Artikel
Ny optimisme i Forligsinstitutionen
Forligsinstitutionen Vinther Bondo Anh

Ny optimisme i Forligsinstitutionen

Stemningen var i top foran Forligsinstitutionen. De offentligt ansatte stod skulder ved skulder og heppede på deres forhandlere. Og chefforhandlerne mødte op med ny optimisme i forhold til at lave en aftale.

På den såkaldte skæbnedag for de offentlige overenskomster var en kæmpe forsamling af offentligt ansatte og deres fagforeninger stimlet sammen foran Forligsinstitutionen her til formiddag.

“Nok er nok” og “Mer’ i løn” blev der hujet, sunget og råbt på fuld styrke, der overdøvede alt andet bystøj i centrum af hovedstaden.
Alligevel lykkedes det at løfte stemningen og lydniveauet yderligere, så snart chefforhandlerne mødte den store forsamling.

Efter et par dage, hvor stemningen har været i bund hos forhandlerne, var der også optimisme at spore.

“Min mavefornemmelse er god – også godt hjulpet på vej af den her fantastiske stemning,” sagde formanden for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), Flemming Vinther, der er chefforhandler for de statsansatte.

“Det bliver ikke let, og der skal helt sikkert kæmpes, for det er tvivlsomt, at vi får et tilbud fra arbejdsgiverne, hvor vi bare kan takke ja. Men vi går ind med en dagsorden om at lande en aftale i dag, og det håber vi også, at arbejdsgiverne gør,” sagde Flemming Vinther og tilføjede:

“Jeg har set, at arbejdsgiverne udtaler, at det er små marginaler, der skiller os ad, så tænker jeg, at det må være nemt for dem at rykke sig det sidste.”

Historisk møde
Forligsmanden havde indkaldt forhandlerne for ansatte i regionerne, kommunerne og i staten til at mødes samtidig i dag.

Formanden for Akademikerne (AC), Lars Qvistgaard, mødte også frem til Forligsinstitutionen med forhåbninger.

“Det er spændende, at vi nu får mulighed for at forhandle på alle tre borde, regioner, kommuner og staten. Vi har jo som lønmodtagere hele tiden været samlet, men nu sker det også på arbejdsgiversiden, og det er vist historisk,” sagde Lars Qvistgaard og tilføjede:

“Det er en ny måde at angribe udfordringerne på, og indtil nu har det ikke været muligt at løse de centrale dagsordener på de enkelte borde, men måske det kan gøre en forskel, når vi er samlet på tværs. Det kan måske løse op for nogle knuder, og så kan det være, at det kan hjælpe på vej som en snebold, der ruller.”

Men også Lars Qvistgaard understregede, at det ikke vil blive let.

Formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) var også mødt op foran Forligsinstitutionen.

“Selvom det har set meget svært ud de seneste dage, så har jeg i dag et lille håb. De udmeldinger, som kommer fra begge sider, giver mig grund til at tro på, at der måske reelt kan laves en aftale,” sagde Annette Nordstrøm Hansen, GL’s formand.
youtube://v/vZa4QYv9G_A

 

Dagen i dag er sidste chance for forhandlerne for de offentligt ansatte for at blive enige om en overenskomstaftale, med mindre forligsmanden vælger at udsætte konflikten i yderligere 14 dage.

Hvis ikke der findes en løsning, og konflikten ikke udsættes, vil strejker bryde ud den 22. april og lockout den 28. april.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater