Artikel
Vintippet
No image

Vintippet

Vintippet

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

En ræv bag øret

Mange begynder traditionelt det nye år med en pind i øret. Jeg modstod personligt mange af fristelserne, da 2011 lakkede mod enden, og var således ganske klar i hovedet, da rådhusklokkerne ringede 2012. Man kan sige, at jeg i bogstaveligste forstand udskiftede pinden i øret med en ræv bag øret. For nogle dage inde i de evige nytårsforsæts afholdenhed listede jeg i al ubemærkethed en flaske Shadow?s run 2008 fra australske Fox Creek på middagsbordet. “Hov, hvordan er den kommet der,” udbrød jeg overrasket – og leverede selv svaret, mens jeg pegede på billedet af dyret, der sjovt nok ikke er en ræv, men en hund – nærmere betegnet vingårdens hund Shadow, der således har lagt navn til vinen: “Den må være hoppet herop ved egen kraft! Den vil drikkes, og det skal være nu!” ??Læsere, der ikke har drukket hukommelsen væk, vil måske huske, at min forgænger her på posten engang udtrykte overmåde begejstring for en tidligere årgang af Shadow?s run, som han faktisk udnævnte til årets vin. Jeg tvivler på, at jeg ved årets slutning vil sige det samme om årgang 2008, om end den stadig er god. Endda ret god til prisen. Kraftfuld, moden og skarp, hvilket jeg næsten ville have gættet på forhånd med blandingen af shiraz og cabernet sauvignon. De australske udgaver af gode shiraz-vine er efter sigende i øjeblikket i høj kurs blandt store sommelierer, og jeg hopper da gerne med på trenden for en stund. Jeg synes ellers ofte, at der kan blive lidt for meget bærsymfoni, marmelade eller Calles Vinlager (en af mine fordomme om tyskeres forkærlighed for søde vine) over shiraz, men fætter ræv her har såmænd både lidt elegance og power i den modne frugt, hvilket måske nok skyldes caberneten. Det giver ganske enkelt en god balance – foruden en god smag! – der gør vinen til et glimrende valg til diverse solide vinterretter med supper, lækkert brød og grøntsager. Den kan dog sagtens drikkes frit (det vil sige uden mad?.), hvilket jeg gjorde med resten af flasken på andendagen. Vinen er nærmest violet i glasset; det er en æstetisk nydelse at kigge på den og nærmest umuligt at lade være med bare at slubre saften i sig, når den tilbyder sig for øjnene af en. ??Vi er tæt på at skulle synge; ræven ligger og vipper lige på kanten af topkarakteren. Men jeg vil nøjes med fem point, så der ikke allerede fra årets start går inflation i bedømmelsen. ??

Shadow?s run 2008 fra Fox Creek (McLaren Vale) i Australien koster 70 kroner ved køb af 12 flasker, ellers 80 kroner, hos The Wine Company, www.thewinecompany.dk.

Karakterskala ??* Kan bruges i væbnede konflikter som kemisk krigs­førelse, eventuelt som erstatning for napalm. ??** Kan til nød drikkes på hverdage – men egner ?sig egentlig bedre som blandingsprodukt i for eksempel sangria eller gløgg. ??*** Kan serveres for mødre, svigermødre og andre familiemedlemmer, du gerne vil holde i skak – men alligevel ikke spilde din bedste vin på. ??**** Kan serveres for venner eller overordnede, du gerne vil gøre indtryk på, men som intet som helst aner om vin.

**** *Vinen kan uden betænkning serveres til bunga bunga-fester og lignende.

**** **Andet glas drikkes stående under afsyngelse af det pågældende lands nationalsang.?

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater