Det har længe set svært ud at lande en ny overenskomst for de statsansatte, og nu er forhandlingerne brudt sammen.
Ved midnat i går forlod forhandlingsdelegationen for de statsansatte Finansministeriet med soveposer, tasker og papirer under armene efter næsten en uges forhandlinger. Forhandlerne mente, at det var formålsløst at forhandle videre.
Nu melder de statsansattes chefforhandler Flemming Vinther, at forhandlingerne officielt er brudt sammen.
De statsansattes forhandlere har til det sidste håbet på, at minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, i løbet af fredagen ville flytte sig blandt andet i spørgsmålet om lønstigninger. Det er ikke sket, og Flemming Vinther, som er formand for CFU (Centralorganisationernes Fællesudvalg) melder derfor nu ud, at forhandlingerne er brudt sammen.
”Vi har været meget klare i mælet om, hvad der skal til for at indgå en aftale: Danmark er heldigvis kommet ud af den økonomiske krise. Det skal statens ansatte også mærke, ligesom de accepterede smalle aftaler ved de sidste tre overenskomster under krisen. Derfor skal statens ansatte have mere i løn. Og den betalte spisepause skal sikres, efter Finansministeriet har skabt usikkerhed om den. Det har vi ikke set nogen vilje til fra arbejdsgiverne,” siger Flemming Vinther i en pressemeddelelse.
”Vi har meldt vores krav klart ud i god tid før forhandlingerne og vi har brugt de sidste seks døgn på at finde løsninger ved forhandlingsbordet. Der er ingen grund til at gentage vores synspunkter, når arbejdsgiver ikke er villig til at komme dem i møde. Derfor har vi nu forladt forhandlingsbordet”, fortsætter han.
Et uundgåeligt sammenbrud
Formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Annette Nordstrøm Hansen mener, det desværre er uundgåeligt, at overenskomstforhandlingerne er endt i sammenbrud.
“På de tre store spørgsmål lønstigninger, frokostpausen og en arbejdstidsaftale til lærerne har arbejdsgiverne ikke rykket sig, og der har ikke været fremskridt i forhandlingerne. Derfor er det naturligt, at der på statens område nu er et sammenbrud i forhandlingerne,” siger Annette Nordstrøm Hansen.
GL’s formand håber dog stadig på, at der kan opnås en aftale for de offentligt ansatte, så en storkonflikt afværges.
“Nu er det op til innovationsminister Sophie Løhde, om hun for alvor ønsker at lave en aftale med de ansatte i staten. De offentligt ansatte har nu tre overenskomster i træk været meget ydmyge i forhold til lønkrav, og det er derfor kun rimeligt, at de ansatte også nu mærker, at det igen går godt med dansk økonomi,” siger Annette Nordstrøm Hansen.
De faglige organisationer har da heller ikke afgivet konfliktvarsel. En eventuel konflikt kan tidligst begynde 1. april.
Læs: Det sker, hvis konflikten kommer
Tre ting kan udløse konflikt
I år har de faglige organisationer meldt meget klart ud, at de står sammen i årets overenskomstforhandlinger. Der bliver ligefrem talt om musketered, og ideen er, at en gruppe ikke skal stå alene mod de offentlige arbejdsgivere, som det skete i 2013, da lærerne havnede i konflikt.
Samtidig er de faglige organisationer også enige om at stå fast på at sikre tilfredsstillende lønstigninger, at få sikret at den betalte frokostpause er en del af overenskomsten, og at lærerne får forhandlet en reel arbejdstidsaftale på plads. Det er samtidig også de tre stridspunkter, som kan udløse en konflikt.
Læs: OK 18: Tre ting kan udløse konflikt
Læs mere om sammenbruddet på GL’s hjemmeside
Kommentar til artiklen
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode