Time for a change? II
Tilbage på repræsentantskabsmødet den 23. og 24. november frembragte vi forslaget om at binde rektorernes/direktørernes resultatløn op på medarbejdertilfredshedsundersøgelsen (MTU). På overfladen kan det måske synes lidt rabiat, at medarbejdernes tilfredshed på arbejdspladsen skal afgøre, om en rektor/direktør skal have udmøntet sin resultatløn eller ej. Men det vil alt andet lige være et økonomisk incitament for den enkelte rektor/direktør at fokusere på medarbejdertilfredsheden, og det vil derfor få en positiv effekt på det psykiske arbejdsmiljø og på samfundets/det offentliges omkostninger på grund af et dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Akademikerne (AC) har udarbejdet en undersøgelse (Akademikernes psykiske arbejdsmiljø – Undersøgelse 2015) blandt akademikerne, hvor 14 procent har et dårligt psykisk arbejdsmiljø, 38 procent har hverken eller, og 48 procent har et godt psykisk arbejdsmiljø. Det vil sige, at mere end halvdelen af de akademiske arbejdere ikke møder et godt psykisk arbejdsmiljø, når de går på arbejde. Konsekvenserne heraf bliver af AC opgjort til 10 milliarder kroner i form af lavere produktivitet på arbejdspladsen, og herudover kommer de afledte omkostninger for samfundet i form af korte og længere sygdomsforløb, behandlingsforløb og i visse tilfælde længerevarende overførselsindkomster, lavere livsglæde med mere.
Ifølge undersøgelsen har ledelsen på arbejdspladsen en stor indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø, og for at øge fokusset og incitamentet til at opprioritere dette felt, så ville det være en god ting at binde rektorernes/direktørernes resultatløn op på MTU'en. Ganske vist har bestyrelserne for de gymnasiale uddannelsesinstitutioner allerede i dag bemyndigelse til at sætte retningslinjer, rammer og vilkår for rektorernes/direktørernes resultatlønskontrakter, men for at forslaget for alvor skal få effekt på det gymnasiale område, så skal den bemyndigelse, som bestyrelserne har fået af Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, ændres til, at sammenbindingen mellem resultatløn og MTU'en bliver obligatorisk.
Der er mange måder, hvorpå udmøntningen af resultatlønnen i forhold til MTU'en kan ske, og hvilke MTU'er som bør bruges, og det er en længere diskussion værdig. Men førend denne diskussion kan starte, så er spørgsmålet, hvordan GL, AC og arbejdsgiversiden forholder sig til forslaget om at binde rektorernes/direktørernes resultatløn op på MTU'en.
GL medlemmerne
VUC Syd
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode