Artikel
Hvorfor er du medlem?
No image

Hvorfor er du medlem?

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

Andreas Kragh
cand.mag. i dansk og engelsk, arbejder som oversætter, 43 år, ikke medlem af nogen fagforening

Hvorfor er du ikke medlem af en fagforening?
”Fordi jeg stort set altid har ­været løsarbejder og været i midlertidige ansættelser. Nu er jeg freelancer, og jeg er bare glad, hvis jeg får noget arbejde. Derfor har jeg ikke tænkt mig at råbe op om overenskomster og timebetaling. For en type som mig virker en fagforening ikke særlig relevant. Der er ikke nogen steder, jeg kan henvende mig med mine krav.”

Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”Er det ikke det, det altid har været? At sikre ­arbejdstagerne rimelige vilkår?”

 

 

Philippe Soupault
cand.mag. i fransk og samfundsfag, 49 år, uddannelsesleder, København Nord, Lyngby, medlem af GL

Hvorfor er du medlem af en fagforening?
”Fordi jeg er uddannet i 80’erne, og dengang var det noget, man bare gjorde. Da var der slet ikke tvivl om, hvorvidt man skulle være medlem af en fagforening eller ej. Men det er jo godt at være solidarisk med andre. Det er jo som en form for gensidig forsikring.”

Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”For mig er det det samme, som det altid har været: At det skal give en vis sikkerhed på arbejdspladsen. Der
er mange fagforeninger, der udbyder sommerhuse og forsikringer og andet. Det kan jeg ikke rigtigt se nogen grund til, at fagforeningerne skal gøre. Jeg benytter mig aldrig af de tilbud. Jeg synes ikke, det er så relevant.”

 

 

Mai Klærke Mikkelsen
cand.mag. i engelsk, AC-fuldmægtig på Københavns Universitet, 35 år gammel, medlem af Lederne

Hvorfor er du medlem af en fagforening?
”Da jeg blev færdig som kandidat, meldte jeg mig ind i Dansk Magisterforening (DM) som næsten alle andre. Men så sagde min tidligere chef, at hvis jeg meldte mig ind i Lederne, ville hun få rabat. Det ­viste sig også at være billigere end DM, og jeg kunne godt blive medlem, lød det, hvis jeg bare havde udsigter til at blive leder. Det mente de, at de fleste havde. Jeg synes nu, det var lidt komisk. Jeg fik paradoksalt nok brug for dem mod netop den chef, der havde fået mig ind i Lederne, da jeg skulle sige op og havde en masse overtid, som jeg skulle have udbetalt. Der var de virkelig gode.”

Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”Jeg synes, det virker, som om ideologierne har flyttet sig lidt. Jeg kan se det på min mor, som er sygeplejerske, og som går meget op i, at hendes fagforbund taler deres sag. Jeg følte mig tabt i DM, og i Lederne er jeg også bare et medlem. Jeg føler ikke, at de repræsenterer mig og mine interesser. Men jeg føler mig priviligeret som akademiker. Når jeg sammenligner min løn med min mors, hænger det ikke sammen, synes jeg. Jeg har været på arbejdsmarkedet i fire år, og hun har 30 års anciennitet, og jeg tjener mere end hende. Jeg kan godt forstå, at sygeplejerskerne og pædagogerne synes, de skal kæmpe for bedre lønforhold.”

 

 

Kristian Larsen
cand.mag. i russisk, vikaransat på et gymnasium, 36 år, medlem af GL

Hvorfor er du medlem af en fagforening?
”Fordi jeg var inde på Gymnasieskolernes Lærerforenings (GL) hjemmeside for at se, hvad GL kunne gøre for mig. Og fordi jeg mener, at en fagforening som GL er bedre til at varetage den enkelte faggruppes interesser på et større plan. Den kan samle alle stemmerne og formulere det i ét udtryk. På den måde står vi stærkere og har mulighed for at få mere igennem. Og så synes jeg, GL har nogle fantastiske tilbud. For en nyuddannet som mig betyder det meget at kunne deltage i efteruddannelseskurserne og arrangementerne. Der får jeg en generel indsigt i at undervise og nogle gode, pædagogiske redskaber.”

Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”Der kan jo opstå konfliktsituationer på arbejdspladsen, og der kan fagforeningerne gå ind at støtte og hjælpe. Og så kan de samle viden op om ens område. De har en større mulighed for at have fingeren på pulsen. De kan tale vores sag til pressen og videreformidle til os, hvad der sker på området. Og så kan de fortælle os, hvad vi skal være obs på i forhold til det.”

 

 

Signe Møller Johansen
projektleder og tillidsrepræsentant på Københavns Universitet, mag.art. i litteraturvidenskab, 39 år gammel, medlem af Dansk Magisterforening

Hvorfor er du medlem af en fagforening?
”Fordi jeg tror på solidaritet og på at løfte i flok. Da jeg meldte mig ind, var det, fordi jeg syntes, det var noget, man skulle, men med årene er jeg også blevet bevidst om, hvor vigtigt det er at stå sammen og værne om de arbejdsvilkår og rettigheder, som fagforeningerne har forhandlet hjem. Det fællesskab kan jo hjælpe mig, hvis jeg kommer i problemer. Det er en form for sikkerhedsnet. Da jeg var nyuddannet, var jeg også glad for det faglige fællesskab og den karrieresparring, som jeg kunne få hos Dansk Magisterforening. Når jeg henvendte mig på jobcentret, kendte de ikke meget til akademikere.”
 
Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”Dybest set det samme, som det altid har været: At stå sammen om gode arbejdsforhold. Hvis man står alene, er der ikke meget, man kan stille op. Jeg talte for nylig med en ansat, der ikke var medlem, og forklarede, at hvis man ikke er medlem af en fagforening, er man på sin vis gratist. For man lukrerer på den overenskomst, fagforeninger har forhandlet sig frem til, uden at betale for det. Det er også fagforeningernes rolle at påvirke politikerne, blandt andet via medierne. Derudover ­mener jeg, det er væsentligt, at fagforeningerne klæder tillidsrepræsentanterne på til at forhandle løn, deltage i samarbejdsudvalg og arbejde lokalt med at sikre gode arbejdsvilkår. For de skal virkelig være dygtige.”

 

 

Kenneth Nicolai Murray
cand.mag. i dansk og historie, vikaransat på et gymnasium, medlem af GL

Hvorfor er du medlem af en fagforening?
”Oprindeligt meldte jeg mig ind af pligt. Jeg var blevet opfordret til det af flere kolleger, men jeg tænkte, at det egentlig ikke var så relevant for mig, eftersom jeg ikke var fastansat. Jeg opfattede fagforeninger som ­noget for fastansatte, indtil jeg kom på et kursus arrangeret af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) for ­vikaransatte. Der fandt jeg ud af, at de jo gør rigtig meget for vikarer og har en hel politik om det.”

Hvad mener du, fagforeningernes rolle er i dag?
”Som historiker ved jeg jo godt, hvilken betydning fag­foreningerne har haft for samfundsudviklingen, men allige­vel skulle jeg lige mindes om, at forbedringer af løn- og ­arbejdsvilkår er en vedvarende om ikke kamp, så forhandling, hvor alle er nødt til at bidrage. Tingene kommer ikke af sig selv, selvom man godt kunne tro det. Når man har været på arbejdsmarkedet et stykke tid, som jeg nu har været, så finder man ud af, hvor stor en rolle fagforeningerne stadig har i forhold til at varetage medlemmernes interesser. Der er en klar og tydelig ­interessekonflikt mellem for eksempel Moderniseringsstyrelsen og GL. Presset på lærerne og kravet om stadige effektiviseringer skal jo have et kvalificeret modspil. Det kan kun skabes, hvis man står sammen i en fagforening, der på vegne af medlemmerne kan tale deres sag. Så jeg ville mene, at fagforeningernes rolle stadig er vigtig, men bevidstheden om vigtigheden er nok ikke helt så stor hos det yngre segment, som jeg i en eller ­anden udstrækning selv tilhører. Vi tager tingene for givet.”
 

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater