Efterlyses: ”Rettidig omhu”
I august måned startede et nyt hold håbefulde elever på landets gymnasiale uddannelser. Glæderne og ambitionerne er store blandt eleverne, for de næste par år skal bane vejen for deres drømmeuddannelse.
Før i tiden var alle unge sikret anonymitet. Såvel høj som lav kunne trygt sende deres barn/børn i gymnasiet. Men den moderne teknologi har betydet, at ALLE og ENHVER med deres smartphone kan slå op, hvor en given elev måtte befinde sig – i dag, i morgen og i næste måned.
Bare gå ind på hjemmesiden www.lectio.dk, vælg skole og elevens navn, straks myldrer det frem med personlige skemaer, navnelister, sygemeldinger, ekskursionsplaner osv. Det står enhver frit for at downloade Lectios åbne skemaer og navnelister – og det trods persondataforordning og samtykkeerklæring.
Når man har elevernes eksakte navn, kan man på få sekunder slå nummeret på elevernes mobiltelefon op via hjemmesider som www.krak.dk.
En mulig anvendelse af mobilnumre kan man læse om ved at google: ”Har du cash, har vi hash!”
Tjenester som denne kan tilbyde narkotika på sms til elever leveret direkte til klasselokalet eller andetsteds i eller uden for skoletiden.
I 2013 beklagede Sigrid Jørgensen, at disse skema- og navnelister ikke var beskyttet af et password.
Læs: Kritik af Lectios åbenhed.
Rektorforeningen kunne dengang ikke se noget problem, for den daværende næstformand Anne-Birgitte Rasmussen udtalte til ”Gymnasieskolen”: ”Jeg tror, det er et vilkår i dag med større åbenhed på nettet for eksempel med de aftryk, man sætter på sociale medier og så videre.”
I april 2017 beskrev Berlingske Tidende, hvordan det detaljerede skoleskema for f.eks. ”prins Nikolai”, søn af prins Joakim og grevinde Alexandra, lå frit tilgængeligt på Lectios hjemmeside.
DF´s ordfører var dengang fremme i medierne og udtalte om det pivåbne Lectio: ”Det kan være farligt, hvis man tænker i kidnapning”.
Og pludselig ændrede rektorforeningen, Danske Gymnasier, holdning; nu var ønsket om at få Lectios data beskyttet med login ”meget stort”: “Da systemet blev lanceret i 2005, var der ikke den samme fokus på datasikkerhed som i dag. Men der er sket en udvikling i samfundet, og behovet for beskyttelse er vokset,” sagde Anne-Birgitte Rasmussen, formand for Danske Gymnasier.
“Lectio er meget populært på gymnasierne, fordi det er nemt at bruge og billigt, men over årene har vi med stigende styrke ønsket at få forbedret datasikkerheden omkring systemet, herunder at få lagt alle oplysninger bag login. Det er nu et meget stort ønske fra vores side,” udtalte hun til business.dk.
I 2015 rettede førnævnte Sigrid Jørgensen igen henvendelse til ”Lectio”. Baggrunden var en uhyggelig drabssag fra Hillerød, hvor en 17-årig elev blev opsøgt og myrdet uden for sin skole. (https://www.tv2lorry.dk/artikel/et-aar-siden-i-dag-17-aarige-mads-blev-draebt-i-et-frikvarter)
Vi ved ikke, om morderen har kendt og benyttet hjemmesiden for ”Lectio”, men Sigrid Jørgensen vedlagde det frit tilgængelige skema for den myrdede elev og spurgte på ny Lectio, om ikke disse navnelister og skemaer burde beskyttes af et password. Dette blev igen kategorisk afvist.
Der er ingen tvivl om, at den slags traumatiske oplevelser sætter dybe spor. ”Gymnasieskolen” bragte sidste år et rystende interview med den gymnasielærer, der havde forsøgt at komme den pågældende elev til undsætning.
Læs: ”I dag ved jeg, at jeg gjorde præcis det, jeg skulle”
Også Lars Kunov fra ”Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier” har gennem flere år forsøgt at få ”Lectio” til at ændre sin beslutning: ”Bech-Bruun anmoder desuden om, »at adgangen til Lectio og dermed til alle personoplysninger i systemet beskyttes af brugernavn og password.«” (https://www.version2.dk/artikel/bitter-strid-om-lovlighed-af-udbredt-gymnasie-it-375166)
Vore kolleger i Tyskland betragter Lectios pivåbne struktur med hovedrysten. En forespørgsel til den tyske myndighed, ”Datenschutzzentrum.de” (Centret for Databeskyttelse), gav for nyligt dette klare svar: At Lectios åbne struktur hverken ville være tilladt under den forudgående tyske lovgivning eller under den netop vedtagne persondataforordning.
Man må undre sig, at Danske Gymnasier ikke – trods deres meget store ønske om ændringer – ikke har forhandlet sig frem til en bedre løsning hos Lectio, dvs. en beskyttelse af vore elevers daglige færden med et enkelt password. Alt fortsætter åbenbart uændret.
Er man som forældre til et skolesøgende ungt menneske utryg ved denne mangel på datapolitik, er der kun én ting at gøre nemlig at sende en klage til skolens ledelse.
Hvis rektorerne reagerede, kunne det være, at Danske Gymnasier ville genoptage forhandlinger med Lectio med henblik på at øge sikkerheden.
A.P. Møller blev kendt for ordene: Rettidig omhu! Det gjaldt og gælder stadig om at forhindre ulykker.
Det er os magtpåliggende at efterlyse en lignende rettidig omhu hos Lectio. Med et ekstra password kan de unge sikres større (data-)beskyttelse, og det er vel ikke for meget forlangt.
Sigrid Jørgensen, Liste 2
og Mogens Winther, pensioneret lektor.
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode