Chefforhandler efter sprække i musketereden: Frokostpausen skal sikres

Chefforhandler for de statsansatte, Flemming Vinther, møder igen op i Forligsinstitutionen i dag. Billedet er fra tidligere på ugen.

Vi går ikke på kompromis med at sikre frokostpausen i en overenskomst, siger statens chefforhandler Flemming Vinther, efter LO-forbund sagde ja til aftale.

En overenskomstsikring af den betalte frokostpause bliver ved med at være et krav fra de statsansattes side. Også selv om LO-forbundet og regionerne i nat indgik en aftale om en ny overenskomst.

Det slår statens chefforhandler Flemming Vinther fast over for gymnasieskolen.dk, inden forhandlingerne på statens område fortsætter i Forligsinstitutionen i dag.

“Den aftale, som blev landet i nat er ikke en overenskomstmæssig sikring af spisepausen. Vi kan ikke gå på kompromis med det krav - det er ikke en option,” siger Flemming Vinther, som er formand for CFU.

Det er svært at påstå, at musketereden nu er 100 procent intakt.

Flemming Vinther, formand
CFU

Sent i nat indgik Danske Regioner en aftale med LO-forbundet om en ny overenskomst, som blandt andet sikrer en lønramme for SOSU-assistenter og socialpædagoger på 8,1 procent over tre år.

Aftalen gælder blandt andet for FOA, Socialpædagogerne og HK Kommunal.

Musketereden ikke intakt
Flemming Vinther er ked af, at LO-forbundet har sagt ja til en aftale, som ikke sikrer den betalte frokostpause i en overenskomst.

“Det er svært at påstå, at musketereden nu er 100 procent intakt. Man skal huske på, at den lønstigning i aftalen ikke er blevet skabt i nat, det er en lønstigning fællesskabet har været med til at sikre, og som de (LO-forbundet red.) så vælger at indkassere,” siger Flemming Vinther.

I forhold til den betalte spisepause siger han, at LO-forbundene åbenbart har tillid til, at arbejdsgiverne med formuleringen “betryggelse” ikke vil tage frokostpausen.

“Vi må bare sige, at den tillid til arbejdsgiverne, er der ikke hos os,” siger Flemming Vinther.

Akademikerne: Nej, tak

Vi vil ikke betale for spisepausen, da det er en rettighed, vi allerede har.

Lars Qvistgaard, formand
Akademikerne

Formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard, som forhandler på blandt andet gymnasielærernes vegne, fortæller, at han også blev præsenteret for regionernes udspil ved forhandlingerne i går aftes.

“Det var ikke et tilbud, vi kunne acceptere. Jeg læser det, som om at LO-forbundet accepterer Finansministeriets præmis om, at den betalte frokostpause er en kutyme,” siger Lars Qvistgaard.

Han siger dog, at Akademikerne fortsat vil gå ind i forhandlingerne for at nå et resultat.

“Vi vil ikke betale for spisepausen, da det er en rettighed, vi allerede har, men vi er selvfølgelig villige til at indgå i en afbalanceret aftale, som begge parter kan se sig selv i,” siger Lars Qvistgaard.    

Dennis' sidste dans
FOA vælger i dag ny formand, og dermed er disse overenskomstforhandlinger Dennis Kristensens sidste chance for at skaffe en i hans øjne god aftale for medlemmerne.   

I en pressemeddelelse siger han: "Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har vi fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentligt ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. Det er en entydig sejr for dansk fagbevægelse og for vores medlemmer."

Derudover nævner han, at FOA er “betrygget” i, at de medlemmer, som har ret til betalt spisepause, også har det i fremtiden.

‘Nogle for alle’
Foran Forligsinstitutionen har de mange fremmødte offentligt ansatte dag og nat råbt: En for alle alle for en!

Men tolkningen af den såkaldte musketered er efterhånden meget forskellig i fagbevægelsen.

Formand for Socialpædagogerne Benny Andersen siger til avisen.dk, at han ikke ser lærernes arbejdstid, som en “konfliktgrund.” Med andre ord Socialpædagogerne vil ikke gå i strejke til fordel for lærernes krav om en arbejdstidsaftale.

Annette Nordstrøm: Brandærgerligt
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) ærgrer sig over, at alle forbund ikke står sammen om at lave aftaler, som alle er tilfredse med.

“Det er brandærgerligt, at der er grupper, som ikke havde is i maven til at skaffe en løsning for alle. Men det er heldigvis mit klare indtryk, at resten af forhandlingsfællesskabet er rykket endnu tættere sammen for at skabe en acceptabel og balanceret løsning for resten,” siger hun på GL’s hjemmeside.

I dag klokken 10 mødtes forhandlerne fra kommunerne, og klokken 13 er det forhandlerne på statens område, som skal i ilden.

Sidste frist for forligsmanden til at lave et mæglingsforslag er 1. maj. Hvis det ikke lykkes, kommer der strejker 6. maj og lockout den 12. maj. Forligsmanden kan dog også vælge at erklære sammenbrud i forhandlingerne inden, og så begynder både strejker og lockout fem dage senere.