Fire skarpe til Magistrenes Pensionskasse
Hvorfor fortæller Magistrenes Pensionskasse (MP) i pensionstilsagnet ikke, at den fremtidige forventede pension er opgivet i fremtidskroner og altså ikke er udtryk for købekraft i nutidskroner, idet købekraften reduceres med inflationen indtil pensioneringstidspunktet?
Hvorfor fortæller MP ikke i pensionstilsagnet, at den forventede fremtidige pension forbliver den samme i kroner og øre resten af livet, fra det øjeblik medlemmerne går på pension, således at pensionens købekraft årligt forringes med inflationen?
Hvorfor kan man på Pensionsinfo.dk ikke se, at MP-pensionens købekraft årligt forringes med inflationen efter pensionering?
Hvorfor baserer MP pensionstilsagnet på en fremtidig rente på 4,25, når man selv forventer, at man ikke vil kunne forrente pensionsmidlerne med en lige så høj rente som hidtil og har sat renten til 3,66 i 2016?
Lars Frandsen
Aarhus Handelsgymnasium
SVAR
1. Af din dækningsoversigt fremgår det, at der ikke er indregnet inflation. Her er pensionerne beregnet ud fra en forudsætning om bonus i indeværende år og en årlig forrentning herefter på 4,25 procent. Medlemmernes samlede pension består af grundpension og tillægspension. Grundpensionen beregnes ud fra grundlagsrenten. De samlede pensioner beregnes ud fra beregningsrenten. Forskellen mellem de to pensioner er tillægspensionen. Pensionskassens bestyrelse fastsætter hvert år beregningsrenten efter markedsforholdene. I den rente er indregnet de 15,3 procent skat af afkastet af din opsparing.
2. Der er ikke forskel før og efter pensionering. Forudsætninger og beregninger er de samme. Jeg forstår godt dit ønske om en inflationssikret pensionsudbetaling, men det lader sig desværre ikke gøre. Det er umuligt at forudsige inflationen over en 15-20-årig periode. Hvis pensionen skulle inflationssikres, ville det kunne medføre, at nogle pensionister får udbetalt mere end deres egen andel. Dette vil så gå fra øvrige medlemmer. En sådan omfordeling er ikke tilladt. Man kan imidlertid selv inflationssikre sin pension ved at starte udbetalingen på et lavere niveau og dermed en gradvis stigende udbetaling hen over pensionisttilværelsen. Dette er et individuelt valg, der sikrer, at det er ”dine egne penge”, der blot udbetales på en anden måde.
3. Det er desværre en generel mangel ved pensionsinfo, at alle løbende pensioner fremstilles, som om de er lige store efter pensioneringen. Det gælder, uanset om pensionen forventes at udvikle sig med +2 procent, 0 eller -2 procent.
4. De 4,25 procent bruges til de ugaranterede tilsagn, det vil sige summen af grund- og tillægspensioner. De 3,66 procent bruges alene til grundpensionen. Pensionskassens model for op- og nedbygning af den kollektive bufferkapital forudsætter, at en del af afkastet løbende akkumuleres i bufferen. Merafkastet til bufferen kaldes formelt for risikotillægget. Forskellen mellem de 3,66 og de 4,25 svarer netop til risikotillægget. Pensionskassen forventer, at der er balance ved dels at kunne opbygge bufferen, dels at kunne udlodde den igen til pensionisterne i takt med nedsparingen. Når kontorenten i 2016 er sat til 3,66 procent, skal det ses i lyset af det lave renteniveau i samfundet. Vi skal sikre os langsigtet: at der er penge nok til de fremtidige pensioner. Det er dog stadigvæk en forholdsvis høj kontorente.
Egon Kristensen
Formand for MP Pension
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode