Tekst_
Malene Romme-Mølby
Foto_
Malene Romme-Mølby
Arbejdet på Marselisborg Gymnasium udsætter medarbejderne for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko.
Det vurderer Arbejdstilsynet i seneste rapport til skolen, som Gymnasieskolen har søgt aktindsigt i. Tilsynet tilføjer:
“Vi vurderer, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Der er risiko for, at problemer med krænkende handlinger i arbejdet kan forringe ansattes fysiske eller psykiske sundhed på kort eller lang sigt”.
Derfor giver Arbejdstilsynet Marselisborg Gymnasium et påbud om “at sikre, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger ikke forringer ansattes og lederes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt.”
Skolen skal efterkomme påbuddet senest den 1. marts 2024.
Det seneste påbud kommer efter mange år med et psykisk hårdt arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium, der blandt andet skyldes et stort arbejdspres og en hård tone fra rektor og vicerektor, der i mange tilfælde er resulteret i skideballer, mobning og kontante irettesættelser af lærerne. På trods af de seneste tre arbejdspladsvurderinger dokumenterede det kritisable arbejdsmiljø, oplevede lærerne, at hverken ledelsen eller bestyrelsen tog problemerne alvorligt.
Derfor gik flere lærere i desperation til Gymnasieskolen, der derefter har sat fokus på lærernes hårde arbejdsliv på skolen. Godt 30 nuværende og tidligere lærere har bidraget til fortællinger om det hårde arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium. Historierne kom også Arbejdstilsynet for øre, der efterfølgende aflagde skolen tilsynsbesøg. Besøgene resulterede tidligere på året i et påbud om at få arbejdsmiljøet undersøgt af autoriserede arbejdsmiljørådgivere, da Arbejdstilsynet havde en konkret mistanke om krænkende handlinger og problemer med det psykiske arbejdsmiljø på skolen. Arbejdsmiljørådgivernes undersøgelse bekræftede Arbejdstilsynets mistanke: I hvert fald 13 medarbejdere har oplevet krænkende handlinger primært fra rektor eller vicerektor indenfor det seneste år.
Læs: Ny rapport afslører 13 krænkelser på Marselisborg Gymnasium
Arbejdstilsynet har ved vurderingen lagt vægt på, at den sikkerheds- og sundhedsmæssige risiko ved krænkende handlinger ikke er forebygget tilstrækkeligt. Det bygger de blandt andet på, at de ansatte oplyser, at de oplever krænkende handlinger i form af for eksempel at blive råbt af månedligt, at blive overfuset foran andre, at blive ignoreret og at blive udsat for usaglig kritik og beskyldninger for manglende løsning af opgaver, som de ikke vidste, at de havde ansvaret for.
Ledelsen oplyser, at de har oplevet krænkende handlinger i form af usaglig kritik, at blive ignoreret samt at være udsat for personangreb i medierne.
De krænkende handlinger har stået på i minimum et år og bekræftes af Arbejdstilsynets egne tilsyn og af undersøgelsen udført af det autoriserede arbejdsmiljørådgivningsfirma Human Act.
Der har desuden været arbejdsrelaterede sygemeldinger, der bunder i de krænkende handlinger.
Ved Arbejdstilsynet tilsynsbesøg på Marselisborg Gymnasium sidste efterår oplyste de ansatte, at de oplever arbejdsmæssige og personlige konsekvenser blandt andet i form af grådlabilitet, kropsligt ubehag, ængstelse, manglende overskud og koncentrationsbesvær.
Arbejdstilsynet konstaterede selv ved samtalerne, at medarbejderne var grådlabile, frustrerede og hævede stemmen.
Arbejdstilsynet oplyser i rapporten, at utilstrækkelig forebyggelse af problemer med krænkende handlinger øger ansattes risiko for at få stress og stressrelaterede sygdomme som for eksempel angst, depression, hjertekarsygdomme samt i nogle tilfælde at udvikle posttraumatisk belastningsreaktion(PTSD).
Det er Arbejdstilsynets vurdering, at de forebyggende tiltag, der er sat i værk på skolen blandt andet i form af kursus i psykisk arbejdsmiljø til ledelsen og arbejde med medarbejderinddragelse i beslutninger og ændret organisationsstruktur, ikke har været effektive, eftersom de krænkende handlinger stadig har fundet sted efter disse tiltag, skriver Arbejdstilsynet.
Arbejdsmiljørådgivningsfirmaet Human Act konkluderede efter at have undersøgt arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium, at der er ingen eller meget lidt tillid mellem rektor og vicerektor og en større gruppe ansatte.
“Der ligger et stort arbejde især for rektor og vicerektor i forhold til at genoprette tilliden mellem mange medarbejdere og sig. Det er Human Acts vurdering, at der vil være brug for ekstern konsulenthjælp, hvis det skal lykkes,” skrev Human Act i rapporten til Arbejdstilsynet, som Gymnasieskolen har søgt aktindsigt i.
Human Act konkluderede desuden: “Der er klart en diskrepans mellem, hvordan lederne og især rektor og vicerektor oplever sig selv, og hvordan de opleves af ret mange ansatte. Således genkender rektor og vicerektor ikke sig selv i beskrivelserne af emotionalitet af en sådan karakter, at det for den anden part kan opleves skræmmende og krænkende.”
Gymnasieskolen har spurgt rektor Kirsten Skov, om hun vil udtale sig om påbuddet, men hun er ikke vendt tilbage.
Februar 2016
Kirsten Skov tiltræder som rektor.
Juni 2016
Ulrik Vestergård tiltræder som uddannelsesleder.
Juni 2016
Vicerektor Per Andreasen omplaceres mod sin vilje til almindelig lærer. Læs hans historie: Tidligere vicerektor modsiger rektor på Marselisborg Gymnasium: “Arbejdsmiljøet er stadig meget dårligt”
Senere får uddannelsesleder Ulrik Vestergård stillingen som vicerektor.
2017
Der gennemføres APV via GL’s system Professionel Kapital. Resultatet er alarmerende rødt for lærerne, gult for Tap-gruppen og grønt for ledelsen i forhold til psykisk arbejdsmiljø.
2018
Der gennemføres igen APV - denne gang i Lectio, da ledelsen ikke vil bruge GL’s system. Lærernes APV er blevet endnu mere rød, Tap-gruppen har nu en blanding af gul og rød, ledelsesgruppen har ikke svaret.
2019-2020
Flere afskedigelser på skolen.
Januar 2020
Lærerne nedlægger arbejdet og sender brev til bestyrelsen, hvor de udtrykker mistillid til rektor og vicerektor på grund af det dårlige psykiske arbejdsmiljø.
Februar 2020
Lærerne nedlægger igen arbejdet i protest mod det psykiske arbejdsmiljø og får endelig bestyrelsesformanden i tale. Han lover at tage hånd om sagen og sender ledelsen til coach.
Juni 2020
Arbejdsmiljørepræsentant, lærer og repræsentant i bestyrelsen afskediges - ifølge ledelsen på grund af timemangel. Ifølge ham og kolleger fordi han længe har forsøgt at gøre opmærksom på det dårlige arbejdsmiljø. GL gjorde indsigelse mod beslutningen overfor Medarbejder- og Kompetencestyrelsen. Udfaldet blev, at Marselisborg Gymnasium måtte betale ham kompensation for afskedigelsen. Læs hans og lærernes historie: Lærere beretter om skideballer og mobning på Marselisborg Gymnasium
November 2021
Der gennemføres APV i et helt andet format - en såkaldt dialogisk arbejdspladsvurdering (APV). Oprindeligt havde medarbejderne ønsket at fortsætte med at måle arbejdsmiljøet og trivslen ved hjælp af det udbredte begreb professionel kapital, som de tidligere havde brugt på skolen, så det var muligt at sammenligne fra tidligere år. Men ledelsen havde kategorisk afvist det, og valget var faldet på en “positiv APV“, som den blev præsenteret.
Selvom det ikke er muligt at sammenligne fra tidligere, er det tydeligt at det psykiske arbejdsmiljø stadig er meget dårligt.
September 2022
Gymnasieskolen udkommer med første ud af en serie artikler om det dårlige psykiske arbejdsmiljø på Marselisborg Gymnasium. Godt 30 tidligere og nuværende lærere har fortalt deres historier til Gymnasieskolen om det hårde arbejdsmiljø med hårdt arbejdspres og skideballer og kontante irettesættelser fra rektor og vicerektor. Kun to lærere - en nuværende og en tidligere - tør stå frem, resten af lærerne vil være anonyme af frygt for ledelsens repressalier.
Oktober og december 2022
Arbejdstilsynet udfører to tilsynsbesøg på Marselisborg Gymnasium.
November 2022
Bestyrelsen på Marselisborg Gymnasium beslutter selv at undersøge arbejdsmiljøet ved at tale med hver enkelt lærer. Læs: Nu undersøger bestyrelsen arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium
December 2022
Bestyrelsen overleverer sine vurderinger af arbejdsmiljøet ved et møde med lærerne. Konklusionen er blandt andet, at man stadig har tillid til rektor, da bestyrelsesmedlemmerne ikke har identificeret ledelsesmæssigt svigt fra rektors side, og at lærerne oplever et stort arbejdspres. Bestyrelsesformanden mener desuden, at der er en splittelse mellem lærerne, der resulterer i det dårlige arbejdsmiljø. Lærerne er chokerede over konklusionerne. Læs: Lærere i chok efter undersøgelse: Trods manglende tillid fortsætter rektor på Marselisborg Gymnasium
Januar 2023
Arbejdstilsynet giver Marselisborg Gymnasium påbud om at undersøge det psykiske arbejdsmiljø via autoriseret rådgivningsfirma. Påbuddet gives efter konkret mistanke om problemer i det psykiske arbejdsmiljø og krænkende handlinger, der ikke er forebygget tilstrækkeligt. Læs: Arbejdstilsynet giver påbud til Marselisborg Gymnasium.
Februar-juni 2023
Humac Act undersøger og udfærdiger rapport om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium.
Juli 2023
Arbejdstilsynet modtager rapport om arbejdsmiljøet på Marselisborg Gymnasium.
August 2023
Arbejdstilsynet vurderer, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium udsætter medarbejderne for en sikkerheds- og sundhedsmæssig risiko. Tilsynet giver derfor Marselisborg Gymnasium påbud om at sikre, at arbejdet på Marselisborg Gymnasium planlægges, tilrettelægges og udføres, så krænkende handlinger ikke forringer ansattes og lederes sikkerhed eller sundhed på kort eller lang sigt, inden marts 2023.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode