Tekst_
Tina Rasmussen
Foto_
Jesper Voldgaard
Hvorfor er det vigtigt at have en tillidsrepræsentant? Og hvad kan en dygtig tillidsrepræsentant opnå?
Inden 1. april skal du og dine kolleger vælge, hvem der skal være jeres talsperson i de næste to år. Der er nemlig valg til posten som tillidsrepræsentant på landets gymnasier. Men hvad er det egentlig for en rolle?
Med en god tillidsrepræsentant kan lærerne få stor indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet på en skole.
Det er Morten Backenhaus’ erfaring. I 10 år har han været lærernes talsmand på Ikast-Brande Gymnasium.
”Lykkes man som TR, kan man være med til at skabe et godt arbejdsmiljø og en god arbejdsplads,” siger han.
Om han selv er en god TR, vil han lade andre afgøre. Men han føler, at han har været med til at præge tingene i en god retning.
”Mange af mine kolleger bruger mig – det ser jeg som en anerkendelse af mit arbejde. Som TR skal man ikke tro, at man kommer igennem med alt. Det er ikke sådan, man skal måle sin indsats. Forandringer kan godt tage tid, og nogle gange er det det muliges kunst, og så må man finde det bedste kompromis,” fortæller Morten Backenhaus.
Mit indtryk er, at rektor ser mig som en vigtig sparringspartner.
Fra starten har han prioriteret at være tæt på både kolleger og ledelse og at have en god dialog med begge parter. Det er afgørende, hvis man vil være et godt bindeled, mener han. Hans erfaring er, at man opnår mest som TR ved at være lyttende, samarbejdsvillig og tålmodig. Firkantede krav flytter sjældent noget.
”Man lykkes bedst, hvis der ikke opstår særlig mange konflikter. Selvfølgelig skal man tage de kampe med ledelsen, der skal tages, men det er den konstruktive dialog, man opnår mest ved,” siger Morten Backenhaus.
Mere kompromissøgende
Årene som TR har lært ham, at en åben og respektfuld kommunikation er nøglen til indflydelse.
”Det tog lidt tid at lære, hvilken tilgang der er den bedste, og der gik noget tid, før rektor og jeg rigtigt fandt hinanden. Jeg er blevet mere kompromissøgende med årene. Min erfaring er, at man kan komme langt, så længe begge parter har respekt for den andens position,” fortæller Morten Backenhaus.
Hør Morten Backenhaus fortælle, hvad en dygtig tillidsrepræsentant kan.
Blandt andet fordi, TR …
Kilde: Gymnasieskolernes Lærerforening
”Og kommer man med nogle løsningsforslag på de udfordringer, man ser, så har man et godt udgangspunkt for dialogen med ledelsen.”
Han beskriver samarbejdet med rektor og den øvrige ledelse som godt og tillidsfuldt. Han oplever, at ledelsen er åben, indvier ham i deres planer på et tidligt stadie og altid gerne vil høre, hvad lærerkollegiets holdning er.
”Mit indtryk er, at rektor ser mig som en vigtig sparringspartner. Som ledelse har man brug for at have en fornemmelse af, hvad der foregår på lærerværelset,” siger Morten Backenhaus.
Der er mange områder, hvor lærere og ledelse har fælles interesser, men selvfølgelig er der også ting og situationer, man er uenige om, påpeger han. Og skolens økonomi er naturligvis altid en afgørende faktor, i forhold til hvad der kan lade sig gøre.
”Jeg er ikke nødvendigvis enig i alle ledelsens beslutninger, men jeg er ikke i tvivl om, at deres intention er at skabe den bedst mulige skole. Det gør det nemmere at være TR.”
Vigtig snak over kaffen
Han er meget bevidst om ikke kun at være TR for de kolleger, der råber højest. Han har et tæt samarbejde med skolens TR-suppleant og arbejdsmiljørepræsentant, og sammen forsøger de hele tiden at have en god føling med, hvad der foregår på lærerværelset og på skolen generelt.
Det tog lidt tid at lære, hvilken tilgang der er den bedste.
”Det er vigtigt at være tilgængelig. Det kan lyde banalt, men det er godt at være i nærheden af kaffemaskinen. Folk kommer hen og snakker, og jeg overhører nogle ting, der kan være fint for mig at vide. GL-klubmøderne er vigtige, men den uformelle snak kan også noget,” fortæller Morten Backenhaus.
Han indkalder til GL-klubmøder fire gange om året, hvor lærerne får diskuteret større ting godt igennem. Inden går han gerne forbi rektors kontor for at høre, om der er noget, hun gerne vil have, at lærerne vender.
Selvom der kan være mange forskellige holdninger blandt lærerne, synes han, det er forholdsvis uproblematisk, når han skal tale på vegne af det samlede lærerkollegium.
”Vi er faktisk gode til at nå til enighed, og jeg står tit med et bredt mandat i ryggen. Er vi delt på et punkt, går jeg til ledelsen med den melding. Det er også en værdifuld viden,” siger Morten Backenhaus.
Hvert andet år er der valg af tillidsrepræsentant og øvrige tillidsvalgte.
Inden 1. april 2025 skal der være valg af tillidsrepræsentant og -suppleant. GL anbefaler, at der samtidig afholdes valg af arbejdsmiljørepræsentant.
Læs mere på gl.org, eller spørg din tillidsrepræsentant.
Læs kapitel 3
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode