Artikel
Hjælp på vej til ømme rygge
Ondt i nakken

Hjælp på vej til ømme rygge

Medarbejdere med ondt i ryg, skuldre og nakke er et problem inden for alle brancher. Også gymnasielærere er ramt. Ny kampagne skal styrke de offentlige arbejdspladsers indsats mod smerterne.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

De fleste får ind i mellem ondt i ryg, skuldre eller nakke. Men det er ikke ensbetydende med, at man skal blive hjemme fra arbejde og lægge sig på sofaen. Faktisk har muskler, der gør ondt, bedst af at blive brugt.

Det er hovedbudskabet i en kampagne, som Videncenter for Arbejdsmiljø står bag. Kampagnen er rettet mod ledere og medarbejdere i den offentlige sektor. Formålet er at give arbejdspladserne viden om, hvordan man kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led.

”Det betyder ikke, at man bare skal gå på arbejde med ondt i ryggen. Man skal selvfølgelig blive hjemme, når det gør mest ondt. Det afgørende er, at man kommer tilbage på arbejdet i det omfang, man kan,” siger Hannah Mailmin Weil, centerchef i Videncenter for Arbejdsmiljø. 

I tvivl
Muskel- og ledsmerter er et udbredt problem blandt offentligt ansatte. Det viser en undersøgelse, som Videncenter for Arbejdsmiljø har gennemført blandt 4.000 medarbejdere i det offentlige. Her svarer 57 procent, at de har haft ondt i ryggen inden for de sidste fire uger. Lige så mange har haft smerter i nakken.  

Ansatte med hårdt fysisk arbejde har flere smerter end andre. Men indenfor alle fag og brancher gør det ondt. Også gymnasielærere og andre indenfor undervisningssektoren er ramt. Her svarer 56 procent, at de har ondt i nakken. 52 procent siger, at de døjer med rygsmerter.

Undersøgelsen viser også, at en del er i tvivl om, hvad der er bedst at gøre, når man har ondt, og at mange medarbejdere mener, at arbejdspladserne ikke gør nok for at forebygge, at smerterne opstår.

Bevægelse virker
Det gennemgående slogan i kampagnen er, at bevægelse virker. Både national og international forskning viser, at det er bedst at være aktiv og bevæge sig, når man har ondt i muskler og led. Hvis man passivt venter på, at smerterne forsvinder, kan de tværtimod blive værre. Det kan føre til lang tids sygefravær med risiko for at miste jobbet.

Arbejdspladserne skal derfor fortsætte med at forebygge, men også blive bedre til at rumme medarbejdere, der har ondt, mener Hannah Mailmin Weil.  

”Opgaverne skal tilpasses, så den enkelte kan komme tilbage til arbejdet i et vist omfang. Det kræver, at arbejdspladsen har en kultur, der gør det muligt,” siger hun.

På kampagnens hjemmeside jobogkrop.dk kan man finde viden, gode råd og eksempler på, hvordan en række arbejdspladser har forbedret det fysiske arbejdsmiljø. På sitet findes også øvelser, der kan styrke ens muskler og dermed modvirke smerter.

Kampagnen, der løber over to år, er en del af en aftale mellem den tidligere regering og arbejdsmarkedets parter på det offentlige område.

 

Forebyg smerter i muskler og led

Videncenter for Arbejdsmiljø har lavet en kampagne, hvor formålet er at give arbejdspladserne viden om, hvordan man kan forebygge og håndtere smerter i muskler og led. På kampagnens hjemmeside jobogkrop.dk kan man finde viden, gode råd og eksempler på, hvordan en række arbejdspladser har forbedret det fysiske arbejdsmiljø. På sitet findes også øvelser, der kan styrke ens muskler og dermed modvirke smerter.

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater