Artikel
Omstridt VUC konkurs
VUC-Syd-Jyske-Vestkysten-scaled-aspect-ratio-348-234

Omstridt VUC konkurs

VUC Syd, der tidligere har været ramt af voldsom turbulens, er blevet erklæret konkurs. IBC Kolding har overtaget udbuddet. GL håber på en virksomhedsoverdragelse, så også lærerne sikres. Sagen er et skoleeksempel på selvejekonstruktionens problematiske dele, mener GL-formanden.

Tekst_ Morten Jest
Foto_ Jydske Vestkysten

Det blev torsdag offentliggjort, at VUC Syd med hovedsæde i Aabenraa har begæret sig selv konkurs. Det skete i en pressemeddelelse fra Styrelsen for Kvalitet og Undervisning (STUK), mens skolens medarbejdere blev orienteret på et møde ved middagstid.

Ifølge pressemeddelelsen har skolens bestyrelse vurderet, at den ikke længere har mulighed for at opretholde driften og de økonomiske forpligtelser.

”Ingen synes, det her er rart. Men der var en fattet stemning, vil jeg sige. Hvis man har arbejdet i VUC Syd, har man godt vidst, at det har været stramt. Vi har måttet tilpasse os og vende hver en krone, ” lød det torsdag fra bestyrelsesformand Laust Joen Jakobsen til lokalavisen jv.dk.

VUC Syd har omtrent 2800 kursister årligt på både enkeltfag og fulde forløb i henholdsvis Haderslev, Tønder, Aabenraa og Sønderborg, og det var umiddelbart en uvis fremtid de mange, der står til studiestart på mandag, kunne imødese, mens torsdagen endnu var nogenlunde ung.

I løbet af få timer blev det dog også offentliggjort, at IBC i Kolding overtager udbuddet, så elever og kursister kan fortsætte eller begynde deres uddannelse. Om det bliver i de fire nævnte byer er dog i skrivende stund fortsat uvist, om end børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye allerede i den første pressemeddelelse adresserede problemet.

”Min vigtigste prioritet er, at borgerne i Sønderjylland kan færdiggøre deres uddannelse. Det skal på plads hurtigt. Og undervisningen skal fortsat foregå lokalt. Jeg vil også gerne garantere, at der fortsat vil være mulighed for at tage HF og få voksenundervisning i Sønderjylland,” udtalte han blandt andet – og fortsatte få timer efter i den næste meddelelse, hvor IBC’s engagement blev annonceret:

”Jeg er meget glad for, at vi hurtigt har fundet en anden skole til at overtage undervisningen fra VUC Syd, så eleverne og kursister kan fortsætte eller begynde på deres uddannelse hurtigst muligt. Jeg vil gerne takke dem for at tage opgaven på sig.”

Håb om virksomhedsoverdragelse
Mere usikker er fremtiden imidlertid for skolens 120 medarbejdere, hvoraf de 41 er medlemmer af Gymnasieskolernes Lærerforening (GL). Indtil torsdag eftermiddag lignede det, at GL ville stå med 41 ledige lærere, der kunne se frem til at begynde det kommende skoleår med at skulle på dagpenge, men henad eftermiddagen og med IBC’s overtagelse af udbuddet, kan situationen måske ende mindre slemt end frygtet, da der tegner sig noget, der kan minde om begrundet håb om en virksomhedsoverdragelse, og lærerne dermed til en vis grad kan fortsætte, hvor de slap.

”Med de udmeldinger, der er kommet – og hurtigt efter hinanden – giver det indtryk af en proces, hvor ministeriet har vidst det i et stykke tid og har arbejdet for, at der fortsat er et VUC-udbud i området. Det er selvfølgelig godt for Sønderjylland og for kursisterne. Vi vil arbejde for, at det også bliver godt for lærerne,” siger GL-formand Tomas Kepler og tilføjer, at håbet om en virksomhedsoverdragelse kun vil være rimeligt for lærerne, da det er dem, der har betalt prisen for tidligere tiders inkompetente ledelse.

Det er helt urimeligt, hvis de ansatte ender med at blive ofrene, og det sætter spot på de problemer, der kan ligge i selvejekonstruktionen.
Tomas Kepler, formand
Gymnasieskolernes Lærerforening

”Det har været en heftig dag for både lærere og kursister. Men man kan sige, at der med IBC’s overtagelse af udbuddet nu er et andet grundlag end det, man først kunne have frygtet. Men vi kender jo ikke de konditioner, der ligger til grund for overtagelsen. Hvad med for eksempel gælden, lokaliteter og så videre? Som sagt tegner det – sagt med al forsigtighed! – til, at det ikke ender med det værst tænkelige, men nu følger en afklaringsfase. Hvordan er de ansatte tænkt ind i den her konstruktion?” lyder det fra Tomas Kepler.

Problematisk selveje
Læsere vil måske huske, at VUC Syd i en årrække har været genstand for en samling skandalesager med hensyn til både økonomi, ledelse og arbejdsmiljø.

I ”de fede år”, hvor der var stor vækst i antallet af kursister, blev der bygget flittigt, blandt andet et imponerende domicil på havnen i Haderslev til flere hundrede millioner kroner. De gode tider varede dog ikke ved; VUC Syd endte i store økonomiske problemer som følge af både byggerierne, faldende elevtal og skandalesager i bestyrelsen, der blandt andet omhandlede dyre golfrejser, kunst og kostbare møbler.

Bestyrelsen blev smidt på porten i efteråret 2018 og et midlertidigt styre indsat af Børne- og Undervisningsministeriet. Og det er altså den midlertidige bestyrelse, der nu har måttet kaste håndklædet i ringen – og det er især de førnævnte byggesager, der har tynget og umuliggjort driften fremadrettet, lyder det fra formanden til jv.dk.

Byggeriet på havnen i Haderslev blev i øvrigt solgt til Haderslev Kommune i 2020, og VUC Syds hovedsæde blev samtidig flyttet til Aabenraa. I juni blev bygningerne i Aabenraa og Tønder så også sat til salg.

GL-formand Tomas Kepler påpeger, at det naturligvis nu og her gælder om at redde uddannelserne, kursisterne og medarbejderne. Men han synes også, at der i det her ligger en større politisk fortælling, man måske bør se nærmere på, om et VUC, der er blevet kørt i sænk af en inkompetent ledelse.

”Det er spild af midler og rovdrift på de ansatte, der har kæmpet for at holde uddannelserne og institutionen kørende. Det er helt urimeligt, hvis de ender med at blive ofrene, og det sætter spot på de problemer, der kan ligge i selvejekonstruktionen, og som vi gentagne gange har problematiseret. Det er simpelthen et skoleeksempel på, hvor galt det kan gå,” siger Tomas Kepler.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater