Artikel
Vintippet
No image

Vintippet

Vintippet

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

En astrologisk lækkerbisken

Måske har du prøvet at forlade Det Hellige Land (Rhôneområdet, red.) ad den sydgående motorvej La Languedocienne. Kigger du til højre, vil du først og fremmest se enorme mængder af betonhøjhuse, der udgør lidet charmerende forstæder til ellers voldsomt charmerende byer som Nîmes og Montpellier. Kigger du derimod til venstre (og det gør de fleste gymnasielærere jo, hvis man skal tro diverse medier, politikere med flere), vil du se en blanding af skønhed og foretagsomhed; et frodigt lavland med solsikker, vin- og frugtproduktion ned mod Middelhavets strande og østersbassiner. Her for enden af Rhônedalen er vejret godt det meste af året; i dette område holder medlemmerne af den berømte sigøjnergruppe The Gipsy Kings til, og her produceres vinene under samlebetegnelsen Costières de Nîmes. Oftest garant for glimrende, solmodne vine til noget, der minder om en klatskilling i forhold til kvaliteten.

?Sådan forholder det sig faktisk også med Les Halos de Jupiter, Costières de Nîmes par Philippe Cambie fra 2009. Philippe Cambie er lidt af en superstar, hvad vinproduktion angår. Han har lavet store vine for andre huse, men har skabt sit eget firma Les Halos de Jupiter – Jupiters ringe – der laver vine på forskellige lokaliteter i Rhône og omegn. De producenter, Cambie har konsulteret, er efterfølgende for de flestes vedkommende blevet rated med 95 til 100 point for deres topvine, hvilket har betydet en ekstra indtjening i millionklassen for de enkelte. For Cambies vedkommende har lønnen dog været yderst beskeden, da han er ansat af vinsyndikatet under samme overenskomst som de øvrige medarbejdere. I stedet har de valgt til spotpris at sælge en del af deres bedste fade til ham, som han så kan sammenstikke og sælge under sit eget navn og derved tjene lidt ekstra.

?Navnet Les Halos de Jupiter er inspireret af den græske mytologi, hvor Jupiter er lig med Zeus, men Cambie har – ligesom den forhenværende franske fodboldlandstræner Domenech, der satte sit hold efter stjernerne – også skævet til astrologien, hvor Jupiter er den største planet med tre koncentriske ringe. De symboliserer grenachedruen, der for Cambie er den mest betydningsfulde druesort i verden. Halos er således de appellationer, hvor den udtrykker sig bedst. ?

Hans Nîmesvin er måske knap så pebret som typiske Rhônevine, men den har Costières de Nîmes? sædvanlige modenhed og bløde smag med masser af bær og frugt! Der er meget vin for pengene, og vi er tæt på at skulle synge til den pris – da mange imidlertid, blandt andet undertegnede selv, i øjeblikket har årstidstypiske lidelser i hals og på stemmebånd, må vi nøjes med fem point. ?

Les Halos de Jupiter, Costières de Nîmes par Philippe Cambie 2009 koster 60 kroner ved 12 flasker hos The Wine Company, www.thewinecompany.dk.

Karakterskala ??* Kan bruges i væbnede konflikter som kemisk krigs­førelse, eventuelt som erstatning for napalm. ??** Kan til nød drikkes på hverdage – men egner sig egentlig bedre som blandingsprodukt i for eksempel sangria eller gløgg. ??*** Kan serveres for mødre, svigermødre og andre familiemedlemmer, du gerne vil holde i skak – men alligevel ikke spilde din bedste vin på. ??**** Kan serveres for venner eller overordnede, du gerne vil gøre indtryk på, men som intet som helst aner om vin. ??***** Vinen kan uden betænkning serveres til bunga bunga-fester og lignende. ??****** Andet glas drikkes stående under afsyngelse af det pågældende lands nationalsang. ?

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater