Artikel
Svar til Christian Grossjohann med flere
No image

Svar til Christian Grossjohann med flere

Svar til Christian Grossjohann med flere

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Ved OK 11 vekslede vi de såkaldte apparatopstillingstimer til løntillæg, således at du som fysiklærer i stedet for timer får et pensionsgivende tillæg på 6.900 kroner pr C-niveauhold, 12600 kr for at løfte C- til B-niveau per hold og 19.500 kroner for at løfte B- til A-niveau per hold. Hvis du for eksempel læser og løfter et hold som et samlet forløb fra 0 til A, får du et samlet pensionsgivende tillæg på 39.000 kroner.

Din forberedelsestid per lektion er på nøjagtig samme niveau som dine kollegers.

Det blev der ikke ændret på ved OK 11. Men dine timer til apparatopstilling er altså vekslet til kroner. Det var en del af den pakke, som kunne få GL’s OK 11 til at falde på plads, og forhandlingsresultatet blev efterfølgende vedtaget med en rekordhøj JA-procent på godt 80. Det fandt vi i hovedbestyrelsen et ganske tilfredsstillende resultat.

GL’s mål er klart at bevare reallønnen. Hovedbestyrelsen har derfor foreslået en lang række krav om lønstigninger (procentuelt, forbedret lønskala, forhøjelse af tillæg og pensionsprocent med videre), som blev vedtaget enstemmigt på repræsentantskabsmødet 25. april, og som i den kommende tid vil blive en del af AC’s krav sammen med en række andre krav om for eksempel mere tryghed, bedre arbejdsmiljø og attraktive arbejdspladser.

GL forhandler ligesom DJØF, Yngre Læger, DM og de andre AC-organisationer overenskomst i et AC-fællesskab. AC’s forventninger til OK 13 er ret begrænsede.

Hvad enten vi ser på den private eller den offentlige sektor, er der alvorlig krise i det danske samfund med stærkt stigende arbejdsløshed med endeløse fyringsrunder på statens og kommunernes arbejdspladser. Det præger selvfølgelig de andre AC-organisationer meget og dermed vore debatter i AC-fællesskabet. Det er en del af “baggrundstæppet” for OK 13.

Vores lønudvikling hænger sammen med det private arbejdsmarked via den såkaldte reguleringsordning. I 2011 blev der ingen lønstigninger på det offentlige område, fordi lønudviklingen havde været markant højere end på det private (reguleringsordningen), men i 2012 vil du få en lønstigning på 1,3 procent, som ligger på linje med det resultat, det private arbejdsmarked netop har vedtaget.

Så når der er meget lave lønstigninger på det private arbejdsmarked, som det netop er vedtaget ved OK 12-forhandlingerne, smitter det af på vores område. Og når der skal spares/effektiviseres med baggrund i et statsunderskud på cirka 80 milliarder kroner, vil det også komme til at berøre vores område, selvom vi for tiden er så heldige at opleve vækst i beskæftigelsen. Derfor bruger vi i Gymnasieskolen og på møder om krav og forventninger til OK-13-forhandlingerne ord som “realisme” og “ansvarlighed”. GL’s cirka 13.000 medlemmer er en meget lille del af en offentlig sektor, hvor man med statsministerens ord i den kommende tid vil “vende hver en sten” for at finde besparelses- og effektiviseringsmuligheder for at nedbringe statsunderskuddet i de kommende år. Alt dette må vi som ansvarlig organisation inddrage i debatten med vore medlemmer og tillidsrepræsentanter. Det betyder ikke, at vi ikke vil kæmpe for bedst mulige vilkår for GL’s medlemmer. Det vil vi. Men det er ikke det samme som, at vi skal forsøge at putte blår i øjnene på medlemmerne.

Gorm Leschly
Formand for GL

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater