OK13: Bryder GL sine egne love?
Fredag den 8. februar blev der indgået overenskomst mellem AC og Finansministeriet og dermed også for GL. Resultatet for GL’s område er ikke ligefrem hyggelæsning og eksempelvis fjernelsen af den centralt fastsatte forberedelsesfaktor og rette reduktion, vil nok alt andet lige betyde, at gymnasielærerne får mindre tid til forberedelse og rette opgaver for. Regerings 2020 plan har bl.a. det mål at finde 5 milliarder i den offentlige sektor, ved blandt at ”normalisere” gymnasielærernes arbejdstidsregler.
Med OK13 kan finansministeren enten vælge at sænke taxametertilskuddet eller holde det i ro (hvilket med den årlige inflation og lønstigninger alt andet lige vil være det sammen som en besparelse), da ledelserne på de gymnasiale uddannelsesinstitutioner jo ikke længere kan bruge argumentet om, at udgifterne til undervisning er centralt fastsat. Her vil tiden til forberedelse og retning af opgaver jo være et oplagt sted at spare, da man så i sidste ende kan ”undvære” nogle lærere.
Derudover kan ledelserne på uddannelsesinstitutionerne også selv have en interesse i at nedprioritere f.eks. tid til forberedelse og retning af opgaver, da man derved kan få lærerne til at klare flere hold. Herved kan der nedlægges lærerstillinger og de sparede penge kan bruges på andre områder end selve undervisningen.
Dette indlæg handler dog ikke om de forringelser, som er sket med OK13, men derimod om de procedure hvorved GL har indgået overenskomsten med AC. Selvom GL’s medlemmer med et flertal skulle forkaste overenskomsten, så kan GL alligevel blive pålagt overenskomsten, hvis de andre AC organisationer stemmer for overenskomsten. GL har, ligesom alle andre fagforeninger, sine love og her burde der så være juridisk hjemmel til at afgive sin suverænitet til en anden part, når det gælder indgåelse af overenskomster. Men der står ikke noget i GL’s love om, at GL kan lade andre bestemme for sig i forbindelse med en overenskomstforhandling, tværtimod står der (§32 stk. 2) ”Forhandlingsresultatet fra såvel ordinære som ekstraordinære overenskomstforhandlinger vedtages eller forkastes altid ved afstemning blandt alle medlemmerne, hvor resultatet afgøres ved almindelig stemmeflerhed.” Med denne paragraf i mente, så burde det jo være GL’s egne medlemmer og ikke medlemmerne for alle AC organisationerne som vedtager eller forkaster en overenskomst for GL’s område. Så bryder GL sine egne love?
Mogens Poulsen VUC Sønderjylland
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode