Danske unge lever ifølge tænketanken DEA i paradis, hvor de får høj SU og frit valg på alle hylder, når de skal vælge deres uddannelse, der i øvrigt er gratis. Et hovedtema i DEA’s debat var, hvordan gør man de unge sultne efter at præstere og få job.
Ifølge en undersøgelse, DEA har foretaget, vælger danske unge typisk uddannelse ud fra lyst og interesse. I England vælger 30 procent af de studerende en uddannelse ud fra, om den kan sikre dem en høj indkomst, når de er færdiguddannede. Tallet for danske studerende er kun to procent.
Rosa Lund, der er uddannelsespolitisk ordfører for Enhedslisten, mener, at det er positivt, at danske unge vælger uddannelse efter lyst og ikke efter, hvor høj en løn de kan få som færdiguddannede.
”Jeg tror, vi puster til de unges sult ved at give dem den kvalitetsundervisning, de efterspørger, så alle universitetsstudier bliver fuldtidsarbejde, hvor de studerende skal tage sig sammen og dukke op til undervisningen,” siger Rosa Lund.
Hun mener, at man skal hjælpe unge til at se, hvad de kan bruge deres uddannelse til, hvis de ikke har taget en uddannelse, der ikke nødvendigvis har en klar vej til en profession.
Brugerbetaling på videregående uddannelser
Mads Lundby Hansen, der er vicedirektør i CEPOS, synes, det er positivt, at danske unge er drevet af faglig interesse, men ifølge ham bør de også have en økonomisk interesse i deres studievalg.
”Man bør indføre brugerbetaling, for eksempel 5.000 kroner per semester, på de videregående uddannelser. Jeg tror, de unge vil stille højere krav og reflektere over deres valg af uddannelse, når de skal betale for at læse,” siger Mads Lundby Hansen.
Charlotte Rønhof, der forskningspolitisk chef i Dansk Industri, er enig med Mads Lundby Hansen.
”Når man ud fra DEA’s undersøgelse kan se, at vi ikke kan belave os på de unges valg, fordi de kun vælger uddannelse ud fra interesse og ikke ud fra jobmuligheder, og hvad de kan få i løn, må man gøre noget andet. Der kunne brugerbetaling være en løsning,” siger hun.
”Danmark kan ikke fortsætte med at have frit uddannelsesvalg, så længe de unge udelukkende vælger ud fra interesse. Arbejdsmarkedet får ikke de kandidater, vi har brug for. Det er en tikkende bombe under vores samfund. Vi kan ikke blive ved med at køre i det her spor,” siger Charlotte Rønhof.
Studerende, der ikke frit kan vælge studie, er ikke vejen frem, mener formand for Danske Studerendes Fællesråd Jakob Ruggaard.
”Jeg synes, det er en styrke for vores uddannelsessystem og samfund, at unge vælger studie efter interesse. Det er både et symptom på, at vi har et godt, bæredygtigt uddannelsessystem, der fungerer uden brugerbetaling og med SU, der gør, at man har mulighed for at vælge efter faglig interesse og dygtiggøre sig inden for et felt, hvor man har gode evner.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode