Overenskomstforhandlingerne (OK 24) er skudt i gang. Det får betydning på alt fra din arbejdstid til din løn.
Nana Wesley Hansen, der er lektor på Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS) på Københavns Universitet, guider gennem de mange spørgsmål, der kan være til en overenskomstforhandling. Her er hjælp til den nyuddannede gymnasielærer eller den erfarne lærer, som skal have genopfrisket, hvordan overenskomstforhandlinger forløber, og hvilken betydning overenskomsten har.
Nana Wesley Hansen peger på, at inflationen i Danmark får stor betydning for forhandlingerne.
“Først og fremmest er det løn. Den høje inflation, vi så i 2022 og starten af 2023, gjorde, at priserne på alt fra madvarer til tøj steg. Det gør i sidste ende lønnen mindre værd. Inflationen er faldet noget siden da, men de offentlige lønmodtagere har oplevet at få udhulet deres købekraft. Derfor er løn det vigtigste tema i årets forhandlinger,” siger hun.
Fleksibilitet i arbejdstiden er også et stort tema for lønmodtagerne, mener hun.
“Mere indflydelse på egen arbejdstid og arbejdstilrettelæggelsen vil også fylde i forhandlingerne. Den stigende pensionsalder gør, at vi skal arbejde længere, og hvordan skal det hænge sammen med den arbejdsintensitet, der er på arbejdspladserne?”
“Arbejdsgiverne har på den anden side stort fokus på, at arbejdsudbuddet ikke må blive forringet,” siger Nana Wesley Hansen, som herunder giver svar på en række spørgsmål om OK24.
CFU
Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) forhandler de store generelle spørgsmål for alle de statsansatte. Det gælder for eksempel løn og fleksibilitet i arbejdstiden. Chefforhandler er formand Rita Bundgaard.
Tog over som formand i marts 2020.
Sektorformand, HK Stat.
Akademikerne (AC)
GL indgår i Akademikerne, der forhandler de generelle dele af overenskomsten for ansatte i staten med lange videregående uddannelser som gymnasielærere, læger og jurister. Formanden for Akademikerne er Lisbeth Lintz.
Formand siden 1. januar 2022 - tidligere formand i Overlægeforeningen.
GL
GL's forhandlingerne ledes af GL’s formand, Tomas Kepler.
Tidligere gymnasielærer i engelsk og historie på Aalborghus Gymnasium og HF. Nuværende formand for GL.
Finansministeriet
Det er finansminister Nicolai Wammen (S), der leder forhandlingerne med de statsansatte.
Finansminister fra 27. juni 2019 (S) - forhenværende borgmester for Aarhus Kommune.
OK 24 startede formelt den 20. december. Akademikerne og Finansministeriet havde inden jul kravsudveksling. Det kan du læse mere om her.
Overordnet set er der fra GL’s side blandt andet fokus på lokalløn, arbejdsmiljø, sammenhæng mellem tid og opgaver, mindre skævbelastning og det lokale samarbejde.
Nana Wesley Hansen forklarer:
Det er en aftale mellem arbejdsmarkedets parter om løn og arbejdsvilkår, og er blevet den måde hvorved, vi i Danmark grundlæggende regulerer løn og arbejdsvilkår. Der findes meget lidt lovgivning på området, så derfor er overenskomsterne vigtige.
Ja, de nordiske lande har lignende aftalemodeller. Ligeledes er der også overenskomster i både Tyskland og Frankrig. Men selv når man sammenligner med de andre nordiske lande, er Danmark det land med mindst lovgivning på området og mest udstrakt regulering ved overenskomst.
Overordnet er der tre store forhandlingsborde. Det statslige, det kommunale og det regionale område. De statslige forhandlinger laver den økonomiske ramme, som også kommer til at danne ramme om de kommunale og regionale forhandlinger. Derfor er det også det statslige forlig, der bliver lavet først.
GL er både en del af Akademikerne og af forhandlingsfællesskabet CFU. De forhandler begge overfor de statslige arbejdsgivere parallelt. Akademikerne er også en del af CFU, og det er forliget mellem CFU og staten, som lægger den økonomiske ramme for forhandlingerne.
Forhandlingerne er for alvor gået i gang i starten af januar. Deadline for at indgå en stor fælles aftale er den 29. februar.
De statslige aftaler lander først. Der laves en overordnet aftale for statsansatte og derefter for de enkelte områder i staten.
Dernæst kommer det regionale og til sidst de kommunale aftaler.
Nana Wesley Hansen forklarer:
Når der er landet en aftale, så går arbejdsgiverne og lønmodtagernes repræsentanter tilbage til deres respektive medlemmer og siger:
“Det her, synes vi, er en god aftale.”
Efterfølgende skal medlemmerne stemme om aftalen. Og de stemmer om det samlede resultat. Hvis GL’s medlemmer stemmer nej, men flertallet af akademikerne stemmer ja, så er det bare ærgerligt – så får man overenskomsten alligevel. Aftalen skal helst være på plads inden den 1. april, hvor den gamle overenskomst udløber.
På den ene side er det en styrke, at så stor en gruppe står sammen. Man kan jo spørge, om det ville nytte noget, at gymnasielærerne stod alene. At akademikerne står samlet som én gruppe, kan flytte vægtskålen i en højere grad, end hvis det kun var gymnasielærerne for sig.
Hvis ikke forhandlingerne er afsluttet den 29. februar, overgår de til Forligsinstitutionen.
Kan Forligsinstitutionen ikke få parterne til at mødes, vil en eventuel konflikt tidligst træde i kraft fra 1. april.
Nana Wesley Hansen forklarer:
Risikoen for konflikt er ikke særlig høj, vurderer jeg. Men der er altid en risiko. Det er risikoen for en konflikt, der tvinger de to parter til at lave en aftale og finde nogle kompromisser.
Som betalende medlem af en fagforening, er man med til at betale til “strejkekassen”. Hvis det ender med en konflikt, hvor medlemmerne strejker, understøtter strejkekassen medlemmerne økonomisk.
Forligsinstitutionen er nedsat ved lov og har til formål at forhindre arbejdsmarkedskonflikter. Den mægler mellem parter, der ikke er i stand til at lande en aftale, og forsøger som en tredjepart at kunne skabe en konsensus mellem dem.
Ja, lønmodtagerorganisationerne repræsenteret af hovedorganisationen FH aftalte med de regionale og kommunale arbejdsgivere i trepartsforhandlingerne, at de denne gang vil afslutte forhandlingerne i forligsinstitutionen. Det påvirker dog ikke GL’s medlemmer, der skal stemme sammen med de andre akademiske lønmodtagere, der er medlemmer af Akademikerne.
Skriv en mail til bem@gl.org - så vil vi løbende opdatere guiden.
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode