Spørgsmålet er enkelt: Skal alle danskere fortsat have adgang til kvalificeret voksen- og efteruddannelse?
I tirsdagens udgave af Gymnasieskolen hev undervisningsminister Merete Riisager (LA) og erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DF) en gammel uddannelsespolitisk traver af stalden: Politikerne skal ikke lave lovgivning for institutionernes, men for de unges skyld.
Det er der næppe mange, der kan være uenige i. Men når politikerne begynder at underminere den grundlæggende uddannelses-infrastruktur i Danmark, er der al mulig grund til at stoppe op og tænke sig om.
For eksempel lige nu, hvor regeringen, med sit nye erhvervsuddannelses-udspil, lægger op til at underminere VUC-sektoren – og dermed også et vidt forgrenet tilbud om almen voksen- og efteruddannelse i Danmark.
Regeringen vil meget gerne komme de betrængte erhvervsskoler til undsætning. Derfor har undervisningsministeren blandt andet lagt op til, at erhvervsskolerne fremover skal tilbyde undervisning i dansk og matematik til unge, der vælger en erhvervsuddannelse, men mangler almene kompetencer fra folkeskolen.
’Unge’ skal i denne sammenhæng forstås som +25-årige, for regeringen har allerede besluttet, at unge under 25 år, som mangler tilsvarende almene kompetencer, skal sluses videre til en ungdomsuddannelse via den helt nyoprettede Forberedende Grunduddannelse (FGU).
Hidtil har VUC stået for den almene voksen- og efteruddannelse i Danmark, og som sådan er regeringens initiativer selvsagt et direkte anslag mod VUC. Men de er meget mere end det; De er et anslag mod hele tanken om, at voksne danskere skal have adgang til kvalificeret voksen- og efteruddannelse – uanset hvem de er, hvor de bor eller hvilke ønsker de hver især har til egen videreuddannelse.
I den forstand virker det, som om politikerne har glemt, at institutionerne er hele forudsætningen for, at der overhovedet er et uddannelsestilbud ude i lokalområderne.
Med i alt 83 lokale VUC-afdelinger er VUC til stede i næsten hver en afkrog af Danmark og har gennem knap 60 år udviklet faglige- og pædagogiske kompetencer, som er unikke, men som regeringen, i sine bestræbelser på at redde erhvervsskolerne, er i færd med at hælde ud med badevandet.
For det giver vel sig selv, at smørret kan blive smurt så tyndt ud over Danmarkskortet, at det er illusorisk at forestille sig, at VUC kan opretholde lokalt forankrede tilbud om almen voksen- og efteruddannelse i de tyndt befolkede områder af Danmark.
I den forstand er spørgsmålet meget enkelt:
Skal alle danskere fortsat havde adgang til kvalificeret voksen- og efteruddannelse?
Verner Rylander-Hansen, fmd. f. Danske HF & VUC Lederne
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode