Individuelle lønforhandlinger og mere lokalløn? NEJ TAK.
Et af de meget positive resultater i forbindelse med OK18 var, at det lykkedes fagforeningerne – ikke mindst på grund af et massivt pres fra GL – at forhindre individualisering af lokallønsforhandlingerne og en udvidelse af lokallønnens andel af vores samlede løn. Disse to krav var stærkt profilerede fra Innovationsministeren og Moderniseringsstyrelsens side, og var modparten kommet igennem med dem, ville det have været en katastrofe for os som gymnasielærere.
Arbejdsgiverkravene om individualisering af lønforhandlingerne og mere lokalløn kommer med meget stor sandsynlighed igen ved de næste overenskomstforhandlinger i 2021. Og det skal vi straks begynde at forberede os på i den nye Hovedbestyrelse.
Vi må stå helt fast på, at det er tillidsrepræsentanten, der forhandler løn på kollektivets vegne. Det skal ikke være overladt til den enkelte lærer at forhandle sin egen løn! Og vi må stå fast på, at vi ikke vil have mere lokalløn, vi vil meget hellere det modsatte – nemlig satse på centralt aftalte lønstigninger. Nå vores forhandlingsmodpart så kraftigt advokerer for individuelle lønforhandlinger og for mere lokalløn, er forestillingen nok ikke, at gymnasielærerne skal have mere i løn.
Mere lokalløn ville være katastrofalt for især os lærere på erhvervsgymnasierne, hvor lokalløn alt for mange steder er et ikke eksisterende fænomen. Det problem har det vist sig svært at gøre meget ved, også selv om Moderniseringsstyrelsen under OK-forhandlingerne i 2015 erkendte, at specielt de erhvervsgymnasiale lærere halter bagud lønmæssigt – fordi lokallønnen ikke fungerer. De lønworkshops, der blev aftalt i OK-15, kom der desværre ikke meget ud af. GL skal også i den næste periode have fokus på lønproblemerne på erhvervsgymnasierne. Vi skal som Hovedbestyrelse bakke vores tillidsrepræsentanter massivt op i at få lokallønnen til at fungere. Vi skal arbejde aktivt for, at GL’s lønstatistik skal være et opdateret og anvendeligt værktøj på alle skoler. Vi skal støtte netværkene og områdebestyrelsen i de erfaringsudvekslingsaktiviteter, der foregår der. De gode eksempler skal spredes til inspiration for alle. Vi skal sørge for, at der bliver sat ekstra pres på skoleledelserne, så den kurs, vi er på nu, bliver bremset. Vi må udnytte vores gode kontakter til lederforeningen for at øge presset på skoleledelserne. Ingen i sektoren kan være tjent med, at erhvervsgymnasierne udvikler sig til et gymnasialt lavtlønsområde.
Peter Madsen
Aalborg Handelsgymnasium
Medlem af Hovedbestyrelsen og kandidat til valget.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode