Artikel
To elever færre i klassen
No image

To elever færre i klassen

Det fleksible klasseloft på 28 elever har i gennemsnit betydet to færre elever i gymnasieklasserne. Det er især gavnligt for de fagligt svageste elever, mener GL’s formand. Der er dog stadig skoler med mere end 28 elever i klasserne i gennemsnit.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Der er blevet lidt mere albuerum og tid til den enkelte elev i klasserne på de danske gymnasier. 
Det viser den første undersøgelse af klassestørrelserne, som GL har lavet, siden det fleksible klasseloft blev indført i år. 
På hhx er der for eksempel i årets 1.g-klasser i gennemsnit 27,7 elever, mens der sidste år var lidt over 30 elever per klasse. 
Formand for GL Gorm Leschly mener, at faldet først og fremmest vil være gavnligt for eleverne. 
”Jeg glæder mig over det markante fald i den gennemsnitlige klassekvotient i alle fire gymnasiale uddannelser. Jeg tror på, at vi på sigt vil kunne se konkrete resultater af, at der generelt er færre elever i klasserne. Især de fagligt svageste elever vil få bedre læringsvilkår og trivselsmuligheder, da det især går ud over dem, når klasserne er for store. Generelt set tror jeg, vi får dygtigere elever og lavere frafald,” siger Gorm Leschly. 
Han mener, at færre elever i klasserne passer godt med de udfordringer, lærerne står med. 
”Nu har lærerne fået bedre mulighed for at understøtte alle elevers læringsproces med øget personlig kontakt og differentieret undervisning,” siger Gorm ­Leschly.

Glade elever 
Gymnasieeleverne er også glade for, at der nu er blevet færre elever i klasserne. 
”Hvis man regner ud, hvor meget tid der er til den enkelte elev i et modul, er det klart, det er positivt, at der er færre elever. De fagligt udfordrede elever kan i højere grad opsøge hjælp hos læreren, og de stærke elever kan få endnu flere udfordringer,” siger formanden for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Malene Nyborg Madsen. 
Selv om der er blevet markant færre elever i klasserne, er der stadig flere skoler med mere end 28 elever per klasse i gennemsnit. 
Det skyldes ifølge undersøgelsen flere forskellige ting. Skolerne kan for eksempel få dispensation for elever, som går en klasse om, eller for udvekslingsstuderende. Hvis skolerne ligger i områder, hvor eleverne ville få lang transporttid til en alternativ skole, kan der også gives dispensation til at bryde klasseloftet. Der er dog også nogle skoler, som har overvurderet, hvor mange elever der ville falde fra inden eller i begyndelsen af skoleåret, og derfor har fået for mange elever i klasserne.

Lidt for mange 
På VUC Storstrøm  er der i gennemsnit mere end 28 elver i hf-klasserne. I alt blev klasseloftet overskredet med 13 kursister, som dog enten er omgængere eller personer med særlige behov. 
Direktør Niels Henriksen erkender, at der blev optaget for mange kursister før sommerferien, men målet var at lande på et gennemsnit på 28 elever i klasserne. 
”Vi optager 32 elever i klasserne, fordi vores erfaring er, at ikke alle møder op ved skoleårets begyndelse. I år var der så flere, som begyndte, end vi regnede med. Vi bliver nødt til at ligge så tæt som muligt på 28 elever i klasserne for at få økonomien til at hænge sammen,” siger Niels Henriksen, som gør opmærksom på, at skolen ikke får tilskud til de ekstra elever, som ligger over gennemsnittet. 
”Det kan ikke økonomisk betale sig at bryde klasseloftet,” siger han.

Lang bustur 
På Business College Syd i Sønderborg er der ifølge direktør Lars Bregnehøj Hansen lidt under 30 elever i hhx-klasserne i gennemsnit. 
”90 procent af vores elever ville have mere end fem kvarters transporttid, hvis de skulle vælge en anden skole. Vi har derfor tilgodeset disse elever ved at optage dem,” siger Lars Bregnehøj Hansen.

Klassestørrelserne

2012 
Stx       27,6
Hf        27,8
Htx      26,1
Hhx     27,7

2011 
Stx       29,3 
Hf        29,6 
Htx      28 
Hhx     30,1

Klasseloftet er fleksibelt. Det betyder, at der stadig kan være klasser med mange elever, hvis der i andre klasser er få elever. Undersøgelsen viser, at der stadig er klasser med mere end 30 elever.

Kilde: GL 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater