Annonce
Skip to content
Artikel
Lærere i ny undersøgelse: Mobiltelefoner er største årsag til støj og uro
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Gymnasiereform 2030
  • Kunstig intelligens
  • Eksamen

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Akademikerne Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdspres Arbejdstid AT Autisme Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse
  • Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digital krænkelse Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk EOP Epx
  • EU Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Finanslov 2024 Finanslov 2025 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion
  • gambling GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gruppearbejde Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Gymnasiereform 2030 Hf Hhx Historie Høje følelsesmæssige krav Htx Idræt Indeklima Indflydelse
  • Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Kandidatreform Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kollegial supervision Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn
  • Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerens dag Lærerliv læring Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Litteraturkanon Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon
  • Mødekultur Motivation Musik Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 OK 26 Ordblind Overenskomst Pension politik Præstationskultur
  • Praktikant privatundervisning Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø Psykologisk tryghed regeringens gymnasieudspil Religion Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 2023 Repræsentantskabsmøde 2024 Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning Selvcensur Seniorarbejdsliv serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning
  • Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Sygdom Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde Tekst Tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tilsyn Tværfaglighed
  • Uddannelsespolitik Udveksling Undervisningsdifferentiering Undervisningsevaluering ungdomskultur valg Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Vikar Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Eksamen Kunstig intelligens Corona Elevfordeling Fremmedsprog Gymnasiereform 2030 OK 13 Tidsregistrering Nedskæringer
luk
elever-mobiltelefon-forstyrrelser-aspect-ratio-348-234
13. juni 2023

Lærere i ny undersøgelse: Mobiltelefoner er største årsag til støj og uro

UddannelsespolitikUndervisning Digital dannelse
Indhold
Tekst_ Johan Rasmussen
Foto_ Shutterstock (Arkivfoto)
Link er kopieret

Fokus: Lærernes arbejdsvilkår i undervisningen

Stor faglig spredning og umotiverede elever presser mange lærere, viser ny undersøgelse, som Gymnasieskolen har lavet. Belastningen kan for nogle lærere udvikle sig til stress, advarer ekspert.


Elevernes brug af mobiltelefoner i undervisningen er den største årsag til støj og uro, siger lærere i en ny undersøgelse. Problemet  kræver fælles løsninger på skolen, mener ekspert og GL.

Notifikationer, beskeder, spil, instagram, streaming og meget, meget mere. Mobiltelefoner og ikke undervisningsrelevante aktiviteter på computeren forstyrrer i stor stil undervisningen på de danske gymnasier. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Gymnasieskolen.

67 procent af lærerne svarer i undersøgelsen, at deres undervisning bliver påvirket af støj og uro i varierende grad. Forstyrrelser fra telefoner eller ikke undervisningsrelateret aktivitet på computeren er en af årsagerne til uro og støj i undervisningen, svarer 81 procent af de lærere. 

Mangler fælles holdning

“Jeg savner en fælles holdning blandt lærerne/ledelsen til elevernes brug af mobiltelefoner og sociale medier i undervisningssituationen.”
Lærer i undersøgelsen

Lærerne har haft mulighed for at sætte flere krydser, og 73 procent mener, at en medvirkende årsag til støj og uro er, at “nogle elever ikke respekterer, at de skal være stille, når klassekammerater eller læreren taler,” og 59 procent af lærerne svarer, at “for mange elever kommer for sent eller forlader klasselokalet i løbet af lektionen.” 1.097 lærere har besvaret spørgeskemaundersøgelsen fra Gymnasieskolen.

Dorte Ågård har forsket i klasseledelse og er i dag selvstændig pædagogisk konsulent og samarbejder blandt andet med flere gymnasier. 

Hun er ikke overrasket over, at mobiltelefoner og ikke relevant aktivitet på computeren er topscoreren for uro og støj.

Om undersøgelsen

Gymnasieskolen har foretaget en spørgeskemaundersøgelse om arbejdsvilkår i undervisningen blandt en række tilfældigt udvalgte medlemmer af GL. 1.097 har deltaget, hvilket giver en svarprocent på 34.

 

Elevernes afhængighed

“Det helt store problem er elevernes afhængighed af mobiltelefoner. Det er kilde til evig konflikt. Desuden forstyrrer brugen af mobiltelefoner elevernes evne til at lære og huske.”
Lærer i undersøgelsen

“Uro og forstyrrelser i undervisningen fra mobiltelefoner og computer har været et stigende problem i de sidste 15 år. Sidste år besøgte jeg over 50 ungdomsuddannelser, og alle steder opleves digitale forstyrrelser som et stort problem. Elever køber sko, er på sociale medier, spiller spil og ser fodboldkampe i undervisningen,” siger Dorte Ågård.

De elever, som forsøger at følge med i undervisningen, bliver også forstyrret af sidemakkerens aktiviteter, notifikationer, snapchatbeskeder og meget mere, som blinker på skærmen og fanger øjet og hjernens opmærksomhed, fortæller Dorte Ågård.

Tænk på, hvor meget tid som bliver taget fra undervisningen på grund af digitale forstyrrelser i løbet af tre år.
Dorte Ågård,
Pædagogisk konsulent og ekspert i klasseledelse

Hun henviser til en undersøgelse, hun i 2015 var med til at lave i en gymnasieklasse i forbindelse med dokumentarfilmen “Når mobilen tager magten” sendt på TV2. Ifølge Dorte Ågård var 44 procent af elevernes skærmtid optaget af underholdning og ting, som ikke havde noget med undervisningen at gøre.

Hidsige elever

“Den største udfordring i undervisningen er elevernes afhængighed af deres mobiler særligt på HF. Der er elever, der bliver ret voldsomme og hidsige, hvis man som lærer fortæller dem, at de ikke må bruge mobiler.”
Lærer i undersøgelsen

“Det er en  undersøgelse, der nu er otte år gammel, men der er ingen grund til at tro, at det ikke er blevet værre siden, tværtimod. Tænk på, hvor meget tid som bliver taget fra undervisningen på grund af digitale forstyrrelser i i løbet af tre år. Hvis man tror, man alene kan tale eleverne fra at lade sig forstyrre, så glemmer man, at techgiganterne trækker i eleverne i den anden ende og præcis ved, hvad de skal gøre for at få vores opmærksomhed,” siger Dorte Ågård.

Hun er derfor ikke i tvivl om, at det er nødvendigt, at skoler handler aktivt for at vende udviklingen. Dorte Ågård har selv været med til at igangsætte et projekt om klasseledelse på Nyborg Gymnasium i 2020. Her bliver mobiltelefonerne lagt ind i et skab i begyndelsen af lektionerne, firewalls lukker adgangen for en række hjemmesider, sociale medier og streamingtjenester, og lærerne samarbejder om klasseledelse.

Manglende vilje fra ledelsen

“Der er generelt udfordringer med elevernes brug af mobiltelefoner, undervisernes forskellige holdning til fænomenet og ledelsens manglende vilje til at etablere klare retningslinjer.”
Lærer i undersøgelsen

Gymnasieskolen har for nyligt besøgt Nyborg Gymnasium, hvor de to seneste APV’er fra 2020 og 2022 viser, at netop støj og uro er blevet et markant mindre problem, samtidig med at eleverne motivation og lyst til at lære er gået op.

Læs : På Nyborg Gymnasium er klasseledelse et fælles ansvar

Gymnasier fjerner mobilen 

Andre gymnasier, for eksempel Niels Brock i København, går samme vej, fortæller Dorte Ågård.

“Det er ikke nok bare at lægge mobilerne væk. Det handler også om god klasseledelse, og at man for eksempel starter timerne med at slå computerskærmene ned og ser hinanden i øjnene. Eleverne skal også lære gode vaner, og at de kan udholde at være væk fra underholdning og sociale medier i 45 eller 90 minutter,” siger Dorte Ågård, som afviser, at strategien er et tilbageskridt i forhold til at bruge digitale muligheder i undervisningen.

“Vi tager ikke skærmene og det digitale væk fra eleverne, vi tager forstyrrelserne væk,” siger hun.

Vi oplever klart et stigende problem med manglende koncentration og forstyrrelser fra mobiltelefoner.
Helene Caprani, forkvinde Arbejdspladsudvalget
Gymnasieskolernes Lærerforening

Helene Caprani er forkvinde for Arbejdspladsudvalget i Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) og gymnasielærer på Midtsjællands Gymnasium.

For nylig stod hun og fortalte en elev, hvorfor han ikke skulle have sin telefon fremme i undervisningen.

“Mens vi taler sammen, tager han per refleks sin telefon frem og ser på den et øjeblik. Han tænkte ikke over, at han gjorde det, han kunne bare ikke lade være,” siger Helene Caprani for at illustrere, hvilken stærk indflydelse mobiltelefoner har i hverdagen på gymnasierne.

Generer afsindigt meget

“Jeg oplever meget ofte at mobiltelefoner og anden brug af computer end til undervisning generer afsindig meget i undervisningen. Jeg vil gå så langt som til at sige, at det er i hver eneste undervisningsmodul.”
Lærer i undersøgelsen

“Vi oplever klart et stigende problem med manglende koncentration og forstyrrelser fra mobiltelefoner. Eleverne bliver konstant mindet om, at der sker noget andet uden for undervisningslokalet, og det handler ikke om, at eleverne bevidst saboterer undervisningen, men de bliver konstant forstyrret og kommer til at forstyrre hinanden,” siger Helene Caprani.

Hun mener, støj, uro og forstyrrelser både er et alvorligt arbejdsmiljøproblem for lærerne, men det er også et problem, at eleverne går glip af læring og undervisning.

“Det er vigtigt, at der ude på den enkelte skole bliver lavet nogle fælles regler, så det ikke er den enkelte lærer, der skal stå og være politibetjent. Både lærere og elever skal inddrages, så alle på skolen tager ejerskab til de fælles regler,” siger Helene Caprani, som derimod vender sig mod nationale regler og forbud.

Regler overholdes ikke

“Vi har officielt en politik om at eleverne skal have mobiltelefoner og at disse skal være i tasken under undervisningen, men det bliver ikke holdt at eleverne og nogle hold er ustyrlige på grund af det.”
Lærer i undersøgelsen

“Vi har ikke brug for diktater og forbud fra børne- og undervisningsministeren, men omvendt kan vi ikke overlade ansvaret til eleverne selv. Vi skal stadig bruge skærme i undervisningen, og eleverne skal lære at bruge dem ansvarligt,” siger Helene Caprani.

Støj og uro skyldes andet end mobiltelefoner

Mange lærere angiver som skrevet også, at støj og uro skyldes, at nogle elever ikke respekterer, at de skal være stille, når klassekammerater eller læreren taler, og at nogle elever kommer for sent eller forlader lokalet i lektionerne.

Helene Caprani kan godt genkende billedet.

“Jeg oplever, at der er sket et skred efter coronanedlukningen, hvor mange har svært ved at adskille, hvordan man er i skolen og i sin fritid. Mange sidder og laver alt muligt andet i undervisningen, som de vænnede sig til at gøre under nedlukningen. Jeg møder mange kolleger, som har samme indtryk,” siger Helene Caprani og peger på, at brugen af mobiltelefoner og ikke undervisningsrelevante aktiviteter på computeren i skolen også kan være blevet forstærket på grund af nedlukningen.

I undersøgelsen svarer 58 procent af lærerne, at stor faglig spredning kan være en medvirkende årsag til støj og uro i undervisningen. Helene Caprani kan også genkende det udsagn.

“Stor faglig spredning kræver, at der er tid til at lave differentieret undervisning, og at der er tid til at møde den enkelte elev, men det er svært, fordi der er presset så mange opgaver ind i årsnormen,” siger Helene Caprani.

Hvor ofte bliver effekten af din undervisning påvirket af støj og uro i timerne?

  • Altid: 5 %
  • Ofte: 23 %
  • Sommetider: 39 %
  • Sjældent: 26 %
  • Næsten aldrig/aldrig 7%

Hvad er årsagen til uroen og støjen?

  • 81%: Forstyrrelser fra telefoner eller ikke undervisningsrelateret aktivitet på computer?
  • 73%: Nogle elver respekterer ikke, at de skal være stille, når klassekammerater eller læreren taler.
  • 59 %: For mange elever kommer for sent eler forlader klasselokalet i løbet af lektionen?
  • 58 % Stor faglig spredning blandt eleverne i den enkelte klasse.
  • 42 % For mange elever i den enkele klasse.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • 180810 GYM Ole Sejer Iversen 1169
    Uddannelsespolitik Undervisning

    Digital oprustning

  • Merete-Riisager-1-HIGHRES
    Uddannelsespolitik Undervisning Ungdomskultur

    Merete Riisager: Ingen elever bliver dygtigere af at være på Instagram

  • Mobiltelefon i hånd
    Uddannelsespolitik Undervisning Ungdomskultur

    Forsker: Vi er ved at tabe en generation af elever

  • Fokus
    Undervisning

    “Om få år ryster vi på hovedet af, hvad vi tillod i undervisningen”

  • ChristianeVejloe-cropped-scaled-aspect-ratio-348-234
    Undervisning

    Forfatter: Etiske problemstillinger af kunstig intelligens er fremtidspensum

Indhold Lærernes arbejdsvilkår i undervisningen

Stor faglig spredning og umotiverede elever presser mange lærere, viser ny undersøgelse, som Gymnasieskolen har lavet. Belastningen kan for nogle lærere udvikle sig til stress, advarer ekspert.

  • Kapitel 1

    Faglig spredning og umotiverede elever presser mange lærere

  • Kapitel 2

    På Nyborg Gymnasium er klasseledelse et fælles ansvar

  • Kapitel 3

    3 lærere: Sådan er vores arbejds­vilkår i klasserummet

  • Kapitel 4

    Lærere i ny undersøgelse: Mobiltelefoner er største årsag til støj og uro

  • Kapitel 5

    Unges problemer bliver også et arbejdsmiljøproblem for lærerne

  • Kapitel 6

    Ungdomsforsker om elevers manglende motivation: Der er brug for fælles løsninger

  • Kapitel 7

    Eksperter til gymnasier: Skru op for arbejdet med klasseledelse

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2025

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater