VUC længe leve
Det udløste ramaskrig i VUC-sektoren sidste uge, at regeringens finansforslag for 2023 ikke afsætter flere penge til en uddannelsessektor, som i forvejen styrtbløder. Dermed står flere afdelinger særligt i de mindre byer direkte i fare for at lukke. Regeringen svigter således en stor gruppe af unge og voksne, bare fordi de ikke bor i de større byer!
Selv har jeg det sidste halve år arbejdet som filosofiunderviser på VUC-Djursland, som består af afdelingerne i Hornslet og Grenaa. Der er altså tale om små afdelinger, hvor jeg havde to hold med omkring 13-14 elever tilsammen. Jeg indrømmer, at jeg i mine ti år som gymnasielærer på det almene gymnasium var lidt forbeholden overfor hele VUC-konceptet. Rygtet var, at kursisterne var meget anderledes og krævende, samt at det faglige niveau var lavt.
Men man bliver som bekendt klogere med tiden.
Kursisterne på VUC-Djursland var ofte i slutningen af 20´erne, og nogle få af dem havde børn. Dertil kom, at mange af dem havde et eller to forliste uddannelsesforsøg bag sig. Men fælles for dem alle var et brændende ønske om at uddanne sig. Derfor troppede de op imod alle odds og tog hf-enkelt fag, så de kunne søge ind på en uddannelse, der ville bringe dem tættere på deres mål.
Vi havde mange kursister af anden etnisk oprindelse end dansk. Kursisterne lærte først dansk som andet fremmedsprog på AVU-delen, Almen Voksenuddannelse, som også er tilknyttet VUC-Djursland, hvorefter de valgte at tage hf-enkeltfag hos os. En joint venture-aftale, som fungerede rigtig godt for mange kursister og fremmede deres læring og motivation for at gennemføre en uddannelse. Mange følte sig trygge i huset. De kendte lærerne og frem for alt, så var VUC tæt på, hvor de boede, hvor de var etablerede og ikke kunne flytte til Aarhus.
Uddannelse er ikke kun forbeholdt en bestemt aldersgruppe ej heller mennesker, som bor i de større byer.
Sidste år præsenterede formand for reformkommissionen professor i nationaløkonomi Nina Smith, fem grundlæggende udfordringer for dansk økonomi i rapporten ”Erkendt, forsøgt løst, uløst”.
Første udfordring kaldes ”unge med uforløst potentiale”, da knap 20 procent af en ungdomsårgang som 25-årig står uden anden uddannelse end grundskolen. Af de 20 procent anslår kommissionen, at en tredjedel har »komplekse« udfordringer som psykiatriske diagnoser, kriminalitetshistorik eller misbrug. En anden tredjedel har umiddelbart kun en enkelt udfordring som manglende afgangsprøve fra 9. klasse eller en psykisk diagnose, mens den sidste gruppes udfordring tilsyneladende blot er mangel på uddannelse. Ifølge rapporten er det realistisk at løfte særligt de to sidste grupper.
Derfor virker det som en fejlbeslutning, når regeringen ikke investerer i VUC, hvor der er en reel mulighed for at løfte en stor gruppe unge mennesker, som står uden uddannelse. Vi skal derfor vælge at investere i VUC, da VUC er en kæmpe succes, som hjælper unge og voksne videre i livet og på arbejdsmarked.
Uddannelse er ikke kun forbeholdt en bestemt aldersgruppe ej heller mennesker, som bor i de større byer. Hvis resten også skal løftes, går det ikke, at regeringen forsat udsulter VUC.
Dorthe Schmittroth
Folketingskandidat for det Konservative Folkeparti
Cand.mag. i tysk, historie og filosofi
Kommentar til indlægget
Skriv et svar
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.
VUC er uhyre vigtigt for et region som Djursland. VUC´s mulighed og ansvar for at “samle op”, kan heller ikke undervurderes, og det er evident, at man fastholder og udbygger de uddannelsesmuligheder, der er “herude”. Det gælder også gymnasierne, som kæmper en hård kamp med Aarhus for at tiltrække og fastholde eleverne i deres nærområde.
Inden man afsætter flere penge til VUC, kræver det et kritisk syn på de enkelte institutioner. Når det kommer til et meget lille VUC som “vores”, ville en sammenlægning med Viden Djurs være den eneste rigtige løsning.
Det faglige udbud er for småt, og undervisningstimer, hvor nogle deltager virtuelt på en adresse, mens læreren befinder sig på en anden,er pædagogisk helt skæv med tanke på elevgruppens forudsætninger. Det er simpelthen ikke godt nok!
Et VUC med 40 HF-årskursister, 4 HF-lærerårsværk, 1 fuldtids HF-leder og oveni 1 forstander (som også dækker AVU-afdelingen). Det er spild af ressourcer og koster på undervisningssiden..
Og dertil har VUC Djursland været præget af en lang række dårlige sager, som ingen tilsyneladende vil tage konsekvensen af. Slet ikke den helt passive bestyrelse.
I de seneste fem år er ikke mindre end 8 ud af 9 fastansatte lærere, som jeg i en kort periode var kollega med, blevet fyret. Nedenfor henvises til et læserbrev, der er svar på et indlæg fra VUC Djurslands forstander
https://norddjurs.lokalavisen.dk/debat/ECE13362506/debat-bag-skoenmaleriet-gemmer-sig-et-vuc-i-dyb-krise/
Og i forbindelse med VUC´erne ville det være på sin plads at få revideret loven omkring ansvaret for de selvejende institutioners drift, ansvar og ledelse. UVM er nødt til at træde i karakter og påtage sig det overordnede opsyn!
Jeg er helt enig i Dorthes overskrift, der jo oser af optimisme, og det generelle budskab. Men hun fortæller jo ikke noget som VUC-lærere og læsere af Gymnasieskolen ikke ved i forvejen. Mange i GL, herunder formanden, har givet udtryk for samme holdning tidligere. Det ville være fedt, hvis hun kunne få sine politiker-kolleger til at lytte med, men jeg tror ikke de læser Gymnasieskolen. Det hun giver udtryk for, er i hvert fald ikke en del af de konservative mærkesager, som Søren Pape Poulsen m.fl. præsenterede på partiets sommergruppemøde, hvor der i stedet blev lagt op til besparelser i den offentlige sektor. Så jeg kan desværre ikke se, at det er andet end fine, men tomme, ord og rent stemmefiskeri fra Dorthes side, vi her er vidne til.