Hip for FIP

Jeg har netop været et smut i Odense for at deltage i årets FIP for htx dansklærere, og jeg må sige, det var et vellykket arrangement på flere måder. 

Mine forventninger var ellers ikke høje, da jeg tog afsted, for det, jeg egentlig tog afsted for, var at blive klogere på de skriftlige genrer, som har ændret sig noget med den nye reform. Til min skuffelse opdagede jeg dog en måned forinden, at kurset primært omhandlede digitalisering, og at dagen ville være fyldt med oplæg og tilhørende workshops. Heldigvis havde jeg fået lov til at følges med flere af mine danskkolleger, så uanset hvad, var jeg sikret, det ville blive en hyggelig tur.

Da vi ankom om morgenen, blev vi budt på lidt morgenmad, og vi fik mulighed for at hilse på vores fagkonsulent, hvor vi gjorde opmærksomme på, at vi havde håbet, der også havde været tid til alle vores spørgsmål. Dette tog han heldigvis til sig, og med fare for at hele tidsplanen røg, gav han sig tid til at forklare og afklare.

Der viste sig at være en hel del med de samme spørgsmål som os, og det var rart at kunne se, det ikke bare var os, der ikke helt havde knækket koden. I løbet af spørgetiden blev vi fx klogere på, at der nu igen er tilknyttet en metarefleksion til kronikopgaven, ligesom ordet redegørelse nu er forsvundet helt fra det nye opgavesæt. Ordet var ganske vist førhen også fjernet som dissideret genre, men ordet indgik, hvis eleverne ønskede at skrive en "analyse, diskussion og vurderings" - opgave.

Derudover fik vi talt om problemet med kun at læse mellem 1200-1400 antal sider fordelt på tre år, når man også skal igennem seks værker. Disse værker skal virkelig ikke være lange, hvis man ser det i dette perspektiv.

Vi fik ligeledes understreget, at det er smart at tænke i færre forløb, så længe der er et krav om, at der skal stilles spørgsmål til alle forløb uanset antallet af elever, der skal op. Alt i alt var det en rigtig god følelse at sidde i et fællesskab, hvor der blev fundet tid til dette. Uden hast eller jag eller hvor man følte, man stillede et tosset spørgsmål.

Nu skulle man så tro, at tidsplanen skred en hel del, men nej. Alt fungerede effektivt, foredragsholderne overholdt deres afsatte tid, til gengæld røg der en workshop, som vi talte lidt om over frokosten.

Jeg kan varmt anbefale folk fremover at deltage i årets Fip-kurser. Man kan få nogle hyggelige snakke med ens fagfæller og en god portion inspiration til undervisningen: Hip for FIP.