Artikel
Håndværkere med studenterhuer dækker hul i uddannelsessystemet
No image

Håndværkere med studenterhuer dækker hul i uddannelsessystemet

På eux-uddannelsen er gymnasielærere med til at uddanne håndværkere, som kan gå direkte ind på en videregående uddannelse. Uddannelsen passer til unge, som vakler mellem gymnasiet og erhvervsuddannelserne, viser ny rapport.

Denne artikel er hentet fra arkiv og er ikke optimeret til det nye design.

I stedet for at vælge gymnasiet eller en erhvervsuddannelse har flere unge fået øjnene op for, at de kan begge dele. 
Den nye ungdomsuddannelse eux er så småt ved at finde sine ben at stå på og er blevet et alternativt tilbud for flere og flere unge. Ifølge Ministeriet for Børn og Undervisning begyndte 400 unge på eux i skoleåret 2011/12, mens kun 40 elever begyndte i pionerårgangen 2010. 
Til næste år bliver de første elever færdige på eux. De står med både et svendebrev og almene studiekompetencer efter den fire år lange uddannelse. Det betyder, at de kan gå direkte ud og arbejde som for eksempel tømrer eller elektriker eller læse videre til bygningskonstruktør, ingeniør og mange andre videregående uddannelser. 
I dag vælger 7 ud af 10 unge at gå i gymnasiet, mens færre og færre unge vælger en erhvervsuddannelse. Eux kan være uddannelsen, der forener de to valg. 
”Eux vil for nogle unge betyde, at de finder den rette hylde med det samme. Vi har elever, som har afsluttet stx eller htx og derefter tager en erhvervsuddannelse. Den type elever kan nu vælge eux. Det er både godt for dem og for samfundet,” siger Karen Kongsted, som er studievejleder og htx-lærer på Erhvervsskolen Nordsjælland, hvor hun blandt andet underviser eux-elever i engelsk. 

Åbne døre 
En ny rapport fra Professionshøjskolen Metropol udarbejdet for Ministeriet for Børn og Undervisning viser, at den nye uddannelse tegner til at blive en succes. 
”Nogle af eleverne fortæller, at de gerne vil ud at arbejde og holde døren åben til at læse videre. Andre er målrettede mod at læse videre til arkitekt, ingeniør eller bygningskonstruktør, men vil have praktisk erfaring inden,” siger lektor Jørgen Theibel Østergaard fra Professionshøjskolen Metropol. 
Han har sammen med lektor Ole Dibbern Andersen lavet rapporten om de første erfaringer med eux. 
”De unge vil komme ud med nogle kompetencer, som erhvervslivet efterspørger. De får en ungdomsuddannelse, hvor både teori og praksis er integreret,” siger han. 
Et eksempel kan være, at hvis de vælger at blive tømrer på eux, lærer de både, hvordan de bygger et hus i praksis, men får også koblet teori på om husets dimensioner i matematiktimerne, som gymnasielærere står for.

Dækker et hul 
Konsulent i Industriens Uddannelser Lars Espersen mener, at eux dækker et hul i ungdomsuddannelsessystemet. 
”Eux åbner flere døre for de unge, de får både en erhvervsfaglig uddannelse, som kan bruges direkte på arbejdsmarkedet, og direkte adgang til videre uddannelse,” siger Lars Espersen. 
Han mener, uddannelsen har en god fremtid, men den bliver ikke mainstream. 
”Eux er for de unge, der er motiverede, modne, engagerede og ambitiøse. Det er unge, der kan og vil en uddannelse, der udfordrer både hjerne og hænder,” siger han.

Teori og praksis 
Eux har dog også flere udfordringer, viser rapporten om den nye uddannelse. Gymnasielærerne og underviserne på erhvervsuddannelserne skal for eksempel sammen give de unge en både praktisk og teoretisk ungdomsuddannelse. Ifølge rapporten er der forskellige måder at klare denne udfordring på. 
”Lærerne skal være villige til at gøre tingene anderledes og se på deres fag på en anden måde. Matematikken skal kunne noget andet på denne uddannelse end i gymnasiet. Eleverne har en anvendelsesorienteret tilgang til fagene og forventer ofte, at deres undervisere kan forklare, hvordan teori og praksis hænger sammen,” siger Ole Dibbern Andersen.  
Eleverne får praktikløn under uddannelsen.  

Kommentar til artiklen

Skriv et svar

Anbefalede stofområder
Anbefalede emner

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater