Artikel
Regeringen vil teste karakterskalaen
eksamen_0

Regeringen vil teste karakterskalaen

To ministerier zoomer nu ind på karakterskalaen for at finde ud af, om den virker efter hensigten, eller om der er gået inflation i karaktergivningen.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Undervisningsministeriet og Uddannelses- og Forskningsministeriet sætter nu gang i en evaluering af karakterskalaen.

Evalueringen skal blandt andet se på, om der er gået inflation i karaktergivningen, og om der er tilstrækkelig mulighed for at anerkende den ekstraordinære indsats i den nuværende skala.

“Jeg synes, vi mangler en karakter til det helt exceptionelle. 12-tallet er fint, men den karakter dækker jo både over den fremragende præstation, og altså også det helt ekstraordinære. Samtidig skal vi se på, om systemet bruges ensartet. Evalueringen hjælper os med at få viden om behovet for en justering,” siger uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) i en pressemeddelelse.

Brug for evaluering
Både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser bliver en del af evalueringen, oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

“Karakterer er et nyttigt redskab og bruges bredt i uddannelsessystemet. Derfor er det vigtigt, at de unge får en feedback, der rent faktisk afspejler deres præstation. Vi skal sikre, at skalaen fungerer efter hensigten, både for dem, der rejser ud i verden, og dem der uddanner sig i Danmark. Og ikke mindst for arbejdsgiverne. Derfor er der brug for en ny evaluering af skalaen,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i pressemeddelelsen.

Evalueringen kommer både til at belyse Karakterkommissionens krav til en moderne karakterskala og også udviklingen efter sidste evaluering i 2013, skriver ministeriet.
Det er folk fra de to ministerier, der skal stå for evalueringen, og der er endnu ikke sat en endelig slutdato på evalueringen.

DF’s karakterkommission
Dansk Folkeparti fremlagde i denne uge et forslag til Folketingets partier om at nedsætte en karakterkommission, men forslaget kan ikke mønstre et politisk flertal.

Ifølge Altinget ønsker regeringen og Socialdemokratiet ikke en kommission.

Venstres og Liberal Alliances ordførere vil i stedet afvente evalueringen af skalaen.

Læs: Politisk flertal afviser karakterkommission

Kritik af karakterskala
På det seneste har der været kritik af 7-trinsskalaen.
Rektor Hanne Leth Andersen fra RUC har blandt andet kritiseret skalaen for at fokusere for meget på mål og mangler. Hun foreslår desuden et alternativ til den nuværende karakterskala.

Læs: Karakterskala er blevet for tjeklisteorienteret

Da 7-trinsskalaen i 2006 erstattede 13-skalaen, anbefalede Karakterkommission, at man systematisk evaluerer brugen af karakterskalaen i hele uddannelsessystemet.

Hovedpunkter i evalueringen af karakterskalaen

  • At skalaen anvendes ensartet i hele uddannelsessystemet.
  • Udfordringer i forhold til karakterinflation
  • Skalaens opbygning, herunder blandt andet afstand mellem karaktererne og præmiering af den exceptionelle præstation.
  • International anvendelighed af skalaen.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater