Annonce
Skip to content
Artikel
Mikkel og Line gør en forskel
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Gymnasiereform 2030
  • Kunstig intelligens
  • Eksamen

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Akademikerne Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdspres Arbejdstid AT Autisme Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse
  • Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digital krænkelse Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk EOP Epx
  • EU Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Finanslov 2024 Finanslov 2025 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion
  • gambling GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gruppearbejde Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Gymnasiereform 2030 Hf Hhx Historie Høje følelsesmæssige krav Htx Idræt Indeklima Indflydelse
  • Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Kandidatreform Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kollegial supervision Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn
  • Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerens dag Lærerliv læring Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Litteraturkanon Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon
  • Mødekultur Motivation Musik Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 OK 26 Ordblind Overenskomst Pension politik Præstationskultur
  • Praktikant privatundervisning Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø Psykologisk tryghed regeringens gymnasieudspil Religion Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 2023 Repræsentantskabsmøde 2024 Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning Selvcensur Seniorarbejdsliv serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning
  • Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Sygdom Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde Tekst Tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tilsyn Tværfaglighed
  • Uddannelsespolitik Udveksling Undervisningsdifferentiering Undervisningsevaluering ungdomskultur valg Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Vikar Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Eksamen Kunstig intelligens Corona Elevfordeling Fremmedsprog Gymnasiereform 2030 OK 13 Tidsregistrering Nedskæringer
luk
10. februar 2025

Mikkel og Line gør en forskel

Arbejdsmiljø Tillidsrepræsentant
Indhold
Tekst_ Tina Rasmussen
Foto_ Jacob Nielsen
Link er kopieret

Fokus: Tillidsrepræsentantens rolle

Hvorfor er det vigtigt at have en tillidsrepræsentant? Og hvad kan en dygtig tillidsrepræsentant opnå?

Inden 1. april skal du og dine kolleger vælge, hvem der skal være jeres talsperson i de næste to år. Der er nemlig valg til posten som tillids­repræsentant på landets gymnasier. Men hvad er det egentlig for en rolle?

Bedre trivsel og lidt mere i løn til lærerne. Det er nogle af de resultater, som Mikkel Engholm Hvitved og Line Thorsteinsson har skabt på Nørre Gymnasium. Her deler de TR-posten på fjerde år.

 

På Nørre Gymnasium er Mikkel Engholm Hvitved og Line Thorsteinsson fælles om posten som tillidsrepræsentant. De stillede op sammen ved det seneste TR-valg og ser flere fordele i at være to om rollen.

”Vi kan lettere træde til med det samme, hvis en kollega har brug for en snak. Jeg tror, vi får grebet flere bolde, fordi vi er to,” siger Mikkel Engholm Hvitved.

Gymnasiet i Mørkhøj i udkanten af København er en stor skole med over 100 lærere.

”Vi prøver at have en føling med alle, men der er mange forskellige synspunkter på et lærerværelse. Jeg tror, vi har gode relationer til de fleste, men Mikkel er tættere på nogle, end jeg er, og omvendt,” siger Line Thorsteinsson.

Deres tilgang er, at tillid, dialog og samarbejde er afgørende for at lykkes i rollen. Derfor bruger de meget tid på at tale med deres kolleger i hverdagen, så de kender deres synspunkter, udfordringer og behov. På samme måde lytter de til ledelsens tanker og ønsker.

Når vi sammen­ligner os med andre gymnasier, ligger vi rigtig godt.
Mikkel Engholm Hvitved, tillidsrepræsentant
Nørre Gymnasium

”Som TR er man bindeleddet mellem lærere og ledelse. Der er meget store overlap mellem det, vi gerne vil, og det, ledelsen gerne vil. Holder vi fokus på det, er der et kæmpe samarbejdspotentiale, som har værdi for alle,” siger Mikkel Engholm Hvitved.

De har aldrig opfattet deres forhold til ledelsen som ’os mod dem’.

”Da vi deltog på GL’s kursus for nye tillidsrepræsentanter, var der nogle af de andre, der talte om A- og B-hold. Den tilgang er meget langt fra vores. Vi tænker hele tiden på, hvad vi gerne vil opnå sammen med ledelsen,” forklarer Line Thorsteinsson.

Det har overrasket dem, hvor tidskrævende TR-arbejdet er. Men det er sliddet værd.

”Selvfølgelig laver vi fejl og overser ting, men jeg føler, at vi gør en forskel – både for den enkelte lærer og for fællesskabet,” siger Mikkel Engholm Hvitved.

”Lærerne bruger os, og de er virkelig søde til at sige tak. Vi føler en stor opbakning. Der er tit kolleger, der siger, at de er så glade for det, vi gør,” tilføjer Line Thorsteinsson.

Hør Line Thorsteinsson fortælle, hvorfor hun godt kan lide at være tillidsrepræsentant.

Hvorfor er det ­vigtigt, at ­lærerne har en tillids­repræsentant?

Blandt andet fordi, TR …

  • medvirker til, at lærerne har gode løn- og arbejdsforhold, og at skolen er en attraktiv arbejdsplads.
  • er et samarbejdende bindeled mellem lærere og ledelse.
  • repræsenterer lærerne lokalt i alle spørgsmål om aftalte løn- og arbejdsforhold.
  • forhandler lokalløn og evt. arbejdstidsaftaler med ledelsen.
  • bistår lærerne i forbindelse med personsager.
  • styrker den lokale handlekraft og fælles løsninger blandt lærerne.
  • samarbejder med arbejdsmiljørepræsentanten og andre tillidsvalgte.

Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening

Lyttende ledelse
Da de overtog TR-posten i august 2021, havde skolen kort tid inden fået både ny rektor, vicerektor og uddannelsesleder. Den store udskiftning havde skabt en vis usikkerhed på lærerværelset. Men ret hurtigt fandt Mikkel Engholm Hvitved og Line Thorsteinsson ud af, at den nye ledelse var indstillet på at samarbejde, og der opstod en tillidsfuld dialog.

Hver 14. dag holder de halvanden times møde med rektor og vicerektor, hvor stort og småt bliver vendt.

”Vi har en meget lyttende, empatisk og imødekommende ledelse. Ligesom os har de fokus på, at der skal være et godt arbejdsmiljø på skolen, og jeg tror, ingen i lærerkollegiet er i tvivl om, at de vil os det bedste. Men ressourcerne er begrænsede, og selvfølgelig er vi uenige i nogle af de beslutninger, ledelsen træffer,” siger Line Thorsteinsson.

De synes, at de er gode til at finde kompromiser sammen med ledelsen. Men nogle gange må de acceptere, at de er uden for indflydelse.

”Ledelsen har i sidste ende ledelsesretten, og så må man være professionelt uenige og tage det på en måde, så det ikke går ud over relationen. Har vi argumenteret for vores holdning og gjort det klart, hvilke negative konsekvenser deres beslutning har for lærerkollegiet, har vi gjort, hvad vi kunne,” siger Mikkel Engholm Hvitved.

Efter det første år fik de tildelt lidt mere tid til TR-arbejdet. Det ser de som udtryk for, at ledelsen værdsætter deres arbejde. Ofte indvier ledelsen dem i deres tanker på et tidligt stadie eller spørger, hvordan en beslutning er blevet modtaget på lærerværelset.

”Ledelsen kan se, at det er vigtigt at høre os og have os med i mange beslutninger,” siger Line Thorsteinsson.

Ledelsen kan se, at det er vigtigt at høre os og have os med i mange beslutninger.
Line Thorsteinsson, tillidsrepræsentant
Nørre Gymnasium

Søvnbesvær og stress
En af de ting, som Mikkel Engholm Hvitved og Line Thorsteinsson især har haft fokus på, er det psykiske arbejdsmiljø. Den forrige medarbejdertrivselsundersøgelse på skolen viste blandt andet, at flere lærere havde søvnproblemer, og at der manglede anerkendelse lærerne imellem.

”Vi lavede en handleplan med konkrete initiativer. Vi har blandt andet haft besøg af en søvnforsker, der holdt et superfedt oplæg, som folk stadig taler om. Den manglende anerkendelse tog vi op i faggrupperne. Nogle gange har det stor betydning bare at få talt om tingene,” fortæller Line Thorsteinsson.

Til GL-klubmøder har de sat høje følelsesmæssige krav og stress på dagsordenen, og sammen med ledelsen har de drøftet, hvordan man får kvartalssamtalerne om arbejdsopgaver til at give det bedst mulige udbytte.

”Vi har haft nogle gode snakke i lærerkollegiet og har lavet en fælles aftale om, at vi skal være opmærksomme på hinanden, og at man skal gå til os eller ledelsen, hvis man synes, en kollega opfører sig underligt, og man er bekymret. I en travl hverdag er det sindssygt vigtigt, at vi griber hinanden,” siger Line Thorsteinsson.

Indsatsen kan ses i den nyeste trivselsmåling fra 2024.

”Vi er rykket på de punkter, som vi har arbejdet med, og når vi sammenligner os med andre gymnasier, ligger vi rigtig godt,” fortæller Mikkel Engholm Hvitved, der understreger, at det også er arbejdsmiljøgruppens og ledelsens fortjeneste.

Lærerne bruger os, og de er virkelig søde til at sige tak.
Line Thorsteinsson, tillidsrepræsentant
Nørre Gymnasium

Svære personsager
Mikkel Engholm Hvitved og Line Thorsteinsson har også fået løftet lærernes løn lidt. Tidligere lå Nørre Gymnasium ifølge GL’s lønstatistik lavere end gennemsnittet af skoler, fortæller de.

”Det er små beløb, men det går den rigtige vej,” siger Line Thorsteinsson, og Mikkel Engholm Hvitved uddyber:

”Det vigtigste for os var at få fastsat en pulje til lokalløn, og det gik ledelsen med på. Så nu er der en ramme på 0,5 procent i budgettet. Vi har også fået fastsat nogle nye kriterier, der gør, at flere kan få et tillæg. Vi har haft idéer, der er blevet afvist, men overordnet blev det mere en dialog end det tovtrækkeri, som lønforhandlinger har det med at være.”

Ligesom andre tillidsrepræsentanter hjælper de også deres kolleger enkeltvis, for eksempel i forbindelse med sygdom eller fordeling af arbejdsopgaver.

”Hvis mængden af arbejdsopgaver er uoverskuelig for en lærer, går vi gerne ind og snakker med den nærmeste leder. Det er sjældent, at man kan få fjernet et hold, men man kan for eksempel få ryddet ens skema et par dage, få flyttet nogle moduler eller droppe et udvalg,” forklarer Line Thorsteinsson.

Det er enkeltsagerne med lærere, der af forskellige årsager har det svært, som er det hårdeste ved jobbet, synes de.

”Der er flere sager, som jeg har taget med hjem og tænkt på om aftenen. Men det er jo også dér, man gør en ægte forskel, hvis man lykkes,” siger Mikkel Engholm Hvitve

Valg af tillids- og arbejdsmiljørepræsentant

Hvert andet år er der valg af tillidsrepræsentant og øvrige tillidsvalgte.

Inden 1. april 2025 skal der være valg af tillidsrepræsentant og -suppleant. GL anbefaler, at der samtidig afholdes valg af arbejdsmiljørepræsentant.

Læs mere på gl.org, eller spørg din tillidsrepræsentant.

Læs kapitel 2

Det er den konstruktive dialog, der giver størst indflydelse

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Fokus
    Arbejdsmiljø

    Det er den konstruktive dialog, der giver størst indflydelse

  • Fokus
    Arbejdsmiljø

    “Jeg opnår ikke noget ved at stå og råbe på en ølkasse”

Indhold Tillidsrepræsentantens rolle

Hvorfor er det vigtigt at have en tillidsrepræsentant? Og hvad kan en dygtig tillidsrepræsentant opnå?

Inden 1. april skal du og dine kolleger vælge, hvem der skal være jeres talsperson i de næste to år. Der er nemlig valg til posten som tillids­repræsentant på landets ­gymnasier. Men hvad er det egentlig for en rolle?

  • Kapitel 1

    Mikkel og Line gør en forskel

  • Kapitel 2

    Det er den konstruktive dialog, der giver størst indflydelse

  • Kapitel 3

    “Jeg opnår ikke noget ved at stå og råbe på en ølkasse”

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2025

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater