Annonce
Skip to content
Artikel
Gymnasie­lærer – verdens bedste job?
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Gymnasiereform 2030
  • Kunstig intelligens
  • Eksamen

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Akademikerne Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdspres Arbejdstid AT Autisme Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse
  • Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digital krænkelse Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk EOP Epx
  • EU Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Finanslov 2024 Finanslov 2025 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion
  • gambling GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gruppearbejde Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Gymnasiereform 2030 Hf Hhx Historie Høje følelsesmæssige krav Htx Idræt Indeklima Indflydelse
  • Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Kandidatreform Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kollegial supervision Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn
  • Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerens dag Lærerliv læring Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Litteraturkanon Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon
  • Mødekultur Motivation Musik Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 OK 26 Ordblind Overenskomst Pension politik Præstationskultur
  • Praktikant privatundervisning Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø Psykologisk tryghed regeringens gymnasieudspil Religion Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 2023 Repræsentantskabsmøde 2024 Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning Selvcensur Seniorarbejdsliv serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning
  • Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Sygdom Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde Tekst Tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tilsyn Tværfaglighed
  • Uddannelsespolitik Udveksling Undervisningsdifferentiering Undervisningsevaluering ungdomskultur valg Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Vikar Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Eksamen Kunstig intelligens Corona Elevfordeling Fremmedsprog Gymnasiereform 2030 OK 13 Tidsregistrering Nedskæringer
luk
30. oktober 2023

Gymnasie­lærer – verdens bedste job?

Undervisning Arbejdsglæde
Indhold
Tekst_ Tina Rasmussen
Illustration_ Creative Zoo
Link er kopieret

9 gymnasielærere fortæller om begejstringen for deres job – men også hvorfor det kan være en udfordring.

 

Om Ditte Bjerrum

Alder_ 43 år
Skole_ Herlev Gymnasium og HF
Fag_ Dansk og idræt

“Jeg er tæt på eleverne – det kan jeg godt lide”

Ditte Bjerrums elever skal kunne mærke, at hun holder af dem. Hun står for skolens caféaftener og fester, fordi hun gerne vil møde eleverne uden for klasselokalet.

For Ditte Bjerrum handler det at være gymnasielærer lige så meget om alt det, der ligger uden for det rent faglige.

”Det er samværet med de unge, jeg holder allermest af ved jobbet som gymnasielærer, og det er det, jeg bruger mest tid på,” siger Ditte Bjerrum, der underviser på Herlev Gymnasium og HF.

Hun gør meget ud af at lære eleverne at kende og få skabt en god relation til dem. De skal føle sig set og mærke, at hun holder af dem og gerne vil hjælpe dem. Hendes mål er at skabe tryghed, tillid og trivsel, for det er grobunden for læring.

”Jeg lægger virkelig nogle kræfter i at være en personlig lærer. Jeg føler, at jeg er tæt på eleverne, og det kan jeg godt lide. De skal mærke, at jeg interesserer mig for dem. Det er vigtigt for mig.”

Når hun får en ny klasse, kan hun alles navne på dag to, og hun prøver at huske alt, hvad de fortæller hende.

”Har en elev sagt, at han skal spille fodbold i weekenden, så spørger jeg ham mandag, hvordan kampen gik,” siger Ditte Bjerrum, der også gerne fortæller om ting fra sit eget liv.

Mødes uden for faget
Hun melder sig altid til at være en af skolens såkaldte nærhedslærere. I den rolle skal hun følge 10-12 elever særligt tæt og snakke med dem om fravær, og hvordan det går i undervisningen.

Hun har også ansvaret for skolens café-aftener og fester og tager meget gerne med på studieture. Fællesnævneren er, at hun gerne vil møde eleverne uden for klasselokalet, så hun ser forskellige sider af dem.

”Det giver mig meget at se eleverne uden for undervisningen. Nogle elever, der har det svært i dansk, kan vise deres initiativ og kreativitet, når vi for eksempel pynter op til en fest på skolen,” fortæller Ditte Bjerrum.

”Jeg tror, det betyder rigtig meget for vores relation, at de ikke kun ser mig som lærer, men også på andre tidspunkter.”

Hun oplever, at der er flere gevinster ved den tryghed og fortrolighed, hun ofte får skabt.

”Dels tør de komme til mig, hvis de har det svært, dels oplever jeg, at det bliver nemmere for mig at undervise. De byder ind med mere og accepterer også det lidt tunge og kedelige stof. Det er, som om de gerne vil give noget tilbage. Der opstår en holdfølelse.”

For mig er det meget mere ­interessant at hjælpe en elev, der har haft det svært i skolen, til at få et 4-tal end at løfte en dygtig elev fra 10 til 12.
Ditte Bjerrum, lærer
Herlev Gymnasium og HF

En hånd på skulderen
Nogle af eleverne på Herlev Gymnasium og HF har lave karakterer med fra grundskolen, og nogle kommer fra gymnasiefremmede hjem, fortæller Ditte Bjerrum.

Netop de fagligt svage elever, som hun møder på både stx og hf, holder hun meget af at arbejde med.

”Det føles utrolig meningsfuldt. For mig er det meget mere interessant at hjælpe en elev, der har haft det svært i skolen, til at få et 4-tal end at løfte en dygtig elev fra 10 til 12.”

En god lærer-elev-relation er altid vigtig, men den er altafgørende, når man står over for elever, der kæmper med det faglige og måske har nogle nederlag med i rygsækken, forklarer hun.

”For mange af eleverne har skolearbejdet været fyldt med udfordringer tidligere. Derfor har de et endnu større behov for at lykkes med noget og blive anerkendt for det. Og få en hånd på skulderen, når det hele er svært.”

Vidste du, at…


gymnasielærere arbejder på almene gymnasier, hf-kurser, VUC og erhvervsgymnasier.

der er cirka 13.500 gymnasielærere.


53% er kvinder. 47% er mænd.


74 % af de 66-årige gymnasielærere var gået på pension (2018).


flest gymnasielærere er beskæftiget i Region Hovedstaden (31 %) og færrest i Region Nordjylland (9 %).

6 % af undervisningen udføres af ikke-­fastansatte.


29% af lærerne på stx er på deltid.
På erhvervsgymnasier og VUC er
det 16 % og 23 %.

Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening

Rap fanger drengene
Hun bruger også tid på at tale med eleverne om undervisningen, så hun ved, hvad de savner, og hvad der fungerer godt.

”Det er en elevgruppe, hvor man får klar besked, hvis noget er kedeligt. Det kan jeg faktisk ret godt lide,” siger Ditte Bjerrum.

Hun forsøger at skabe et læringsrum, som det er rart for alle være i, og hvor mange er aktive. Derfor er hun meget opmærksom på, hvilket indhold hun kan ramme de forskellige typer af elever med. For eksempel kører hun tit et forløb om rapmusik i dansk, fordi det fanger en bestemt type drenge.

”Der er mange faglige begreber i det, der gør, at de lige pludselig kan se, hvad danskfaget kan. De bliver fanget af det, og tit ender det med, at jeg har seks-syv hf-elever, der skriver SSO i dansk. Det bliver ikke nødvendigvis til et 12-tal, men måske bliver det til et rigtig flot 7-tal.”

Men selvfølgelig er der også dage, hvor udfordringer sætter det gode lærerliv under pres, understreger hun.

”Nogle gange har jeg elever, der er svære at nå ind til, og som simpelthen mangler noget undervisningsparathed. Dem møder jeg flere af i dag end for 10 år siden. Det irriterer mig, når jeg har for mange moduler, hvor jeg er nødt til at skrue bissen på,” siger Ditte Bjerrum.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Fokus
    GS_05_2023_tema_Mette_banner-aspect-ratio-348-234
    Undervisning

    “Jeg har verdens bedste job”

  • Fokus
    Undervisning

    “Jeg bliver glad, når det går godt for eleverne”

  • Fokus
    GS_05_2023_tema_John_banner-1-aspect-ratio-348-234
    Undervisning

    For John er det vigtigt at skabe aha-oplevelser

  • Fokus
    Undervisning

    “Jeg kan godt lide at få et hold til at fungere”

  • Fokus
    Undervisning

    Lone får energi af gnisten i elevernes øjne

Indhold Gymnasie­lærer – verdens bedste job?

Eleverne. Den faglige fordybelse. Samarbejdet med kollegerne. Almendannelsen. Det at gøre en forskel.

 

9 gymnasielærere fortæller om begejstringen for deres job – men også hvorfor det kan være en udfordring.

  • Kapitel 1

    “Jeg er tæt på eleverne – det kan jeg godt lide”

  • Kapitel 2

    “Jeg bliver glad, når det går godt for eleverne”

  • Kapitel 3

    “Gymnasiet er et levende videnscenter”

  • Kapitel 4

    “Jeg kan godt lide at få et hold til at fungere”

  • Kapitel 5

    For John er det vigtigt at skabe aha-oplevelser

  • Kapitel 6

    Lone får energi af gnisten i elevernes øjne

  • Kapitel 7

    “Jeg ved selv, hvilken kæmpe forskel en lærer kan gøre”

  • Kapitel 8

    “Jeg har verdens bedste job”

  • Kapitel 9

    Aleksander får en glædesrus af at rykke holdninger

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2025

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater