Tekst_
Tina Rasmussen
Inforgrafik_
Creative ZOO
Alvorlig stress rammer fortsat mange lærere. Nogle bliver syge af det. Åbenhed og kollektive løsninger er afgørende, hvis der skal ske ændringer, lyder det fra eksperter. Tillid til ledelsen er også vigtigt, fortæller tidligere stressramt lærer.
Ud af 36 faggrupper er gymnasielærere den gruppe, hvor arbejdet taget mest energi fra privatlivet.
Øgede krav, øget arbejdspres og øget usikkerhed i deres ansættelse.
Nedskæringerne på grund af omprioriteringsbidraget har på mange skoler betydet fyringer, og at årsvikarer ikke har fået forlænget deres ansættelse.
Stress kan beskrives som en kortere- eller længerevarende tilstand, der er karakteriseret ved anspændthed og ulyst. Oplevelsen af stress er subjektiv og afhænger af forskellige faktorer, herunder egne og miljøbestemte ressourcer, samt hvordan man som individ fysisk og psykisk reagerer på og håndterer stress.
Til trods for at stress ikke i sig selv betegnes som en sygdom, kan stressbelastninger have en negativ indvirkning på både livskvalitet og alment velbefindende samt udgøre en risikofaktor for en række sygdomme.
Det er væsentligt at skelne mellem kort- og langvarig stress. Kortvarig stress opstår typisk akut i pressede situationer, hvor kroppen sættes i alarmberedskab og gør os i stand til at handle. Når stressbelastningen aftager, kan kroppen slappe af igen og vende tilbage til udgangspunktet. Langvarig stress opstår derimod, hvis stresspåvirkningen ikke aftager eller forsvinder, så kroppen ikke kan restituere. Langvarig stress vil altid udgøre en belastning for kroppen, der fysiologisk ikke er skabt til at være i konstant alarmberedskab. Langvarig stress øger risikoen for eksempelvis forhøjet blodtryk, hjerte-kar-sygdom, depression samt forværre prognosen for eksisterende sygdomme.
Kilde: Danskernes sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2021.
At kunne løse kerneopgaven og gøre en forskel for eleverne.
At have for travlt og gå på kompromis med kvaliteten.
Kilder: Trivsel og motivation gennem arbejdslivet i uddannelsessektoren. Undersøgelse fra Københavns Professionshøjskole, 2021. Belastninger og håndteringsstrategier i gymnasielærerarbejde. Undersøgelse fra Aalborg Universitet, 2021. Fakta om arbejdsmiljø og helbred. Undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, 2018. Gymnasieskolernes Lærerforening (GL).
Læs næste artikel:
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode