Artikel
Min faglighed gør mig til en bedre musiker
2021_06_02_ Gymnasieskolen_0018

Min faglighed gør mig til en bedre musiker

Et sygdomsforløb gjorde Christian Stage endnu mere bevidst om, hvor meget gymnasielærerjobbet og musikken betyder for ham. Derfor forsøger han nu at kombinere lærerjobbet på deltid med en musikkarriere.

“Jeg er altid både musiker og gymnasielærer – det er ikke enten-eller!”

Ordene kommer prompte fra Christian Stage som svar på, hvilken profession han føler mest for.

De seneste år har musikken ellers indtaget en stor plads i den 45-årige engelsk- og religionslærers arbejdsliv. Christian Stage er forsanger og guitarist i rockbandet Mansfield, der sidste år udgav det anmelderroste debutalbum Star-Crossed Lovers. Han arbejder også på deltid på Frederiksberg Gymnasium. Og de to roller -– som underviser og musiker -– supplerer hinanden utrolig godt, synes han. Faktisk minder de også om hinanden.

“Når jeg underviser og skal formidle noget fagligt, så trænger budskabet ikke igennem til eleverne, hvis ikke de føler sig set, hørt og forstået. På samme måde er der, når jeg performer på scenen, behov for, at jeg får skabt forbindelse til publikum,” siger han.

Musikken har altid fyldt meget i Christian Stages liv, fra da han som lille dreng legede med bongotrommen og ukulelen, og til Mansfield sidste år fik en pladekontrakt med DME. Undervejs er han stødt på inspirerende musiklærere både i folkeskolen og i gymnasiet, som fik musikinteressen til at blomstre endnu mere. Men det var ikke det eneste, der spirede i gymnasiet. To engelsklæreres undervisning gjorde så stort et indtryk på den unge bornholmer, at han ad flere gange måtte udforske både Irland og Storbritannien. Opholdene nærede interessen og passionen for både engelsk og musik. Han spillede på forskel­lige klubber, men tog også en Cambridge-eksamen i engelsk. I sidste ende faldt valget på engelsk, da han skulle starte på universitetet i København.

De to fagligheder har fulgtes ad og krydset spor i Christian Stages ­arbejdsliv.

“Som sangskriver er det, jeg oplever som gymnasielærer, ofte min inspiration. At arbejde med de ­unge er inspirerende og med til at holde mig skarp, synes jeg. Derudover støtter jeg mig til min faglige viden om sprog og tekstopbygning, når jeg skriver sange,” siger han.

Jeg elsker lærergerningen. Fagligheden, kærligheden til eleverne og samarbejdet med kollegerne motiverer mig dagligt.

Christian Stage, lærer og musiker
Frederiksberg Gymnasium

Han underviser ikke i musik, men bruger musikken i sin undervisning.

“Jeg kan sagtens finde på at ­trække guitaren frem, hvis det giver mening i forhold til undervisningen – og der er mange muligheder i faget engelsk, hvad enten eleverne lærer om poesi eller The Beatles.”

Stolt af arbejdet
Da Christian Stage startede Mansfield sammen med lærerkollegaen Mathias Havelund og Mathias Wedeken og Filip Gulløv, var det også sangskrivningen, der banede vejen.

“Jeg skrev en masse sange, og vi øvede og øvede og øvede, og som en organisk enhed blev vi mere og mere sammentømret og fandt frem til vores identitet som band,” fortæller Christian Stage.

Sidenhen kom endnu mere arbejde med at få pladekontrakt, indspille plade, planlægge musikvideoer og billeder og lave PR-arbejde.

“Der har været mange nye ting, som vi skulle have styr på, men jeg har følt mig godt hjulpet på vej med mine kompetencer som gymnasie­lærer. De kommunikative ­opgaver er jeg vant til – på samme måde som at have en deadline, planlægge en proces og sætte mål er en naturlig del af gymnasielærerjobbet,” siger ­Christian Stage, der har valgt at gå på deltid for at være tovholder for bandets PR og bookinger.


Selvom musikanmeldernes rosende ord og mange måneders airplay ­både på danske og udenlandske radiostationer kan tyde på, at et arbejdsliv som professionel musiker kan være inden for rækkevidde, er han glad for stadig at have sin gang på gymnasiet.

“Jeg elsker lærergerningen. Fagligheden, kærligheden til eleverne og samarbejdet med kollegerne motiverer mig dagligt,” siger Christian Stage og uddyber:

“Jeg er faktisk ret stolt af det arbejde, som mine kolleger og jeg laver: At vi arbejder med at løfte eleverne fagligt og danne dem. Vi favner dem og former dem – det giver i høj grad mening for mig.”

Samtidig føler han også, at eleverne giver meget tilbage.

“De brænder sådan igennem, at det giver mig energi. Ofte når jeg kommer fra en time, er jeg lige nødt til at sætte mig ned og spille lidt, fordi eleverne har inspireret mig med en frase, en punchline eller en iagttagelse.”

Helt nede at vende
Christian Stage er overbevist om, at han ville savne interaktionen i klasselokalet, og at det ville være et stort tab for ham, hvis han var nødt til at stoppe som gymnasielærer – ­eller musiker. Det mærkede han desværre på den hårde måde for få år siden. Efter en ubehandlet lunge­betændelse mistede han stemmen.

“Jeg skrantede længe efter sygdommen med vejrtrækningsproblemer og smerte i nakke, hals og bryst. Men lægerne kunne ikke finde ud af, hvad jeg fejlede. Til sidst kollapsede min krop i en form for stresstilstand, og jeg havde ingen stemme,” fortæller Christian Stage og tilføjer:

“Frygten for, at jeg aldrig ville kunne synge eller undervise igen, slog mig helt ud. Jeg var helt nede at vende.”

Jeg blev mere fokuseret på, hvordan jeg kunne få endnu mere glæde og passion ind i musikken og gymnasielærerjobbet.

Christian Stage, lærer og musiker
Frederiksberg Gymnasium

Heldigvis kom han til sidst i kontakt med en øre-næse-hals-læge, der ikke var i tvivl om, at manglende ­medicinering og hvile havde resulteret i en overbelastning af stemmen, som havde forplantet sig til resten af kroppen. Kuren var en sygemelding og mange måneders træning hos en audiologopæd og en fysioterapeut. Han var også glad for GL’s tilbud om samtaler med en psykolog, og stille og roligt fik han genoptrænet stemme og krop.

“Det var en frygtelig hård tid, og jeg kan mærke, at oplevelsen har påvirket mig på flere måder. Jeg bruger erfaringerne og den menneskelige indsigt, når jeg underviser, og når jeg som studievejleder taler med elever,” siger Christian Stage og uddyber:

“Men det har nok også gjort mig mere målrettet. Jeg var nødt til at standse op, så jeg blev endnu mere bevidst om, hvad der betød noget for mig. Derfor blev jeg mere fokuseret på, hvordan jeg kunne få endnu ­mere glæde og passion ind i musikken og gymnasielærerjobbet.”

Et stykke tid efter Christians ­Stages raskmelding blev Mansfields debutalbum færdigt. Albummet udkom under coronanedlukningen, så Christian Stage og resten af bandet tripper for at komme ud at møde ­publikum.

Mansfield

Bandet består af Christian Stage, Mathias Havelund, Mathias Wedeken og Filip Gulløv.

Er du blevet nysgerrig på Mansfields musik? Se og hør mere på bandets YouTube-kanal. 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater