Gymnasieskolen 19/2011 har tema om Palæstina under overskriften Ryggen mod muren. Der bringes nogle spændende indlæg – og i sagens natur set fra den palæstinensiske side, da det er dér, man har været på besøg – og Gymnasieskolen tidligere har skrevet om israelske gymnasieelever på besøg på Helsingør Gymnasium – i sagens natur set fra deres side.
Der er også en historisk oversigt – “Et land – To historier” – jeg har med den tidligere formand for Historielærerforeningen, Carsten Lykke-Kjeldsen, på et kursus i Israel for mange år siden i Arad prøvet at lave en sådan oversigt – det er svært at udarbejde den på en måde, så begge parter kan acceptere den.
Jeg har dog en enkelt afgørende indvending – som jeg håber, I får plads til, selvom det kan åbne en debat om Mellemøsten med endeløse diskussioner frem og tilbage, som måske ikke lige hører hjemme i Gymnasieskolen.
Men under overskriften Flygtninge er jeg godt nok lidt overrasket over, at der kun skildres de arabiske flygtninge 1948/49 – ikke de mange jødiske flygtninge. Hvorfor er der ikke ét ord om de mange jødiske flygtninge – såkaldte “displaced persons” – der sad i lejre rundtomkring i Europa efter krigens afslutning i 1945? Hvorfor ikke ét ord om de jødiske flygtninge i lejrene på Cypern – hvor der p.t. arbejdes på at lave et museum og mindested? Og hvorfor ikke ét ord om de cirka 700.000 jøder, der i 1948/49 må flygte fra de arabiske lande til Israel.
Én forklaring kan selvfølgelig være, at Israel ikke har puttet disse flygtninge i lejre, men integreret dem – men det ville godt nok være en ejendommelig undskyldning.
De fleste debatindlæg i Gymnasieskolen er kun underskrevet med navn og skole – da jeg dog af erfaring ved, at nogle læsere vil blive meget ophidsede, hvis det ikke fremgår – så må jeg hellere selv nævne, at ja – jeg er formand for venskabsforeningen Dansk-Israelsk Selskab. Men det er nu som historielærer, dette indlæg er skrevet.
Otto Rühl
Helsingør Gymnasium
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode