Corona-tid gav refleksionstid!

I en tid med nedskæringer, flere arbejdsopgaver, farvel til kære kolleger og et tempo, der til stadighed udfordrer os på vores evne til at levere undervisning i topklasse har Corona-virussen været held i uheld…

Javist er Corona noget skidt, som vi godt kan være foruden, men den har alligevel bragt os hårdtprøvede gymnasielærere gennem de senere år noget godt. Det er længe siden, at jeg har haft tid til ”bare at være til” med  ”tid til refleksion”… Det er underligt, som det hele kan ændre sig, når du har tiden til at tænke nogle fornuftige tanker.

Pludselig stod vi med en hverdag fyldt med fjernundervisning, hvor eleverne til tider føltes langt væk og med en kamp for at levere god undervisning, så vi selv var tilfredse. Et scenarie, mange gymnasielærere i årevis ikke har følt sig klædt på eller modig nok til at kaste sig ud i… Samtidig er jeg ikke et sekund i tvivl om, at ingen af mine kolleger tænkte, at vi blot skulle udføre nødundervisning. I stedet betød nødundervisning, at vi ville levere god, faglig undervisning til alle vores elever. For det var jo ikke deres skyld, at de var sendt hjem… Virkelig angstprovokerende for mange af os…

Men hov… Hvad skete der? Vi formåede faktisk at få succes med det! Det, synes jeg godt, vi kan  være rigtig stolte af. Vi kan jo nok, når vi skal! Så gad vide, hvor meget mere vi kan, når vi bare har modet og viljen? Jeg kan ikke lade være med at blive helt Pippisk og tænke: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt!” Jeg tror, det er en god filosofi at tage med sig fra denne tid.

Det gode, Corona-tiden også har givet, er en endnu stærkere bevidsthed om, at tid er en kostbar ressource, der skal bruges med omhu og på det, som betyder noget for en. Det handler om at være tro mod dig selv og kunne se dig selv i øjnene hver dag og sige, at du også i dag har været et fantastisk menneske og brugt tid på noget, som er vigtigt for dig. Om det så er arbejdet, familien, vennerne, Weber-grillen, gør-det-selv-projektet eller noget helt andet, ved du kun selv.

Det sjove ved Corona-tiden er, at den her bagefter på en eller anden måde har gjort os bedre i stand til at være gymnasielærere nu, hvor vi har haft tid til refleksion og selverkendelse. Som en på fjernsynet sagde den anden dag, så er det utroligt, hvad Corona-tiden har gjort ved os mennesker, mens den stod på. Med alt lukket ned omkring en var dagens største og eneste mulige højdepunkt at gå en tur til købmanden eller i Jem&Fix. Jo, vi har sandelig med Corona-tiden lært at finde glæden i de små og nære ting, der betyder allermest for os. 

Derfor er min lære, at vores refleksioner under Corona-tiden er virkelig vigtige at huske, og vi skal sørge for at bruge dem aktivt, mens vi udfører verdens bedste job – netop på den måde kan det forblive verdens bedste job og en daglig glæde for os alle.

Rigtig god sommer.