Mere kritik – mindre stress
Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.
Når medarbejdere oplever kritisable forhold på deres arbejdsplads, men ikke ytrer sig kritisk, er der en høj risiko for at blive syg af stress. At dette nu er dokumenteret i en ph.d.afhandling var en af anledningerne til, at GL og Dansk Magisterforening i januar inviterede medlemmerne til møder om ytringsfrihed på arbejdspladserne. Budskabet er da også særlig vigtigt i denne tid, hvor nedskæringerne og fyringerne ruller hen over os. Vi ved fra forskning i afskedigelsesprocesser, at ikke kun de fyrede, men også de tilbageværende medarbejdere udsættes for en alvorlig stressbelastning, og nu ved vi altså også, at det bliver endnu værre, hvis medarbejderne ikke får mulighed for at ytre sig om de kritisable forhold. En af forklaringerne er, at vi ikke bare kan skifte ham og være en helt anden person end ellers, når vi går ind på arbejdspladsen. Og når vi uden for arbejdspladsen har demokratiet og de kritiske ytringer som ideal, så vil mange opleve såkaldt moralsk stress, hvis de ikke kan leve op til idealerne de ca. otte timer dagligt, de er på arbejde.
Selv om vi da heldigvis har oplevet mange gode bidrag fra medlemmer i den offentlige debat om nedskæringer (se samlingen på http://www.gl.org/uddannelse/institutioner/skoler-om-nedskaeringer/Sider/default.aspx), så kunne medlemmernes ytringer på mødet i Aarhus desværre bekræfte, at der er problemer i vores sektor: Frygt får både intern og ekstern kritik til at forstumme; markedsgørelsen og konkurrencen mellem gymnasier blev fremhævet som en faktor, der skaber mindre lyst til at ytre sig kritisk om sin egen arbejdsplads i offentligheden; ledelsestendenser, hvor pr-møder indskrænkes og bliver til rene informationsmøder, fjerner interne rum for kritik; og de ekstra ledelseslag skaber mindre debat, fordi kritikken indskrænkes til et forhold mellem den enkelte ansatte og nærmeste leder.
Det konkrete samarbejde med DM er nu afsluttet, men GL bør arbejde videre med at finde løsninger på problemerne. Et overordnet bud fra mødet i Aarhus var at øge følelsen af et fællesskab mellem medlemmerne på tværs af skolerne, så man ikke føler sig så udsat som individ, når man ytrer sig. Vi kan også overveje om selvcensur skal ind i skolernes målinger af psykisk arbejdsmiljø. Vi sætter i marts fokus på emnet i GL's arbejdspladsudvalg, og jeg håber også flere medlemmer vil blande sig debatten og ytre sig om konkrete muligheder for mere ytringsfrihed.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode