Vores arbejdsmiljø bliver værre og værre
Søvnbesvær, konflikt mellem arbejde og privatliv, modsatrettede krav, bekymringer og smerter i kroppen. På disse fem områder er gymnasielærernes arbejdsmiljø blevet værre og værre siden 2012 ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Og på ingen af de mange områder, som NFA har undersøgt, er der forbedringer af nævneværdig betydning. Der er områder, hvor det går op og ned (eller omvendt), eller hvor der er meget små forbedringer, men ser man på konsekvente og større ændringer over de tre år, som NFA har undersøgt, så er det altså kun gået én vej med arbejdsmiljøet: nedad.
Samtidig er det bekymrende at tænke på, at de fem områder, der forværres markant, alle er stressrelaterede. De peger altså i samme retning. Dertil skal lægges, at vi allerede på flere områder ligger blandt de fem dårligste i landet i NFA’s tal – herunder også stressrelaterede spørgsmål. Som læsere af gymnasieskolen.dk vil vide, har vi for eksempel allerede Danmarksrekorden i konflikt mellem arbejde og privatliv.
Det er altså afgørende at få vendt udviklingen. Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at vi skal risikere at blive syge af at gå på arbejde. Det går i øvrigt også ud over kvaliteten af arbejdet:
Stressede lærere skaber næppe den stigende kvalitet, som gymnasiereformen efter sigende skulle fremme. Desværre må man frygte, at de dårlige rammer på grund af nedskæringerne bare bliver værre og værre. Vi kan selvfølgelig så måske glæde os over en skattelettelse, men hvad nytter det, hvis man (eller den gode kollega) samtidig ligger syg af stress? I en situation, hvor arbejdsmiljøet allerede er i bund og forværres, må det (hvis man vælger at se bort fra ren ligegyldighed) enten være udtryk for uvidenhed eller ideologisk forblændelse, at politikerne ønsker at fortsætte nedskæringerne på vores område. Hvis politikerne læser med her, kan de altså nu ikke længere undskylde sig med uvidenhed.
Kåre Blinkenberg, formand for Arbejdspladsudvalget i GL
og medlem af GL’s hovedbestyrelse og Anne Sophie Pedersen, repræsentant for erhvervsgymnasierne i Arbejdsplads-
udvalget i GL
Kommentar til indlægget
Eller opret med din email
Klik her, hvis du har glemt din adgangskode