter fejl. Det føltes som mobning og var så hårdt, at jeg til sidst sagde hvervet som arbejdsmiljørepræsentant op. Jeg kunne ikke holde til det,” fortalte Anders Damsgaard til gymnasieskolen.dk.

Læs: Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium

Det viste sig sidenhen, at afskedigelsen af Anders Damsgaard ikke var efter bogen, da Gymnasieskolernes Lærerforening gjorde indsigelse mod beslutningen overfor Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Udfaldet blev, blandt andet at Marselisborg Gymnasium måtte betale ham kompensation for afskedigelsen.

Størstedelen af de 29 lærere, som Gymnasieskolen har talt med, arbejder stadig på Marselisborg Gymnasium og tør derfor ikke stå frem af frygt for ledelsens repressalier. Men den tidligere lærer og arbejdsmiljørepræsentant Anders Damsgaard har ærligt fortalt om det dårlige psykiske arbejdsmiljø på skolen. "Jeg synes, det er synd for dem, at de har været udsat for dårlig ledelse så længe, at det har ødelagt en god arbejdsplads,” sagde han dengang til gymnasieskolen.dk.

Højt konfliktniveau
Ledelsen har til Arbejdstilsynet oplyst, at den ikke kan genkende de ansattes oplysninger om krænkende handlinger. At man føler sig udsat for usaglig kritik, og at man oplever, at man er udsat for bagvaskelse, personangreb og usaglig kritik i artikelserien på gymnasieskolen.dk. At nogle ansatte ignorerer ledelsen på lærerværelset, og at nogle ansatte bruger beskyldningerne om dårligt psykisk arbejdsmiljø til at presse ledelsen.
Ledelsen mener desuden, at den har iværksat forskellige tiltag for at håndtere de oplevede krænkende handlinger blandt andet i form af kursus i psykisk arbejdsmiljø til ledelsen samt arbejde med medarbejderinddragelse.

Arbejdstilsynet skriver, at den ved vurderingen har lagt vægt på, at både ledelse og ansatte føler sig krænket af den anden part, og at der er uenighed om centrale data i sagens oplysninger. Arbejdstilsynet vurderer, at der er et højt konfliktniveau mellem ledelsen og de ansatte.

Senest den 1. juli i år skal Marselisborg Gymnasium efterkomme påbuddet, skriver Arbejdstilsynet.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Marselisborg2-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Marselisborg Gymnasiums bestyrelsesformand bekymret for lærerne 

  • Marselisborg Gym aften
    Arbejdsmiljø

    Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium

  • helle_hein_-_redigeret-1024x725-1-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Ledelsesekspert undrer sig over proces på Marselisborg Gymnasium: "Det virker absurd"

  • Marselisborg-3-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Nu undersøger bestyrelsen arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium

  • Tomas-Kempler-01-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    GL-formand om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium: "Stærkt bekymrende, at det kan få lov til at stå på så længe"

  • Per-Andreassen1-komp3-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø

    Tidligere vicerektor modsiger rektor på Marselisborg Gymnasium: "Arbejdsmiljøet er stadig meget dårligt"

  • Arbejdsmiljø

    Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium

Indhold Dårligt arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet har i flere år været kritisk på Marselisborg Gymnasium. Det fortæller mange lærere, og det dokumenteres af de seneste arbejdspladsvurderinger.

  • Kapitel 1

    Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 2

    Tidligere vicerektor modsiger rektor på Marselisborg Gymnasium: "Arbejdsmiljøet er stadig meget dårligt"

  • Kapitel 3

    GL-formand om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium: “Stærkt bekymrende, at det kan få lov til at stå på så længe”

  • Kapitel 4

    Nu undersøger bestyrelsen arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 5

    Ledelsesekspert undrer sig over proces på Marselisborg Gymnasium: Det virker absurd

  • Kapitel 6

    Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium

  • Kapitel 7

    Marselisborg Gymnasiums bestyrelsesformand bekymret for lærerne

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2023

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater