Hf kan sagtens fungere på erhvervsskolerne
At erhvervsskolerne nu ønsker at få en bid af den store hf-lagkage, er åbenbart ikke noget de nuværende hf-skoler blev glade for at høre.
Men flere hf-udbydere er selv skyld i at det er kommet så vidt. For når hf-udbydere rundt om i landet tilbyder såkaldte Business hf, Visuel hf og FlowFactory hf, så har hf-skolerne selv trampet godt og grundigt rundt i de bede, der hører under hhx og htx.
Det er kritisabelt, at hf har bevæget sig som en paria ind på de gymnasielle studieretninger, som er målrettet handels/økonomi og naturvidenskabelige/tekniske studenter. Forstå mig ret, dette er ikke en kritik af de gode hf-lærere som bare ønsker at gøre deres job godt, for det er jo ikke deres skyld. Årsagen er jo en taxameterordning, som har gjort jagten på elever til en alle imod alle kamp. Der er med andre ord ikke nogen styring på dette område, men det er en helt anden sag. Personligt kunne jeg have ønsket, at man med gymnasiereformen havde besluttet, at al hf-virksomhed overgik til VUC. Det er jo trods alt oprindelig en studieretning, der blev oprettet for voksne, der efter nogle år alligevel ville gennemføre en gymnasial uddannelse.
Men i dag har hf udviklet sig til en ungdomsuddannelse, der tiltrækker unge mennesker, som er dovne. Jep, du læste rigtigt, og det er velkendt, at det er sandt. For når man spørger unge, som vælger hf om, hvorfor de har valgt hf, så er svaret ofte det samme: “Det tager kun to år”.
Så når incitamentet for mange hf-studerende til at tage en uddannelse er, at den er hurtig overstået, skal man ikke forvente, at arbejdsindsatsen for den elevgruppe er i den bedre klasse. Resultaterne er ikke overraskende, lavere gennemsnit, store frafaldsprocenter og få, der tager en videregående uddannelse. Nogle af de unge mennesker, som vælger hf, burde have taget en praktisk ungdomsuddannelse, mens andre burde have taget en normal gymnasial uddannelse på stx, hhx eller htx.
Det er derfor et problem, når hf for at få flere elever bevæger sig ind på hhx- og htxskolernes områder. Det bedste modtræk, som erhvervsskolerne, som driver disse to retninger kan gøre, er at få fat i mulige hf-elever ved at tilbyde bedre udgaver af Business hf, Naturvidenskabelig hf og Visuel hf m.v. For det er jo fag, de er vant til at undervise i. Så hvis foreningen Danske Gymnasier virkelig synes, at erhvervsskolerne skal “koncentrere sig om det, de er gode til”, som de siger i artiklen ”Erhvervsskoler og gymnasier kæmper om hf”, så burde de måske også have holdt sig til det, de er gode til. Nemlig at give voksne mulighed for en gymnasial uddannelse.
Så nej, jeg kan ikke se, at det er en dårlig idé med Business hf og Visuel hf, hvis de bliver udbudt af erhvervsskolerne. Personligt ville jeg hellere have, at hhx havde sit område, htx sit område og stx fortsatte med at være en bred gymnasial ungdomsuddannelse med tryk på dannelse. Så kunne hf være for de voksne, som ville have en gymnasial uddannelse.
Men lad os lige huske, at det var hf-skolerne, der startede med at promovere sig indenfor områder, der hører under erhvervsskolerne, og så er det altså dårlig stil bagefter at begynde at beklage sig over, når erhvervsskolerne så begynder at give tilbage i samme stil.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode