
Rygtet har svirret de seneste uger. Nu er det officielt: Nuværende formand for Gymnasieskolernes Lærerforening Tomas Kepler er i dag blevet præsenteret som ny formand for den halve million akademikere, der udgør paraplyorganisationen Akademikerne (også kendt som AC, Akademikernes Centralorganisation, red.).
Tomas Kepler var ellers ved det netop overståede hovedbestyrelsesvalg i GL blevet genvalgt til endnu en treårig periode, hvor han efter alt at dømme ville være fortsat som formand. Men udpegningen til formand for Akademikerne og det akademiske forhandlingsfællesskab betyder, at GL’s såvel nuværende som kommende hovedbestyrelse skal vælge en ny formand på i princippet to konstituerende møder i næste uge, den 2. april – konstitueringen skulle oprindeligt have fundet sted i dag efter det ordinære hovedbestyrelsesmøde, men er erstattet af allerede påbegyndte forhandlinger i korridorerne.
Tomas Kepler afløser Lisbeth Lintz, der for en måned siden meddelte sin afgang som formand for Akademikerne af familiære årsager. Djøf-formand Sara Vergo har siden været konstitueret formand med den primære opgave at få valgt en ny formand. Hun er meget glad for valget af Tomas Kepler.
”Det er en enig bestyrelse, der har valgt Tomas Kepler som ny formand for Akademikerne. Bestyrelsen er begejstret for hans udsyn og visioner for Akademikerne – og for hans åbenlyse politiske tæft. Dertil kommer hans konkrete erfaringer med at forvandle og modernisere en organisation, så dens politiske indflydelse er blevet klart styrket. Og så ved alle, der kender ham, at han kan samle og lede en bevægelse,” siger Sara Vergo i en pressemeddelelse.
Sådanne pæne ord følger som regel med ved en udnævnelse af denne kaliber, men bag udtalelsen ligger, at Tomas Kepler i den grad har fået GL tilbage i varmen på begge sider af bordet som en konstruktiv og seriøs forhandlingspart og fået ændret foreningens usagte image som kontrær nej-siger. Og indadtil desuden fået samlet en total politisk splittelse og formået at være hele GL’s formand på trods af, at han i vide kredse blev anset for at komme fra et lidt yderligt politisk standpunkt.
Alle, der kender ham, ved, at han kan samle og lede en bevægelse.
Selv om Kepler på nuværende tidspunkt hverken kan eller vil gå i konkrete detaljer med, hvad han eventuelt vil gøre anderledes som akademikerformand, fortæller han dog gerne, at han vil fortsætte i samme spor – både GL’s og det, Akademikerne med Lisbeth Lintz som formand lagde.
”Det er tanken om at samle og søge indflydelse. Være en dialogpart, samtalepart og forhandlingspart, som er uomgængelig. Det er vi lykkedes med i GL, og det skal vi lykkes med i Akademikerne. Det har under Lisbeth Lintz’ ledelse været et erklæret strategisk mål at forstærke den kurs, og det arbejde vil jeg fortsætte og bruge al min erfaring fra GL til,” siger han til Gymnasieskolen, netop landet fra uddannelsestopmødet ISTP i Reykjavik.
Tomas Kepler ser frem til muligheden for at repræsentere det brede felt af akademikere, der langt hen ad vejen kæmper den samme kamp på hele arbejdsmarkedet, både det private og det offentlige. Jobmæssig usikkerhed, udflydende grænser mellem arbejde og privatliv, en forsvunden fleksibilitet og acceleration af krav, arbejdstempo og så videre.
”Det er de samme kernespørgsmål, faggrupperne slås med. At tale for så mange medlemmer, der har de samme udfordringer som gymnasielærerne, og at kunne angribe de helt store samfundsproblemstillinger fra den her position, det er simpelthen for spændende en udfordring at sige nej til – og det er måske en mulighed, man kun får en gang i karrieren,” siger Tomas Kepler, som i øvrigt bliver første GL’er på posten, siden Erik Steengaard sad der en kort periode i 1980’erne – hvilket oveni den konstituerede formands ord ovenfor vel også må siges at være en cadeau til både Keplers og GL’s arbejde.
At angribe de helt store samfundsproblemstillinger fra den her position er simpelthen for spændende en udfordring at sige nej til.
Hvis der sidder nogle gymnasielærere og tror, at alt nu kun kommer til at handle om GL’s problemer ved den kommende vinters overenskomstforhandlinger, må de dog nok tro om igen. Tomas Kepler slår med syvtommersøm fast, at han skal være alle akademikeres formand.
”Jeg vil da sådan set gerne have, hvis det ender med at blive guld og grønne skove for gymnasielærerne. Meget af det, vi kæmper for i akademikerfællesskabet, er jo som sagt en fælles dagsorden, så hvis GL får nogle problemer løst ad den vej, er det jo bare ekstra godt.”
Tomas Kepler er GL-formand halvanden uge endnu og tiltræder som akademikerformand den 9. april – en ren tilfældighed, bedyrer han med stor latter, om end han selv har tænkt på det pudsige ved den dato – han er nemlig historiker med en ivrig interesse for diverse krige, dog mest den finsk-russiske vinterkrig og Danmarks oversete engagement i Første Verdenskrig og desuden samler af krigsartefakter og køretøjer.
Rettelse: Rubrikken til denne artikel er ændret. En årvågen konsulent har gjort den mindre årvågne redaktør opmærksom på, at Tomas Kepler ikke er første GL’er i spidsen for Akademikerne. Erik Steengaard var således AC-formand i 1986-87. Vi kan dog sige, at Tomas Kepler er den første i dette årtusind.
Akademikerne er hoved- og forhandlerorganisation i den akademiske fagbevægelse, og repræsenterer 500.000 privat og offentligt ansatte med en længere videregående uddannelse og over 25 medlemsorganisationer, herunder faglige organisationer for ingeniører, psykologer, bygningskonstruktører, biokemikere, læger, jurister og officerer – foruden naturligvis GL.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode