Annonce
Skip to content
Artikel
De store skriftlige opgaver giver mange benspænd for lærerne
Til toppen
Find vej til
  • Job
  • Annonceinfo
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
Skriv et debatindlæg
0
  • Gymnasiereform 2030
  • Kunstig intelligens
  • Eksamen

Mere

  • Adgangskrav Afskedigelser Akademikerne Alkoholpolitik Almendannelse anvendelsesorienteret undervisning APV arb Arbejdsglæde Arbejdsmiljø Arbejdspres Arbejdstid AT Autisme Besparelse Brobygning campus Corona Dannelse
  • Dansk Deltid DGS Didaktik Digital dannelse Digital eksamensovervågning Digital krænkelse Digitalisering Efteruddannelse Eksamen Eksamensform Elevboom i gymnasiet Elever med handicap elevfor Elevfordeling Elevtrivsel Engelsk EOP Epx
  • EU Eux Fængsler Faglighed Feedback Filosofi Finanslov 2023 Finanslov 2024 Finanslov 2025 fjernundervisning Folkemøde 2023 Folkemøde 23 Folketingsvalg 2015 Folketingsvalg 2019 Folketingsvalg 2022 Frafald Fremmedsprog Fremmedsprogsstrategi fusion
  • gambling GDPR GL's hovedbestyrelsesvalg GLs internationale arbejde Grønland Grundforløb Gruppearbejde Gymnasiale suppleringskurser Gymnasielukning Gymnasiereform 2016 Gymnasiereform 2030 Hf Hhx Historie Høje følelsesmæssige krav Htx Idræt Indeklima Indflydelse
  • Innovation Integration It It i undervisning It-forbud Kandidatreform Karakterer Karakterkrav Karakterræs Karakterskala Karrierelæring kinesisk Klager Klasseledelse Klima Kollegial supervision Kommunikation og it Kompetenceudvikling Køn
  • Kunstig intelligens Lærer-elev-relation Lærerens dag Lærerliv læring Læsevejledning læsning Lectio Ledelse Lektier Litteratur Litteraturkanon Lokalaftale Lokalløn Løn Matematik Matematik B Min gymnasietid Mobiltelefon
  • Mødekultur Motivation Musik Naturgeografi Naturvidenskab Nedskæringer Ny lærer Nyt skoleår - nye ideer Observation af undervisning OK 13 OK 15 OK 21 OK 24 OK 26 Ordblind Overenskomst Pension politik Præstationskultur
  • Praktikant privatundervisning Professionel kapital Psykisk arbejdsmiljø Psykologisk tryghed regeringens gymnasieudspil Religion Repræsentantskabsmøde Repræsentantskabsmøde 2023 Repræsentantskabsmøde 2024 Rettestrategier samarbejde mellem uddannelser Seksualundervisning Selvcensur Seniorarbejdsliv serviceeftersyn Sexchikane Sexisme Skærmfri undervisning
  • Skriftlighed Snyd Sociale Medier Socialt taxameter SOP SRP Stress Studieretning Studietur Sverige Sygdom Taxameter Taxameterordning Teamsamarbejde Tekst Tidsregistrering Tillidsrepræsentant Tilsyn Tværfaglighed
  • Uddannelsespolitik Udveksling Undervisningsdifferentiering Undervisningsevaluering ungdomskultur valg Valgkamp Vejledning Vidensdeling Videregående uddannelse Vikar Virtuel undervisning VUC Ytringsfrihed
  • Gymnasiereform 2016 Eksamen Kunstig intelligens Corona Elevfordeling Fremmedsprog Gymnasiereform 2030 OK 13 Tidsregistrering Nedskæringer
luk
18. december 2023

De store skriftlige opgaver giver mange benspænd for lærerne

ArbejdsmiljøUddannelsespolitik Eksamen EOP SOP SRP
Indhold
Tekst_ Johan Rasmussen
Illustration_ Creative Zoo
Link er kopieret

Fokus: Eksamen

Den seneste gymnasiereform har ændret eksamensperioden. På stx, hhx og htx skal eleverne til mindst 10 eksamener, hvor de før kunne nøjes med 9. Samtidig er der koblet en mundtlig eksamen på de store skriftlige projekter, SRP, SOP og EOP. Hvad har det af konsekvenser for lærernes arbejdsvilkår og for kvaliteten af eksamen? Det zoomer vi ind på i en række artikler.

Idéen med et stort skriftligt projekt kombineret med en mundtlig eksamen er god. Men mange lærere savner tid til at forberede sig ordentligt til eksamen i SRP, SOP og EOP, viser en omfattende undersøgelse blandt gymnasielærere.

 

Det er en god idé, at eleverne skal til mundtlig eksamen for at forsvare deres store skriftlige projekter – SRP på stx, SOP på hhx og htx og EOP på eux. Men rammerne for og tiden til at forberede sig og afvikle den mundtlige eksamen i projek­terne får hård kritik af lærerne.

Det viser en omfattende spørge­skemaundersøgelse om sommerens eksamensperiode, som næsten 3.000 lærere har svaret på. Gymnasieskolernes Lærer­forening (GL) har lavet under­søgelsen.

“Jeg fik ikke læst opgaverne ordentligt, da jeg ikke havde tid til det, på grund af at prøverne lå i starten af eksamensperioden, hvor jeg stadig underviste i 1.g og 2.g.”

“Der er slet ikke timer nok til at løfte­ opgaven på en fagligt forsvarlig måde, så jeg har brugt langt mere på opgaven for egen regning og risiko. Det er meget problematisk.”

De to udsagn kommer fra lærere, som har sat ord på deres frustrationer over eksamen i feltet med plads til fritekstsvar i spørgeskemaundersøgelsen. De to lærere er bestemt ikke de eneste.

Undersøgelsen viser, at lærerne mener, at der bliver afsat for lidt tid til at forberede sig til prøven. Kun 26 procent svarer, at de er meget enige eller enige i, at der er afsat den tid, der er brug for.

Går på kompromis
Som de to lærere giver udtryk for, betyder manglen på tid, at eksaminator og censor går på kompromis med kvaliteten i deres forberedelse eller bruger deres fritid på at læse og vurdere de skriftlige projekter.

“Jeg kompenserer ved at bruge min fritid, så det er kvaliteten af min fritid, som især SRP går ud over,” skriver en tredje lærer om eksamens­perioden.

Når eleverne skal forsvare deres store skriftlige projekt, kan der være meget stor forskel på, hvor meget tid censor har brugt på at forberede sig, alt efter hvilken skole læreren arbejder på.

Skolerne afsætter fra under en halv time til over to timer til censor og eksaminator til forberedelse til en SRP eller SOP, viser undersøgelsen.

55 procent af lærerne svarer, at de ikke ved, hvor meget tid skolen har ­afsat til forberedelse til prøven.

I fritekstsvarene understreges det, at ledelsen mange steder bevidst eller ubevidst ikke afsætter den tid, som lærerne mener er nødvendig for at løse opgaven.

“Jeg bruger mere tid på SRP i eksamensperioden, end jeg får af skolen. Jeg læser opgaverne meget hurtigt og er ikke alt for godt inde i opgaverne, men jeg vil simpelthen ikke arbejde gratis,” skriver en lærer.

Magasin6_Tema_artikel_statistik_A_04

Forsamtalen er besværlig
Eksaminator og censor skal inden prøven tale sammen i telefon om projektet og blandt andet aftale, hvilke problemstillinger eksaminanden skal uddybe til den mundtlige prøve.

Lærerne i undersøgelsen er splittede om, hvorvidt samtalen er nødvendig. 39 procent mener, at samtalen er unødvendig, mens 42 procent mener, at den er nødvendig.

Til gengæld er et stort flertal af lærerne enige om, at forsamtalen medfører et besværligt planlægnings­arbejde.

Lærerne i undersøgelsen beskriver, hvordan det tager unødigt lang tid at planlægge og finde et tidspunkt, hvor eksaminator og censor kan tale sammen i telefonen.

“Planlægningen og gennemførelsen af samtalerne til SRP er i den grad en tidsrøver. Det er en unødig kilde til frustration og stress, når man skal koordinere med mange forskellige personer. 18 SRP’er skulle jeg koordinere med 12 forskellige personer,” skriver en lærer.

Flere foreslår, at der på prøve­dagen lægges ekstra tid ind, så censor og eksaminator kan tale sammen om projektet umiddelbart før selve den mundtlige prøve.

Eksamensperioden er i forvejen en tid, hvor nogle lærere rammes af stor travlhed, mens andre kan sænke skuldrene lidt mere. Eksamen i SRP, SOP og EOP er med til at give skæv arbejdsbelastning. Det er henholdsvis 32 procent og 29 procent af lærerne i undersøgelsen meget enige eller enige i.

Det kan blandt andet skyldes, at der er nogle fag, som eleverne oftere skriver projekt i.

“Afsætningsfaget, jeg underviser i, er involveret i mange SOP’er, da det er et studieretningsfag, der indgår i de fleste studieretninger, og derfor vælges af mange. Det giver derfor en ekstrem arbejdsbelastning i både vejlednings- og eksamensperioden,” skriver eksempelvis en hhx-lærer.

Magasin6_Tema_artikel_statistik_B_04

Om undersøgelsen

  • GL har gennemført spørgeskemaundersøgelsen om eksamen fra den 20. juni til den 3. juli i år.
  • 2.964 medlemmer af GL har deltaget i undersøgelsen. Det giver en svarprocent på cirka 25 procent.
  • 70 procent af deltagerne underviser på stx/hf, 19 procent på hhx, htx eller eux og 11 procent på hf på VUC.

Læs kapitel 2

Mie bruger ofte dobbelt så meget tid på SRP, som der er sat af

Læs næste artikel

Kommentar til artiklen

Skriv et svar Annuller svar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Fortsæt med Facebook
Continue with Google
Fortsæt med Twitter

Eller opret med din email

Klik her, hvis du har glemt din adgangskode
Relaterede artikler
  • Fokus
    Arbejdsmiljø Uddannelsespolitik

    Mie bruger ofte dobbelt så meget tid på SRP, som der er sat af

  • Fokus
    Ekspert_ Elevernes retssikkerhed kan være i fare_02
    Uddannelsespolitik Undervisning

    Ekspert: Elevernes retssikkerhed kan være i fare

  • Fokus
    Anna-Roskilde-HTX-03-aspect-ratio-348-234
    Arbejdsmiljø Uddannelsespolitik

    For lidt tid udfordrer kvaliteten af den tværfaglige eksamen

  • Fokus
    GL forlanger ændringer_ ”Nu må ministeriet tage ansvar”
    Arbejdsmiljø Uddannelsespolitik

    GL forlanger ændringer: ”Nu må ministeriet tage ansvar”

  • Fokus
    Arbejdsmiljø Uddannelsespolitik

    Flere eksamener og øget travlhed presser lærerne

Indhold Eksamen

Den seneste gymnasiereform har ændret eksamensperioden. På stx, hhx og htx skal eleverne til mindst 10 eksamener, hvor de før kunne nøjes med 9. Samtidig er der koblet en mundtlig eksamen på de store skriftlige projekter, SRP, SOP og EOP. Hvad har det af konsekvenser for lærernes arbejdsvilkår og for kvaliteten af eksamen? Det zoomer vi ind på i en række artikler.

  • Kapitel 1

    Flere eksamener og øget travlhed presser lærerne

  • Kapitel 2

    De store skriftlige opgaver giver mange benspænd for lærerne

  • Kapitel 3

    Mie bruger ofte dobbelt så meget tid på SRP, som der er sat af

  • Kapitel 4

    Ekspert: Elevernes retssikkerhed kan være i fare

  • Kapitel 5

    For lidt tid udfordrer kvaliteten af den tværfaglige eksamen

  • Kapitel 6

    GL forlanger ændringer: ”Nu må ministeriet tage ansvar”

  • Kapitel 7

    SRP som vintereksamen - ministeriet overvejer ny idé

luk
  • Annonceinfo
  • Job
  • GL
  • Redaktionen
  • Artikler
  • Anmeldelser
  • Meninger
  • Skriv et debatindlæg

Tilmeld nyhedsbrev

Gå ikke glip af nyheder fra Gymnasieskolen

Indtast din email adresse
Copyright Gymnasieskolen 2025

Anbefalede stofområder
  • Arbejdsmiljø
  • Undervisning
  • Karriere
Anbefalede emner
  • Corona
  • Stress
  • Eksamen

Artikler

Meninger

Anmeldelser

Ingen resultater