Du er her
Debatindlæg |
29. mar 2017

Ikke samme løn for stx og htx i naturvidenskab

Af: Redaktionen

Lærere der underviser i fysik, biologi og kemi på htx er dårligere lønnet end deres kolleger på stx. Det er ikke rimeligt.

Fysik, biologi og kemi-lærere på stx og hf får et tillæg på henholdsvis 6900/12.600/19.500 for C, B, A-hold på et år, som det står i paragraf 8 stk. 2 i overenskomsten. Tillægget kommer sig af, at før i tiden fik man timer til apparaturopstilling, men så blev timerne sløjfet, og som en erstatning fik man dette tillæg.

Desværre for htx-lærere er de ikke ansat på samme overenskomst, og i deres overenskomst er der ikke et sådan tillæg. Så grundlæggende har vi to ligestillede uddannelser med de samme krav til læreren både mht. kompetencer men også mht. arbejdstid pr. hold men med en forskel i aflønning. Det mener jeg ikke er rimeligt.

På den skole, hvor jeg underviser, er det endnu tydeligere. Her er både stx- og htx-klasser, så vi har flere lærere der både underviser htx-klasser og stx-klasser. Men forskellen i overenskomst medfører visse problemer.

F.eks.

Et biotek-hold har en kemi-lærer ansat på stx-overenskomst samt en biologi-lærer ansat på htx-overenskomst. Kemi-læreren får et tillæg på 12.600 kr. om året, imens htx-læren får et rundt nul i tillæg om året for det hold. Så man lægger det samme stykke arbejde i klassen, men får forskellig løn for det samme arbejde.

Ligeledes får en htx-lærer der underviser i fysik på skolen intet tillæg, imens en stx-lærer på samme skole får et tillæg. Det betyder ikke noget, om det er et htx-hold eller et stx-hold der undervises, for det er lærerens overenskomst der tæller. Her burde ikke være en forskel, da et fysik/biologi/kemi-hold har ca. lige mange timer hvad enten det er stx eller htx.

Grunden til denne forskellighed i aflønning er alene i overenskomsterne for stx og htx. Jeg mener at dette ikke kan ordnes med en lokallønsaftale på erhvervsskolerne. Dette kan løses ved at ved overenskomstforhandlingerne og det er GL der har forhandlingsretten.

Så når nu OK18 nærmer sig, ser jeg gerne, at GL tager dette emne op, da de repræsenterer alle lærere på gymnasiale uddannelser. GL bør arbejde for lige løn for lige arbejde.