
Intet nyt under solen. Eller, hvis vi nu skal blive i de fortærskede klichéers domæne, intet nyt er godt nyt.
De siddende hovedbestyrelsesmedlemmer, som på nær en enkelt alle genopstillede, vil nok foretrække det sidste. De blev nemlig alle genvalgt. Således er Morten Rudfeld Henriksen på liste 3 eneste nye ansigt. Han erstatter Peter Hall, der valgte ikke at genopstille.
Der var 12.191 stemmeberettigede medlemmer, og 5.229 har valgt at stemme. Det svarer til en stemmeprocent 42,89%. 151 stemmer var blanke.
Der skulle i alt vælges 12 medlemmer, idet stående udvalg for ikke-fastansatte vælger hovedbestyrelsens 13. medlem.
De opstillede lister fik følgende antal stemmer og antal valgte kandidater:
Liste I: 2108 stemmer og 5 valgte: Tomas Kepler (301 personlige stemmer), Kåre Blinkenberg (287), Helene Caprani (280), Anne Sophie Huus Pedersen (201), Mai Møller Fogtmann (146)
Liste II: 996 stemmer og 2 valgte: Calina Fuglsang-Damgaard (222), Mikael Busch (214)
Liste III: 1467 stemmer og 4 valgte: Stine Wolff (225), Bodil-Marie Gade (209), Anders Bærholm Frikke (187), Morten Rudfeld Henriksen (107)
Liste IV: 123 stemmer og ingen valgte
Liste V: 384 stemmer og 1 valgt: Gitte Husted Madsen (73)
”Jeg ser det her som et valg af stabilitet og opbakning til den førte linje i hovedbestyrelsen,” lyder den umiddelbare reaktion fra nuværende GL-formand Tomas Kepler, som med 301 stemmer overraskende faktisk stod for det største personlige stemmetab ved dette valg – til gengæld har listen fået suverænt flest listestemmer og en tredjedel flere stemmer i alt end den næststørste liste, hvilket gennem formandsbriller vel også må ses som en anerkendelse og opbakning.
”De mennesker, der har bakket op om den førte politik, er blevet genvalgt. Og jeg finder det også bemærkelsesværdigt, at ingen faktisk har undsagt linjen i løbet af valgkampen, heller ikke i forhold til epx. Nogle har selvfølgelig ønsket lidt mere af det ene, andre lidt mere af det andet, men overordnet set er det her et bemærkelsesværdigt klart mandat til de valgte og til linjen i hovedbestyrelsen.”
Hans Liste 1-fælle Helene Caprani mistede også en del stemmer i forhold til seneste valg, men til gengæld hev Kåre Blinkenberg og Anne Sophie Huus Pedersen ekstra stemmer i land blandt de Liste 1-valgte. De to har en stærk profil på henholdsvis HF og det erhvervsgymnasiale område, især htx (der begge har været i vælten i epx-debatten), ligesom Anne Sophie Huus Pedersen har været synlig som formand for overenskomstudvalget i den seneste periode.
Stemmehugst og lodtrækning
Liste 3 havde stillet en i GL-regi garvet tillidsrepræsentant op i form af den fynske netværksformand Poul Dalgaard. Der var i brede kredse måske en forventning om, at han havde gode chancer for at blive valgt – især fordi listens Peter Hall som nævnt ikke genopstillede – samt at han risikerede at ”stjæle” stemmer fra GL-næstformand Anders Frikke, der oprindeligt også tilhørte Fyn-netværket, hvilket listen på forhånd havde kalkuleret med.
Ingen af delene viste sig at holde stik – om end der måtte lodtrækning til mellem Poul Dalgaard og Morten Rudfeld Henriksen, som begge fik 107 stemmer. Den faldt som bekendt ud til sidstnævntes fordel. Det er ikke umuligt, at Anders Frikke rent faktisk har mistet stemmer på den konto, men han fik alligevel lidt flere stemmer end ved seneste valg.
Jeg ser det her som et valg af stabilitet og opbakning til den førte linje i hovedbestyrelsen.
Kigger man nærmere på Liste 3’s stemmetal, er det imidlertid værd at bemærke, at Stine Wolff og Bodil-Marie Gade begge gik ganske pænt frem. De har således begge overhalet Anders Frikke på listen over personlige stemmer med Stine Wolff på en klar førsteplads.
”Jeg er stolt af et flot valg, hvor vi på grund af den lidt lavere valgdeltagelse denne gang vel kan sige, at vi er gået frem. Og vi er stolte af stærke kvinder på Liste 3! Deres personlige stemmer er selvfølgelig ikke kommet af ingenting, det er resultatet af et stort stykke arbejde,” siger Anders Frikke, som også er godt tilfreds med sit eget valg, selv om man normalt ville tro, at han som næstformand og repræsentant i Akademikernes bestyrelse ville trække flere stemmer.
”Men vi vidste jo på forhånd, at Poul Dalgaard ville tage stemmer i mit bagland, ligesom Morten Rudfeld Henriksen er tidligere kollega på min skole og formentlig har en stor del af sine vælgere på de fynske skoler,” siger den nuværende næstformand, som udtrykker stolthed over, at han på trods af dette alligevel er gået frem i forhold til sidst.
Fortsættelse af det nuværende – men så måske alligevel ikke…..
Også på Liste 2 er der cadeau til kvinderne – her tegner Calina Fuglsang-Damgaard sig for et flot valg med 222 stemmer, væsentlig flere end de 170 stemmer, Jan Maintz, som hun som suppleant afløste midt i valgperioden, tegnede sig for ved valget i 2022. Og også en lille håndfuld flere end Mikael Busch, der dog også forbedrede sit personlige stemmetal ganske voldsomt i forhold til sidst – fra 130 til 214. Liselotte Nymark Jensen fik med 154 stemmer faktisk et bedre valg end nogle af de valgte, men må på grund af Liste 2’s antal samlede stemmer nøjes med posten som førstesuppleant.
Jeg er stolt af et flot valg, hvor vi på grund af den lidt lavere valgdeltagelse denne gang vel kan sige, at vi er gået frem.
Næstformand Anders Frikke medgiver dog, at det fine valg for de to siddende Liste 2-medlemmer i sidste ende kan få afgørende indflydelse på konstitueringen, som er planlagt til onsdag i næste uge efter det ordinære hovedbestyrelsesmøde.
Umiddelbart kan en analyse udefra dog let være, at det egentlige status quo efter stemmeafgivning vil medføre ditto i forhold til konstituering. Formand Tomas Keplers forventning er da også, at ”det gode samarbejde, vi har haft i hovedbestyrelsen, ikke pludselig bliver vendt helt på hovedet”, som han ydmygt og diplomatisk udtrykker det – hvilket oversat til klar tale nok kan tolkes som noget i retning af en forventning og håb om, at det nuværende formandskab fortsætter, men at man aldrig skal foregribe begivenhedernes gang eller tage noget for givet.
Der er dog en enkelt ubekendt, som også kan udsætte konstitueringen, men som ingen af de implicerede af gode grunde kan sige noget om på nuværende tidspunkt: Tomas Kepler er i korridorer og senest i Ugebrevet A4 blevet bragt på bane som kommende formand for Akademikerne, efter hidtidige formand Lisbeth Lintz fra Lægeforeningen for et par uger siden trak sig af personlige årsager.
Sker det, skal GL have ny formand. Og om det i så fald når at falde på plads inden næste uges planlagte konstitueringsmøde i GL’s hovedbestyrelse, er endnu et åbent spørgsmål.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode